Našli jsme naši cestu, libuje si kouč Petr. Dvacítka v Rusku zabrala!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

31. srpna 2015, 14:52

Václav Jáchim

Poprvé bez zámořských krajánků i několika dalších opor, zato s velkou vervou, týmovým pojetím a nasazením. reprezentační dvacítka si na turnaji v ruském Dmitrovu zlepšila náladu po nevydařené misi v kanadském Calgary. Junioři dokázali porazit domácí sbornou a pak silně cloumali favorizovanými Švédy. Usilovali o celkové prvenství, nakonec je z toho třetí místo. Ale hlavně - výběr dvacetiletých pořádně zabral! "Našli jsme naši cestu. Jsme zase zpátky, byť pořád jen na začátku," reaguje trenér Jakub Petr.

Před odletem do Ruska si hlavní kouč přál, aby se jeho svěřenci vrátili k důslednosti a poctivosti. I v detailech. Soudě podle výsledků se to podařilo. "Udělali jsme v uvozovkách třetí příčku, ale převládá spokojenost. Mužstvo totiž vzalo za své naše představy a drželo stanovenou taktiku. Mám radost, že se nám podařilo vrátit se k tomu, co nás zdobilo dřív," konstatuje Petr.

Do turnaje čtyř zemí, který se konal krátce před startem klubových soutěží, vstoupili junioři porážkou s Finskem. "V některých ohledech jsme byli paradoxně lepší, bohužel se nám ale nepovedlo proměnit šance, naopak soupeři ano. Rozdíl byl jednoznačně v koncovce. Za stavu 0:2 jsme měli možnost snížit, když jsme prohrávali 1:3, šli jsme na maximální riziko a hráli vabank. Podlehli jsme, ovšem tenhle zápas byl pro nás prvním signálem, že je tady určité zlepšení," rozebírá kouč.

Další bitva vyšla dvacítce excelentně. Češi skolili domácí sbornou jasným poměrem 4:0! "Po Finech jsme měli dlouhé video, při poradě jsme si řekli, jakou taktiku vyžadujeme. Proti Calgary nastal velký posun, v utkání s Ruskem byl jednoznačně patrný. Zvládali jsme osobní souboje, výrazně jsme zlepšili oslabení. Víme, jak to v Rusku někdy chodí. Vyloučení byla postupně 0:5, až za stavu 3:0 jsme dostali dvě přesilovky. Ale zvládli jsme to," těší Jakuba Petra.

Čeští bojovníci překvapili, ruský výběr posléze podlehl i Finům a skončil poslední. Soupeření bylo celkově mimořádně vyrovnané, na nejvyšší příčku mohli poskočit i čeští junioři. "Rvali jsme se o to do konce utkání se Švédskem. Kdyby nám tohle někdo řekl před turnajem, samozřejmě bychom to brali. Bohužel, nepovedlo se. Nad Švédy jsme vedli v polovině zápasu 2:0, jenomže pak přišla slabší fáze zhruba sedmi osmi minut, kdy soupeř otočil. Hrál to hodně přes obránce, my naopak chtěli být až moc hraví a odchýlili jsme se od výkonu, který nám předtím fungoval," rozebírá.

Až do posledních vteřin usilovala dvacítka o vyrovnání. Sice padla 3:4 a se třemi bodíky skončila bronzová, důležitá je však informace o výkonu a zlepšené týmové práci. "Z tohoto pohledu můžeme být spokojeni, je tam příslib. Uvidíme, jak si hráči povedou dál. Vytvořil se základ pro listopadovou akci, mnozí z kluků dostali na dálku trošku pod tlak krajánky z Kanady. Máme každopádně širší kádr, potvrdilo se, co jsme si přáli před turnajem - někteří hráči nám trošku zamotali hlavu. Ruský turnaj nechceme přeceňovat, ale dostali jsme se na cestu, po které chceme jít.," doplňuje závěrem hlavní trenér.

Výsledky turnaje čtyř zemí v Rusku (28. - 30. srpna 2015, Dmitrov):

Česká republika "20" - Finsko "20" 1:4 (0.2, 1.0, 0.2).
Branka ČR: 38. Hronek.

Česká republika "20" - Rusko "20" 4:0 (2:0, 0:0, 2:0).
Branky: 4. Jašek, 13. Ordoš, 50. Veselý, 54. Hronek.

Česká republika "20" - Švédsko "20" 3:4 (1:0, 1:3, 1:1)
Branky ČR: 5. a 45. Andres, 23. Abdul.

Další výsledky:
Rusko - Švédsko 5:3, Finsko - Švédsko 2:3 po nájezdech, Rusko - Finsko 1:3. 

1. Finsko           3  2  0  1  0  9:5   7
2. Švédsko 3 1 1 0 1 10:10 5
3. Česko 3 1 0 0 2 8:8 3
4. Rusko 3 1 0 0 2 6:10 3

Českou republiku reprezentovali:

Brankáři:
Karel Vejmelka (Pardubice), Štěpán Lukeš (Chomutov). 

Obránci:
Jan Ščotka (Pardubice), Tomáš Havlín (Liberec), Pavel Pýcha (Salcburk, Rakousko), Filip Hronek (Mountfield HK), Luboš Adam (Slavia Praha), Jan Walter, David Sklenička (oba Plzeň), Dominik Rudl (Vítkovice).

Útočníci:
Daniel Voženílek (Pardubice), Jiří Černoch (Sparta Praha), Tomáš Andres (Slavia Praha), Jan Ordoš (Liberec), Lukáš JašekMichal Kovařčík (oba Třinec), Filip Kuťák, Tomáš Gřeš (oba Vítkovice), Václav Krliš (Plzeň), Radek Veselý, David Kaše (oba Chomutov), Jindřich Abdul (Znojmo, EBEL).

Realizační tým:

Manažer: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Jakub Petr. 
Asistent: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Lékař: MUDr. Jan Alt.
Fyzioterapeut: Michal Rejzek.
Kustod: Zdeněk Šmíd.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz