Parádní začátek! Osmnáctka našla střelce, v Břeclavi srazila Švýcary

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Věděli, že pokud se chtějí porvat o postup do play off, potřebují nutně tři body. čeští junioři se v prvním utkání na Memoriálu Ivana Hlinky ocitli pod značným psychickým tlakem, proti houževnatému protivníkovi se očekávalo vítězství. A osmnáctka to zvládla! Žádná nervózní přetahovaná s nejistým výsledkem, nýbrž od druhé třetiny jasná cesta za kýženým ziskem. Český výběr premiéru na turnaji proměnil, vyhrál 6:2, ve středu od 19 hodin vyzve v Břeclavi juniory ze Švédska.

Národní tým se na Memoriál Ivana Hlinky chystal několik týdnů, jenže generálka s Kanadou způsobila některé nucené změny v kádru. A tím pádem i nutnost bleskově překopat poskládané mechanismy. Nově naskočili obránce Seemann s útočníkem Střondalou, vypadli naopak Dajčar a Kropáček. Ostatní hráči,kteří měli větří nebo menší zdravotní potíže, proti Švýcarům nastoupili.

Do branky s postavil Lukáš Dostal a talent z Komety Brno potvrdil, že má formu. Ačkoli může konečný výsledek ukazovat na jasnou záležitost, Češi dopustili některá okénka v defenzivě a právě Dostál všechny nebezpečné požáry uhasil. Bojovníci v poli začali duel aktivně, byla ale na nich znát lehká nervozita. Tlak ještě zvýšil Nussbaumer, který poslal soupeře v sedmé minutě do vedení.

Vyhráli jsme, chyb ale bylo taky dost, říká trenér osmnáctky David Bruk

Ovšem junioři se nenechali rozhodit, dál poctivě bušili do švýcarského obranného valu. A na rozdíl od sobotní bitvy s Kanadou tentokrát našli přesné střelce. Na úvodní radost protivníka rychle odpověděl Jan Jeník, který později přidal i svůj druhý zásah. Ve 12. mi nutě s zpoza branky prosadil Dominik Arnošt, osmnáctka šla po první třetině do kabiny s jedním gólem k dobru.

Prostřední dějství pak bylo ve znamení domácích. Reprezentanti se uklidnili a přidávali další přesné trefy. Nejprve skóroval šikula Vojtěch Střondala, ve 27. minutě zvedl ruce nad hlavu také bojovník Jakub Lauko. Švýcaři vyměnili brankáře, za Charlina naskočil účastník jarního MS osmnáctek A. Schmid, ovšem české kanonádě nebyl konec. Ve 36. minutě přidal zmíněnou druhou trefu Jeník, totéž učinil ve třetí třetině chomutovský Pirát Lauko. Soupeř pak dokázal jen snížit, znovu z přesilovky překonal Dostála pohotový Verboon.

Vítězství 6:2 české mladíky naladí, budiž jim odměnou za dřinu a velkou aktivitu, kterou mohutnými ovacemi po zápase ocenilo v břeclavské hale víc než 1500 diváků. Kdo miluje juniorský hokej a fandí českým srdcím, neměl by na Memoriálu Ivana Hlinky chybět ani v úterý. Od 19 hodin vyzve osmnáctka Švédy. Hokejisté Tre Kronor zahájili turnaj velkolepým skalpem Američanů (6:1), stejným výsledkem skolili Finové hráče Slovenska. Nejkvalitnější utkání viděli fanoušci v Bratislavě během opoledního souboje Rusů s Kanadou, vyrovnanou bitvu rozhodl až v nájezdech ruský útočník Ischakov.

Výsledek:

ČESKO – ŠVÝCARSKO 6:2 (2:1, 3:0, 1:1).

Branky a nahrávky: 9. Jeník, 12. Arnošt, 22. Střondala, 27. Lauko, 36. Jeník, 45. Lauko – 7. Nussbaumer, 48. Verboon.
Rozhodčí: Hribik, Kika – Špůr, Frodl.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 34:26.
Diváků: 1523.
Česko: Dostál – Zábranský, Dluhoš, Klejna, Kowalczyk, Malík, Adámek, Seemann – Blümel, Pekař, Lauko – Plášek, Střondala, Gajarský – Kvasnica, Čajka, Matiášek – Sedlák, Arnošt, Jeník – Pavel. Trenéři: Bruk, T. Martinec a Studnička.
Švýcarsko: Charlin (27. A. Schmid) – Gross, Henauer, Berni, Aebischer, Moser, Wyss, Prysi – Oana, S. Schmid, Patry – Gerber, Wetter, Calzimiglia – Vouillamoz, Nussbaumer, Verboon – Kiener, Wüest, Schwab. Trenéři: Paterlini, von Arx a Jaks.

Další středeční výsldky:

Skupina v Břeclavi:

USA  – ŠVÉDSKO 1:6 (1:0, 0:4, 0:2).
Branky: 15. Lapointe – 34. a 53. Wernblom, 39. a 60. Fagemo, 36. Westfält, 40. Johansson.

Skupina v Bratislavě:

KANADA – RUSKO 3:4 po nájezdech (1:1, 1:1, 1:1 – 0:0).
Branky: 6. Hayton, 36. McBain, 45. Thomas – 25. a 42. Zavgorodnyj, 11. Rtiščev, rozhodující nájezd Ischakov.

SLOVENSKO – FINSKO 1:6 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky: 20. Zekucia – 12. a 53. Utunen, 17. a 53. Kupari, 37. a 57. Aaltonen,

 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz