Němec se omluvil z rodinných důvodů. Ale v reprezentaci nekončím, hlásí

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

16. března 2016, 14:30

Václav Jáchim

Od roku 2009 vynechal jediný světový šampionát, před třemi lety chyběl ve Švédsku ze zdravotních příčin. Ondřej Němec platil za tradiční oporu národního týmu, sehrál víc než stovku mezistátních duelů, doma má zlato z turnaje v Německu 2010. Letos ale bude v českém výběru chybět. "Omluvil jsem se z rodinných důvodů. Děkuji panu Vůjtkovi, že mě pochopil a moje rozhodnutí respektoval," říká.

Jeden z nejlepších českých obránců uplynulého desetiletí byl pilířem národního mužstva ještě na loňském mistrovství světa. Rok předtím v běloruském Minsku měl možná životní formu a dirigoval nejen defenzivu, nýbrž i podporu útoku a přesilovky. Teď bude jednatřicetiletý rodák z Třebíče sledovat vyvrcholení sezony u televize. "Klukům samozřejmě moc držím palce," vzkazuje.

Mám dvě děti, všechno to ve mně zrálo delší dobu

Zvolil krok, který udělal třeba i další zkušený harcovník Jiří Novotný. Ani on se nezapojí do přípravy, která odstartuje 22. března ve Velkých Popovicích. Oba bývalí hokejisté pražského Lva strávili dlouhé měsíce v Rusku, převážně tam byli bez svých nejbližších. "Mám dvě děti, všechno to ve mně zrálo delší dobu. Když jsem skončil s Čerepovcem základní část, byl jsem v kontaktu s panem Vůjtkem. Chtěl mě pozvat do kempu, čehož si upřímně vážím. Řekl jsem mu, že se z rodinných důvodů omlouvám," popisuje.

K elitnímu výběru měl Němec vždycky maximální vztah. Prožil s ním spoustu hezkých turnajů a úspěchů. Jenže roky letí, bývalý bek Vsetína, Karlových Varů, Lva, Atlantu nebo CSKA je po mnoha nekonečných sezonách fyzicky i psychicky opotřebovaný. "Vím, že trenéři začali brát do nároďáku mladé a nové hráče, což je určitě dobře. Letos jsem nereprezentoval, teď jsem se z osobních důvodů omluvil. Ale rozhodnutí se týká jen závěru letošní sezony. Pevně doufám, že to není můj konec v národním týmu. Uvidíme, co bude dál. Myslím, že jde hlavně o otázku mé výkonnosti a zájmu trenérů," potvrzuje, že bohatou kariéru na mezistátní scéně by v budoucnu ještě rád prodloužil.

Němcovi bude v dubnu 32 let, rozhodně není žádným veteránem. Momentálně sice chybí v přípravě na mistrovství světa, ovšem na podzim může být zase všechno jinak. Účastník šesti šampionátů aktuálně dobíjí baterky po angažmá v ruském Čerepovci, který v KHL dohrál závěrem února. Klub nepostoupil do play off, Němec tedy odložil výstroj mnohem dřív, než předtím býval zvyklý. "Sezona přitom nezačala špatně. V klubu jsme byli s Blaťákem a Štěpánkem tři čeští hráči, tým vedl trenér Sýkora, působil tam i Rosťa Haas. Ale pak přišla celkem velká krize, kterou odnesl pan Sýkora," připomíná.

Co dál? V Rusku jsem byl šest let, chce to změnu

Odvolání kouče bylo podle Němce unáhlené. "Předtím jsme přivezli dost bodů z utkání proti týmům Východní konference, následovala ale porážka s CSKA Moskva, po níž se vedení rozhodlo pro změnu. Trenér to odnesl hodně neoprávněně," říká. Severstal nechytil potřebné tempo, pravidelně nebodoval. Když klub posléze opustili hráči jako Štěpánek, Bučněvič nebo zraněný Blaťák, byl postup do play off fuč. "Snažili jsme se to dokončit na úrovni, porazili jsme i některé mnohem silnější soupeře. Ale základní část jsme spíš dohrávali, nebylo to ono."

Stačilo málo a také Němec mohl Čerepovec opustit. "Před uzávěrkou přestupního termínu jsem měl několik nabídek. Z Třince i z jiných klubů, nejen v české extralize. Bylo to však narychlo, záleželo na jednáních. Pak jsem si sám řekl, že to dokončím v Severstalu. Teď jsem sice mohl hrát někde play off, ale já se tak prostě rozhodl," hlásí. Tím pádem je teď hokejově volný a může konečně užívat rodiny. "Se dvěma dětmi se rozhodně nenudím," povídá s úsměvem.

Doma ve Vsetíně řeší všední starosti i radosti, před sebou má další klíčový verdikt. "Loni jsem řekl, že na 99 procent jdu do poslední sezony v Rusku. Teď to platí určitě! Byl jsem tam šest let, chce to změnu," naznačuje. Kam povedou jeho další kroky? "Uvidíme. Vím o několika nabídkách, ale v Čerepovci mám smlouvu do konce dubna. Až mi vyprší, definitivně se rozhodnu," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz