Osmnáctka se chystá na ostrou generálku. Bez Škarka, Safina a Krále

Foto: Karel Švec, cslh.cz

7. února 2017, 11:45

Václav Jáchim

Absolvovali šest tréninků ve Slaném, sice zpočátku ne v kompletním složení, ale hokejisté do 18 let už zase přepnuli z klubového režimu na ten reprezentační. Ostře sledovaný výběr ročníku 1999, který udělal fanouškům na předchozích akcích spoustu radosti, čeká ostrá generálka na mistrovství světa. Turnaj pěti ve švédském Sundsvallu a okolí napoví o ambicích týmu i o formě jednotlivců. "Určité jádro týmu je pohromadě, ale do vrcholu sezony zbývá pořád ještě prostor. Jsme zvědavi, jak obstojíme," konstatuje hlavní trenér Václav Varaďa.

Osmnáctka má za sebou domácí mini kemp, v pondělí odpoledne vyrazila výprava směr Švédsko. S očekáváním i velkým natěšením, do boje půjde poprvé ve středu proti domácím Tre Kronor. V mužstvu je řada opor, tým sice není kompletní, ale sílu má. "Oproti původní nominaci jsme museli udělat tři změny. Zranění vyřadilo Honzu Hladoníka, v pondělí ráno onemocněl Ostap Safin. K jednomu přesunu došlo také v obraně, kde nebude Filip Král," vypočítává Varaďa.

Místo nich byli dodatečně zařazeni hradecký zadák Radim Šalda, útočník Marek Škvrně z Komety Brno a jiný ofenzivní hráč Ondřej Chrtek, který poslední dobou nastupuje na liberecké farmě v Benátkách nad Jizerou. Varaďa kvituje, že měl většinu týmu pohromadě celou dobu, byť svěřenci přijížděli do Slaného postupně. "Bylo to malinko obtížnější, protože došlo ke kolizi s extraligou, juniorkou, s WSM Ligou. Některé kluby nám vyšly vstříc a hráče uvolnily, za což jim chci poděkovat. Určití kluci dorazili už v pátek večer a my s nimi měli možnost dva dny pracovat."

V kádru nejsou někteří stabilní hráči. O Královi, Safinovi a Hladoníkovi už byla řeč, na soupisce chybí také gólman Jakub Škarek. "Měl toho hodně. Byl na dvacítkách, chytá WSM Ligu, objevil se v bráně Sparty. Dukle se teď zranil Svoboda, Kuba Škarek dokončí základní část WSM Ligy a zůstane doma. Činíme tak plánovaně, chceme dát prostor Tomášovi Vomáčkovi, jenž před sezonou odešel do Ameriky. Je s námi také další brankář Jiří Patera," zmiňuje hlavní kouč.

Únorový turnaj pěti je v kategorii osmnáctiletých velkým testem před mistrovstvím světa. Jiná podobná prověrka už nebude. Před dvěma lety hostily akci Kravaře a Poruba, předtím třeba Hradec Králové nebo Most. Kdysi platila letitá pověra, že kdo vyhraje tohle únorové klání, ten pak stejný úspěch nezopakuje na světovém šampionátu. Jenže už to neplatí, tuhle rovnici rázně škrtli vynikající američtí mladíci.

Výběr USA je hlavním favoritem i tentokrát. "S Američany jsme hráli už v listopadu, na turnaji v Plymouthu. Tušíme, s čím přijedou. je to každopádně silné mužstvo, což ale platí o všech ostatních," povídá Varaďa. Mladí Češi mají letos vynikající sezonu a jsou odhodlaní to potvrdit i teď. "Těšíme se. Budou to těžké zápasy, všechny rychle za sebou. Čekají nás nároční soupeři. Bude to něco úplně jiného než v prosinci na akci ve Švýcarsku. Jsem přesvědčený, že tam kluci nechají všechno, abychom navázali na dobré výsledky, které máme z předchozích akcí," doplňuje závěrem Václav Varaďa.

Nominace české osmnáctky na turnaj pěti zemí ve Švédsku (8. a 12. února 2017, Sundsvall):

Brankáři:
Tomáš Vomáčka (Corpus Christi, NAHL), Jiří Patera (Č. Budějovice). 

Obránci:
David Kvasnička (Plzeň), Jakub Galvas (Olomouc), Jan Bednář (Liberec), Matyáš Zelingr (Kladno), Radim Šalda (Mountfield HK), Ondřej Buchtela (Chomutov), Dalimil Mikyska (Kometa Brno).

Útočníci:
Martin Nečas, Matěj Novák, Marek Škvrně (všichni Kometa Brno), Martin Kaut, Filip Zadina (oba Pardubice), Filip Chytil, Jan Václavek (oba Zlín), Jaroslav Dvořák (Mountfield HK), Jan Kern (Sparta Praha), Kryštof Hrabík, Ondřej Chrtek (oba Liberec), Jan Svoboda (Chomutov), Dan Przybyla (Třinec).

Realizační tým:

Manažer týmu: Petr Studnička.
Hlavní trenér: Václav Varaďa.
Asistenti trenéra: Patrik Augusta a Petr Studnička.
Trenér brankářů: Radek Jirátko.
Lékař: MUDr. Miroslav Budoš.
Fyzioterapeut: Martin Výtisk.
Hospodář: Jan Vejvoda.
Masér: Václav Vejvoda. 

Program turnaje pěti zemí ve Švédsku:

Středa 8. února:
16:00 USA "18" – Finsko "18" (Sundsvall)
19:30 Švédsko "18" – Česko "18" (Sundsvall) 

Čtvrtek 9. února:
16:00 Finsko "18" – Česko "18" (Sundsvall)
19:30 Švédsko "18" – Rusko "18" (Sundsvall)

Pátek 10. února:
17:30 Česko "18" – USA "18" (Härnösand)
17:30 Finsko "18" – Rusko "18" (Kovland) 

Sobota 11. února:
13:00 Rusko "18" – USA "18" (Sundsvall) 
16:30 Švédsko "18" – Finsko "18" (Sundsvall) 

Neděle 12. února:
12:00 Švédsko "18" – USA "18" (Sundsvall)
15:30 Česko "18" – Rusko "18" (Sundsvall)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz