Některé věci byly parádní, jiné naivní, hlásí Bruk. Teď čekají Švédové!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Zvládli premiéru a první záchytný bod, po výhře nad Švýcarskem se mohou hokejisté české osmnáctky uklidnit. Ovšem žádné oslavy nejsou na místě, Memoriál Ivana Hlinky spěchá dál. Nejtěžší překážky teprve přijdou. "Máme radost, že jsme dobře vstoupili do turnaje. Díky tomu, že jsme vyhráli, žijeme a můžeme bojovat o postup ze skupiny," těší Davida Bruka. Hlavní kouč ale zároveň upozorňuje, že se ve hře týmu našly nedostatky, které elitní protivníci s chutí potrestají. "Některé věci byly parádní, jiné naivní," dodává.

S ohledem na vývoj v základní skupině si mohou Češi odškrtnout jednu důležitou položku. Mají tři body, navíc splnili očekávání. Při vší úctě, Švýcarsko nemá takovou kvalitu jako švédská nebo americká osmnáctka. "Jsme velmi spokojeni s tím, že se nám podařilo dát šest branek. Ovšem v utkání jsme také vytvořili velké chyby. Byly tam brejky, dost přečíslení. Vyhráli jsme 6:2, ale myslím, že náš brankář vyřešil pět šest těžkých situací. S tím spokojený nejsem, s výsledkem a body samozřejmě ano. Představovali bychom si to však ještě podstatně lepší," hodnotí Bruk.

Vysoké vítězství nemaže poznatky ze hry, v příštích bitvách by se totiž minely a nepřesnosti mohly vymstít. "Ještě dost toho musíme ve hře spravit," velí hlavní kouč. Na druhou stranu, reprezentanti prokázali v prvním zápase pevné nervy a velké nasazení. Dřeli s chutí, hodně aktivně. Šli si za kořistí, jak se jít má. Nenechali se rozhodit ani tím, že vedení pro sebe nečekaně ukradl soupeř. "Sice jsme prohrávali 0:1, ale z hráčů jsme cítili, že máme kvalitní pohyb. Poměrně dobře jsme se chovali kolem branky, v útočném pásmu soupeře. Byli jsme důrazní a vytvářeli si šance. Takž když šli Švýcaři do vedení, neměli jsme důvod k panice," reaguje Bruk.

Solidní výkon předvedli ˇČeši už v sobotní generálce proti Kanadě, v jejímž mužstvu jsou určitě lepší hokejisté než na straně Švýcarů. Tehdy domácí osmnáctku trápila koncovka, teď se ale přesní střelci našli. Dvakrát pálili Jeník s Laukem, jednou skórovali také Arnošt a Střondala. Fanoušci v hledišti si užili nejen vítězný zápas svých koní, ale také spoustu hezkých akcí. Duel měl zase parádní kulisu. "Je to příjemné, ale hráči jsou občas na střídačce nekoncentrovaní," upozorní Bruk. "Takže některé věci při koučování si musíme vysvětlit, aby kluci nepodléhali euforii a víc se nám podařilo zorganizovat střídačku."

Hokejisté splnili první ze tří kroků v základní skupině, ten druhý bude mnohem náročnější. V úterý od 19 hodin nastoupí osmnáctka proti Švédům, kteří v Břeclavi vycenili tesáky jasným skalpem Američanů. Zámořský výběr se sice chvíli držel statečně, jenže pak neměl nárok a nakoupil debakl 1:6. "Švédové se mi v tom zápase bohužel líbili hrozně. Byli skvělí! Měli tam úžasné hráče, z mého pohledu předvádělo Švédsko hodně dospělý hokej. Jejich hokejisté byli v klidu, dokázali rozlišit, kdy je důvod forčekovat, a kdy se naopak zatáhnout. Se zápasem nádherně manipulovali. Na rovinu - mám z utkání velké obavy a před hrou Švédů respekt," povídá David Bruk.

Najít zbraně na jednoho z největších favoritů nebude jednoduché, samozřejmostí musí být výkon všech hráčů na hranici osobních možností. Může jim pomoci, že na kontě mají důležité vítězství. Tlak určitě nebude takový jako v úvodním klání. "Jestli máme na turnaji uvažovat o postupu, který bude samozřejmě těžký, potřebovali jsme porazit Švýcary. Ale teď si nemůžeme myslet, že stejným způsobem přejedeme i Švédsko a Ameriku. O dva nebo tři postupové body bude nesmírný boj. Máme na to dva pokusy, ale čekají nás úplně jiní soupeři," uzavírá hlavní trenér.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz