Nakládal spoléhá na český kotel: Když skáče hala, je to neuvěřitelné!

Foto: Stanislav Souček

14. května 2015, 9:30

Václav Jáchim

Hrát takový zápas, to si přeje každý hokejista. Jde o všechno, v sázce bude postup do medailových kol. Navíc doma, před skvělými fanoušky. Dnešní velké čtvrtfinále je svátkem pro české fanoušky i pro reprezentanty. Pokud zdolají Finy, může se Růžičkova armáda v Praze dotknout hvězd. "Myslím, že máme výborný tým. Musíme to dokázat!" velí Jakub Nakládal. Obránce, který se zvolna blíží k metě stovky mezistátních startů, spoléhá na napěchovanou O2 arenu. "Když celá hala začne skákat, je to naprosto neuvěřitelné!" hlásí.

Nakládal zná plné tribuny vysočanské arény z loňského finále Gagarinova poháru. Pražský Lev tehdy bavil publikum parádním hokejem, jehož architektem byl Kari Jalonen. Uznávaný kouč nyní stojí na straně soupeřů, s týmem Suomi přijel z Ostravy do české metropole, aby domácímu výběru zatarasil cestu do semifinále.

Může být výhodou, že vy, Ondřej Němec, Jiří Novotný a Jakub Klepiš kouče dobře znáte?
"Nevím, jestli se to tak dá říci. Samozřejmě trošičku víme, jaký má Kari styl. Co po hráčích vyžaduje. Ale nic extra to pro nás neznamená, protože klubová sezona je něco jiného než hokej na mezinárodní úrovni. S Finy půjde o jeden zápas, spíš bude záležet, jak se na to připravíme."

Jalonen byl ve Lvu úspěšný sázkou na propracovanou obranu a na disciplínu. Je to jeho trenérský styl?
"Určitě. To je jeho hlavní rukopis. Na defenzivě si zakládá, ale nejen u beků. Obranu vyžaduje také po útočnících, myslím, že to bylo vidět i v ostravské skupině šampionátu. Měli hodně zápasů s čistým kontem, Finové se opírají o Pekku Rinneho, který chytá výborně. Trenérův styl byl vidět už ve dvou přípravných utkáních, která jsme s nimi hráli před mistrovstvím světa."

Byl Jalonen ve Lvu oblíbeným koučem?
"Myslím, že to je dobrý trenér. I jak jsem se bavil s lidmi ve Finsku, kteří Jalonena znají, nikdo mi neřekl jediné špatné slovo. Během sezony jsem s ním párkrát mluvil o jiných věcech, a musím říci, že to je dobrý člověk. Jako trenér ve Lvu ukázal,že umí."

Sám jste naznačil, že jednou z finských zbraní bude Pekka Rinne. Vnímá člověk při hře a hlavně při střelbě něco takového?
"Vím, že to je dobrý gólman. Na turnaji možná předvádí nejlepší výkony. Mně jde hlavně o to, abych se ke střelbě dostal. A abych to tam propasíroval. Že v bráně stojí zrovna on, to je mi trošičku jedno. Jde především o to, aby na něj něco šlo. Ačkoli chytá výborně, puk se může odrazit. Nebo ho nemusí vidět. A pak neudělá nic."

Jste členem první české formace na přesilovky. Nemáte pocit, že vás soupeři na turnaji trošku přečetli? Už se tolik nedostáváte k zakončení.
"Na začátku jsme toho měli o dost víc. Jak to hrajeme s Vorasem a Honzou Kovářem, soupeři se na nás asi víc připravovali. V posledních zápasech to bylo tak, že když jsem dostal puk, hráč byl ode mě metr. Možná i blíž. Střílet pak bylo tím pádem těžší, ale i tak tam přihrávky šly. A já nahrával zpátky místo střelby. Přinejhorším bych soupeře trefil do kotníku a hráli bychom proti třem."

Zkusíte na přesilovku vymyslet nějaké nové varianty?
"Musíme si sednout a ještě se na to podívat. Připravit se. Přesilovky rozhodují zápasy. Ale na druhou stranu tam vyloženě není důvod, abychom něco měnili. Když to sehrajeme, jak chceme, a budeme sbírat odražené puky jako v prvních zápasech, máme šanci uspět. Proti Švýcarům jsme kolikrát bláznili, já jsem taky vystřelil párkrát úplně zbytečně. Hlavně je to o tom, abychom se hodili do pohody."

Letos jste nastupoval za TPS Turku. Je pro vás čtvrtfinále vzhledem k tomu prestižnější?
"Je to takové úsměvné, ale nijak nepřeceňuju, že jsem tam hrál a teď bych se chtěl na Finy strašně moc vytáhnout. Určitě ne! Zajímá mě náš úspěch. Podíváme se na video, připravíme se. Myslím, že máme opravdu výborný tým. Někdy jsme to úplně nepotvrzovali, ale asi v pěti zápasech jsme prohrávali a vždycky dokázali skóre otočit. V tom se projevila síla mužstva. Pokud se budeme soustředit sami na sebe, na hru vzadu a týmový výkon, tak bychom je měli porazit."

Vy jste si prý přál za soupeře spíš Američany. Proč?
"I podle výsledků hráli dobře, já viděl všeho všudy jeden jejich zápas. Ale nevím proč, na můj vkus nemají až tak zkušený tým jako Rusové nebo Finové. I když vzájemný zápas by byl asi důraznější."

Trenér Růžička po utkání se Švýcarskem zmínil, že vyprodaná O2 arena přináší do řad národního týmu trošku nervozitu. Jak se vám hraje v takovém kotli?
"Přiznám se - ze mě to spadlo prvním zápasem. Ne že bych z toho byl vyjukanej, ale při úvodních střídáních tam možná byla přemíra snahy. Člověk kolikrát zbytečně lítal. Ale jinak mě to strašně baví! Jak nás lidi ženou dopředu, když skáče celý stadion - to je naprosto neuvěřitelné. Pamatuju si to i z finále play off se Lvem, člověk z toho byl na větvi v pozitivním slova smyslu. Na mistrovství jsme už odehráli sedm zápasů, nikdo se nemůže vymlouvat na přemotivovanost nebo naopak, že to je příliš svazující. Jde o naši výhodu. Jsme na domácím hřišti a diváci za námi stojí."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz