Nejdřív Finové, pak přípitek. Zacha a Pastrňák by měli hrát, Tomášek ne

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

31. prosince 2015, 10:40

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Poslední den v roce 2015 - poslední den bojů v základních skupinách juniorského šampionátu. Čeští hokejisté dnes v podvečer zakončí první fázi turnaje duelem proti domácímu Finsku, napěchovaná Hartwall Arena se těší na parádní podívanou před startem novoročních oslav. Dvacítka podstoupí těžkou zkoušku, ovšem trápí ji zdravotní potíže. "Už jich je trochu moc, sestavu opět musíme přizpůsobit situaci," hlásí hlavní trenér Jakub Petr.

Přesné složení mužstva bude známo až před zápasem, ale víceméně se už rýsuje. "Chceme obnovit spolupráci v první lajně. Věříme, že fit už bude Pavel Zacha, jeho pauza byla dlouhá. Byli bychom rádi, aby před čtvrtfinále šel do zápasového zatížení," konstatuje trenér. Složení útočných formací dozná přesunů, ve stejné podobě by měla zůstat jen čtvrtá letka.

"Plán je takový, že Zacha by šel do druhé formace, kde centra bude hrát Lakatoš a druhé křídlo Veselý. V první řadě budou Pastrňák, Špaček a Smejkal, do třetí pětky se posune David Kaše, spolupracovat bude s Chlapíkem a Stránským," přibližuje. Poslední čtvrtá vozba se nemění, naskočí ve složení Voženílek, Šoustal a Ordoš. "Změn tam je trošku víc, snažíme se zachovat vazby aspoň dvou hráčů, ale sestavu musíme trošku kombinovat."

Semkli jsme se, to nám pomůže, věří junioři. Těší se na peklo s Finy »

Střetnutí s týmem Suomi vynechá David Tomášek, do branky se znovu postaví Vítek Vaněček, jehož na šampionátu zdobí výborná forma. Během předchozího utkání nejen trenérům zatrnulo, protože David Pastrňák inkasoval úder hokejkou a s bolestivou grimasou zamířil na střídačku. "Nějaký problém tam je. David odjel po zápase na vyšetření, všechno konzultujeme s Bostonem. Ale Pastrňák by měl nastoupit," říká Jakub Petr.

Návrat do sestavy hlásí obránce Alex Rašner, který si v prvním střetnutí proti Rusku zranil koleno. "U něj se situace zdá být vyřešena. Konečně můžeme jít se sedmi beky," těší kouče. Už při středeční večerní poradě zaměřil český tým pozornost na Finy. "Hodně se chceme odrazit od utkání, které jsme s nimi hráli na listopadovém turnaji čtyř v Tampere. Je součástí přípravy stejně jako herní projev a systém, který Finové předvádějí na mistrovství světa," informuje trenér.

BLOG z MS 20: Zápisky benjamínka Šimona Stránského »

Štáb české reprezentace pozorně sledoval utkání domácího výběru se Slováky, které Finové ovládli poměrem 8:3. "Slováci začali hodně defenzivě, prosadili se, dali dva góly. Když jsme se na zápas zpětně dívali, tak byli hodně pasivní v obranném pásmu. O finské ofenzivní síle se nemusíme bavit, ta je zřejmá. U nás je otázka, jestli budeme nasazovat checking line na jejich elitní útok s Puljujärvim a Lainem. Nabízí se to podobně jako v zápase s Ruskem, kdy jsme čtvrtý útok nasazovali na jejich druhý. Ale Finové mají silné všechny formace. Slováci byli hodně pasivní, čehož domácí využili. Oni hru zpozdí, prolínají se s druhou vlnou, na to mužstvo upozorníme," rozebírá Petr.

Poslední střetnutí ve skupině zahájí Češi až v 17 hodin českého času, což bude oproti předchozím bitvám změna. "To je spíš dobře. Dopoledne jsme měli krátký trénink, nějakých 20 minut. Udělali jsme si věci spíš na zapracování. Jde o to, abychom nečekali jen v hotelu, kluci to i vyžadují. Jedou do haly, udělají si hokejky, připraví na zápas." Po střetnutí s Finy v Helsinkách vypuknou oslavy příchodu roku 2016. Dvacítka si to připomene jen symbolicky. "Do hotelu se vrátím docela pozdě. Budeme mít večeři, pracovní mítink, což časově víceméně vyjde k půlnoci. Pak proběhne novoroční přípitek a všichni půjdou do hajan. Na Nový rok nás čeká těžký den, pokud neskončíme první ve skupině, budeme se stěhovat do druhé haly. Dojde na padesátiminutový trénink, analýzu soupeře a hodně práce u videa. Není čas na nějaké delší novoroční posezení. A myslím, že s tím každý počítá," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz