Nahradit Francouze je výzva, hlásí Janus. Smeká před fanoušky Vervy

Foto: hokej-litvinov.cz

27. srpna 2015, 13:54

Adam Bagar

Před brankářem Jaroslavem Janusem stojí těžká úloha v podobě nahrazení tolik úspěšného a oblíbeného Pavla Francouze. Ale zatím svou roli zvládá skvěle. V prestižní Lize mistrů ve dvou utkáních inkasoval pouhý jeden gól, zneškodnil 59 střeleckých pokusů soupeřů a momentálně vévodí všem gólmanům soutěže. "Samozřejmě to potěší a dodá vám to sebevědomí," přiznává pětadvacetiletá posila litvínovské Vervy v rozhovoru pro hokej.cz.

Na vítězství 4:1 ve francouzském Grenoblu navázali hokejisté Litvínova také triumfem ve finském Espoo, kde brali tři body po fotbalovém výsledku 1:0. "Zatím se nám daří, panuje spokojenost. Ale čekají nás další dvě utkání na domácím ledě," uvědomuje si Jaroslav Janus, který se může v Lize mistů pyšnit výbornými statistikami. Úspěšností zákroků 98,33 procent a průměrem 0,50 obdržených branek na zápas.

"Jsem rád, že se mi i celému týmu zápasy povedly, ale stále je to jen příprava na ligu. Jako brankář pracuju hlavně na tom, aby má výkonnost byla stabilní. Ale samozřejmě to potěší a dodá vám to sebevědomí. Hlavně věřím, že výkony přinesem také do ligy," prozrazuje gólman, jehož příjemně překvapili i litvínovští fanoušci. "Klobouk dolů před nimi. Je skvělé je slyšet až ve Francii nebo Finsku, vážím si toho," líčí.

"Francouz? Laťka je postavená hodně vysoko, takže mám o motivaci postaráno!"

Janus přišel na severozápad Čech s těžkou úlohou nahradit úspěšného i oblíbeného Pavla Francouze, jenž kývl na nabídku ruského Čeljabinsku. "Vím, že tady byl dvakrát po sobě nejlepším gólmanem soutěže, ale nad tím příliš nepřemýšlím. Dokonce jsme se potkali, je to v pohodě kluk a výborný brankář. Pro mě je to výzva a byl bych velice rád, kdybych navázal na jeho výkony," přiznává pětadvacetiletý Janus.

"Laťka je postavená hodně vysoko, takže mám o motivaci postaráno," doplňuje muž, který si pochvaluje také spolupráci s trenérem gólmanů Zdeňkem Orctem. "Podle mě je to jeden z nejlepších trenérů, s nimiž jsem spolupracoval. Jde s dobou a gólmanům rozumí. Dokáže nám pomoct psychicky či po technické stránce. Řešíme s ním hodně situací. Jsem rád, že mohu trénovat s člověkem, který mi má co dát."

Vím, že nejsme papírově nejlepší tým, který by šel znovu na titul

Jaroslav Janus uplynulou sezonu končil na Spartě, kde nebyl se svými výkony zrovna moc spokojený. O to víc ho těší dobrý start v Litvínově, kde si už získal na svou stranu tamní výborné fanoušky. "Cítím ze všech stran větší důvěru, fanouškům i spoluhráčům je nejlepší poděkovat výkony. Zatím se v brance cítím výborně, diváci nám pomáhají a všechno funguje, jak má. Snad se budeme dále jen zlepšovat," hlásí.

Slovenský mladík v Litvínově pořád cítí mistrovskou euforii, ale zároveň ji značně krotí. "Z minulosti nebudeme žít dlouho. Před další sezonou dobře vím, že nejsme papírově nejlepší tým, který by šel znovu na titul. Čeká nás ještě spousta práce, hlavně musíme z každého zápasu odcházet se zdviženou hlavou a vědět, že jsme na ledě udělali vše, abychom uspěli," zakončuje brankář, který si našel bydlení v Mostě.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz