Novotný končí v Novokuzněcku. Půjde do Sparty, nebo znovu za hranice?

Foto: Jan Čech, hcsparta.cz

8. prosince 2015, 14:20

Václav Jáchim

Loni v létě vyrazil na první zahraniční angažmá, Filip Novotný se rozhodl pro stejnou výzvu jako Dominik Furch nebo Pavel Francouz. Zatímco oba další gólmani pravidelně chytají Kontinentální ligu, někdejší sparťan nikoli. V aktuálně nejhorším klubu soutěže nedostal Novotný šanci, zasáhl pouze do čtyř soutěžních utkání a teď z klubu odchází. "Filip se dohodl s vedením klubu na ukončení spolupráce," řekl hokej.cz František Tausch ze společnosti Global management Group, jež hráče zastupuje.

Angažmá mělo být v případě jihlavského odchovance dalším krokem v kariéře, jenže všechno dopadlo trošku jinak. Metallurg nedokázal zabrat a v soutěži se trápí, vedení klubu postupně začalo upřednostňovat ruské brankáře Karejeva a Podjapolského, přičemž Novotného poslalo na slepou kolej. "Situace se vyvíjela delší dobu, Filip nejen že nechytal, ale poslední dva týdny ani s klubem netrénoval," reaguje gólmanův otec Marek, někdejší dlouholetý ligový gólman.

Filip se pokoušel zabojovat a přesvědčit o kvalitách, stanovisko klubu se však neměnilo. "Bylo lepší, když došlo k rozvázání spolupráce. Stalo se tak na základě oboustranné dohody, Filip je teď volný hráč a bude řešit další budoucnost," konstatuje Novotný starší. Novokuzněck je v tabulce Východní konference i KHL poslední, boj o postup do play off se konat nebude. Pro Novotného i klub nemělo smysl prodlužovat agónii vztahů a nedůvěry.

Příběh účastníka MS dvacetiletých 2011 ukazuje, že zahraniční štace je bez podpory vedení a trenérů velmi ošidná, plány a motivaci mohou rychle zahnat pocity beznaděje. "Pro Filipa bude lepší, když odejde jinam a bude pravidelně chytat. Je nadále hráčem Sparty, kde působil v loňské sezoně. S klubem přerušil smlouvu, nyní budeme společně hledat variantu dalšího angažmá," připomíná František Tausch.

Možností je několik, každá zatím s otazníkem. Sparta má v brankovišti k dispozici Tomáše Pöpperleho a Jana Lukáše, návrat Novotného by mohl pomoci ke zvýšení konkurence. Byl by i jakousi jistotou pro závěr ročníku. Ale spíš se zdá, že někdejší juniorský reprezentant zase zvedne kotvy. "Jsou rozjednané některé možnosti v zahraničí. Záležet bude na domluvě se Spartou, uvidíme. Je možné, že Filip dokončí sezonu venku - v úvahu připadá Skandinávie, ale i Německo nebo rakouská EBEL," doplňuje Marek Novotný.

Jeho syn nebyl nějakou dobu na ledě, ovšem trénoval individuálně a na zápasy bude připraven. "Filip se vrátí v nejbližší době do Čech, budeme to řešit," připomíná brankářův otec. V Novokuzněcku tedy z českých hokejistů pokračuje jen Robert Kousal. Už počátkem sezony opustil tým slovenský zadák Kristián Kudroč, klub nedávno prodal Američana Ryana Stou do Nižněkamsku. Na pozici krajánků aktuálně zůstal v Metallurgu pouze obránce Cade Fairchild.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz