Organizátoři MS jsou s návštěvností spokojeni, zápasy sledovalo přes 400 tisíc diváků

17. května 2011, 8:48

Jan Vacek

Na 75. mistrovství světa se jistě bude vzpomínat jako na jedno z nejpovedenějších za poslední roky. K vidění bylo mnoho krásných a dramatických zápasů, podmínky pro jednotlivá mužstva dosahovaly vynikající úrovně. Na Slovensku propuklo v uplynulých dvou týdnech hokejové šílenství, o jednotlivá utkání byl mezi fanoušky velký zájem. Na něm nic nezměnilo ani brzké vyřazení domácího mužstva. "Jsme velmi rádi, že by ze strany diváků o šampionát obrovský zájem," potvrdil slovenským médiím po skončení turnaje marketingový ředitel organizačního výboru Martin Ryba.

Zápasy na světovém šampionátu sledovalo celkem 406 704 diváků. Mnohem větší návštěvy byly pochopitelně na bratislavském stadioně Ondřeje Nepely, kde hrály svá utkání reprezentace Slovenska a České republiky. V Košicích, kde se mimo jiné představita Kanada, Švédsko či Spojené státy americké sledovalo utkání více než 115 tisíc příznivců. Na všechny duely se celkem prodalo 316 859 vstupenek.

Z celkových dvaatřiceti zápasů, které se sehrály v Bratislavě, jich bylo vyprodáno hned osmadvacet. V Košicích pak bylo plno na tři zápasy ze čtyřiadvaceti. "Jsem velice rád, že se strany fanoušků byl velký zájem. S návštěvností na jednotlivých zápasech jsme velice spokojení. Bratislavu navštívilo v průběhu MS přibližně sto tisíc zahraničních fanoušků, v Košicích jich bylo patnáct tisíc," informuje marketingový ředitel organizačního výboru MS Martin Ryba.

Televizní práva na přenášení zápasů mistrovství světa získalo celkem sedmdesát společností, špičkový hokej tak byl k vidění ve 114 zemích po celém světě. "Zápasy se vysílaly třeba i v Íránu, Androře či Zimbabwe," konstatuje Ryba. "Nejvíce vstupenek se prodalo na Slovensku, následovaly Česká republika a Finsko. Zajímavostí je, že jsme rovněž prodali šestadvacet vstupenek do Svazijska," doplňuje marketingový ředitel organizačního výboru.

Zatím však není jisté, zda uplynulý turnaj znamenal pro pořádající zemi zisk či ztrátu. "Stále se jedná o živý proces, který generuje náklady. Definitivně budeme schopni zhodnotit ekonomickou stránku zhruba za čtrnáct dní," vysvětluje Martin Ryba. Na nižší zisk by mohly mít vliv mizerné výsledky slovenského národního týmu. Ten vstupoval do domácího turnaje s velkými očekáváními.

Od začátku se však družině trenéra Glena Hanlona nedařilo, Slováci v základní skupině přehráli pouze slabé Slovince, v osmifinále pak nestačili na Českou republiku ani Finsko a jejich sen o medailovém umístění se tak velice brzy rozplynul. Tým kolem lídrů Mariána Hossy, Pavola Demitry či Miroslava Šatona se nakonec neprobojoval ani do čtvrtfinále.

Na ekonomickou stránku turnaje by to však podle organizačního výboru turnaje nemělo mít zásadní vliv. "Z pohledu vstupenek to nebyl pro organizační výbor výpadek. Celá atmosféra by však byla pochopitelně mnohem lepší, kdybychom v turnaji pokračovali i nadále. Z pohledu Slovenského svazu ledního hokeje to dopad mít bude, protože máme kontrakty, podle kterých dostáváme finance i na základě konečného umístění," uzavírá Ryba.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz