Německá mise pro legendu NHL. Robitaille šéfuje Eisbären Berlín

21. února 2017, 14:30

Václav Jáchim

Hokejisté Eisbären Berlín dlouho patřili k nejlepším v DEL. Slavili mistrovské tituly, v roce 2006 jim k tomu například hodně pomohl Tomáš Pöpperle, měli ambice směrem k Lize mistrů. Jenže současnost je smutná. Tým z německé metropole zaostává, na vedoucí Mannheim ztrácí na konci základní části DEL téměř 40 bodů. A horko těžko se pere aspoň o předkolo. Vedení organizace, jíž klub patří, proto bouchlo do stolu. A uskutečnilo bleskové změny ve vedení.

Novým šéfem klubu byl jmenován Luc Robitaille, který je jinak jedním z klíčových činovníků Los Angeles Kings. Americký tým NHL patří majiteli Philippu Anschutzovi, jehož společnost Anchutz Entertainment Group kontroluje většinový podíl v německém klubu. A jelikož Eisbären nemají výsledky, zástupci amerického majitele rychle vyrazili na německou misi.

Hlavní odpovědnost za výsledky a fungování berlínského klubu nově povede Robitaille, pomáhat mu budou další člen vedení Kings Kelly Cheeseman nebo Mike O´Connell, jenž je asistentem generálního manažera Kings Deana Lombardiho. "Pro náš klub je to velký den, spolupráce bude pokračovat na těsnější bázi. A mnoha směry," řekl během pondělní tiskové konference Peter-John Lee.

Bývalý hokejista se zkušenosti z NHL byl v berlínské hokejové organizaci dosud prvním mužem. Navenek to platí dál, ovšem nově mu bude velet Robitaille. Někdejší legenda zámořské ligy a mistr světa 1994 byl u Eisbären jmenován předsedou představenstva, Robitaille bude na dění v klubu pravidelně dohlížet. A také rozhodovat klíčové operace. Ačkoli řídit klub ze Spojených států není optimální, hlavní kroky musí Peter-John Lee konzultovat s kolegy, jejichž povinnosti se nadále týkají především Kings.

Robitaille, Cheeseman a O´Connell dorazili minulý týden do Německa a vedle dlouhých jednání absolvovali také schůzku se zástupci fanoušků. "Uvědomili jsme si, že pokud máme mít úspěšný tým, musíme Kings a Eisbären propojit strukturárně. Výsledky posledních sezon nebyly uspokojivé, je třeba nastartovat zlepšení," řekl Robitaille. Některé odpovědnosti zůstanou v kompetenci stávajícího managementu, hlavní věci však nikoli. Klub z Berlína čeká na mistrovský titul od jara 2013, poslední dobou udělal několik špatných rozhodnutí, jež zapříčinila pád do průměru DEL.

Lee upozornil, že nepůjde jen o čerpání peněz od majitel Anchutze, Eisbären mohou počítat s podporu všech složek Los Angeles Kings. A výhledově patrně i s pomocí některých tamních hokejistů. "Dosud jsme pracovali s hráči jen pro naši organizaci v NHL, teď tak učiníme i s ohledem na Eisbären," připomněl O´Connell, který má tuto oblast v Los Angeles na starost. Skauting poběží rovněž směrem do Evropy, zaměstnanci klubu dostanou za úkol pomoci vybudovat konkurenceschopný tým, prioritou mj. je i výběr realizačního týmu pro další období.

V německé nejvyšší soutěži počítali letos hokejisté spíš porážky. Na kontě mají 61 bod a drží desátou příčku – poslední možnou k účasti v předkole play off. Přičemž jedenáctý Düsseldorf ztrácí krátce před finišem základní části jen tři bodíky. Letošní sezonu ještě mohou Berlíňané vylepšit, hlavní atak na nejvyšší mety přijde v té další. "Můžeme využít veškerých zdrojů, kterými disponují Los Angeles Kings. To je obrovská pomoc," poděkoval Lee.

Philip Anschutz činí maximum, aby vrátil německý klub na výsluní. V minulosti spolupracoval také se Ženevou nebo Spartou Praha, Eisbären jsou nyní pro amerického miliardáře evropskou jedničkou. "Při jednáních jsme dali najevo, že chceme být úspěšní. Jsme týmoví hráči. pro vítězsné mužstvo musíme vytvořit prostředí a podmínky," zmínil Cheeseman. Klub z Berlína by měl vykročit do nové etapy, správným směrem ho teď bude řídit nová skupina činovníků v čele s Lucem Robitaillem. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz