Petr Čajánek po konci kariéry: Už nastala ta správná doba

Foto: hokej.zlin.cz

24. března 2015, 13:45

Pavel Kuba

Svoji hráčskou kariéru ukončila v domácí nejvyšší soutěži další ikona českého hokeje. A znovu se o její konec postarala brněnská Kometa. Po loňském vyřazení Strakovy Plzně ukončili Brňané kariéru dalšímu obhájci titulu – tentokrát zlínskému kapitánovi Petru Čajánkovi.

Zlínští rozhodující sedmý duel v Brně hrubě nezvládli, bezprostředně po prohře 0:5 oznámil zlínský kapitán kamerám České televize, že to byl jeho poslední zápas kariéry. Definitivní. „Prostě byl poslední a hotovo,“ znělo jasně z úst devětatřicetiletého matadora po pondělním rozhodujícím mači napínavého čtvrtfinále.

Celý zápas se pro Zlín vyvíjel špatně už od prvních minut. Brňané na svého soupeře vlétli, zatlačili před Kašíkem a po třech odehraných minutách se mohli radovat díky trefě Jana Káni. Shodou okolností synovce zlínského kapitána. „Bylo to symbolické. Plácl do puku, dal první gól a ukončil mi kariéru,“ pousmívá se Čajánek.

"Konec kariéry? Nastala už ta správná doba, cítím to tak."

„Vůbec celý zápas se nevyvíjel, jak jsme si plánovali. Domácí na nás vběhli, nastartoval je rychlý gól a parádní diváci, kteří je hnali za postupem. Věřil jsem, že když to do konce první třetiny ustojíme, tak v té druhé se můžeme dostat zpět do hry. Nedali jsme ale dlouhou přesilovku a soupeř nám následně nasypal další góly. Všude jsme byli o krok pozadu,“ mrzí zlínského rodáka a v dnešní době už bývalého hráče tamního PSG.

Jeho letošní konec se dal čekat, naděje, že si to ale Čajánek rozmyslí však mezi zlínskými diváky i hráči stále přetrvávala. Teď už je ale vše definitivní. „Nastala už ta správná doba, cítím to tak,“ praví rezolutně.

Jsem opotřebovaný fyzicky i psychicky, už mi chyběly nějaké síly

„Jsem hodně unavený a mrzí mě vypadnutí. Celá sezóna byla hodně divná, na začátku jsme měli trable, dokázali se z nich ale dostat a s Brnem, které se tvářilo jako jasný favorit série, dotáhli čtvrtfinále až do sedmého duelu. Za to je třeba poděkovat celému mužstvu, ale i divákům, že nám pomáhali celou sezonu,“ vykládá jedna z ikon celého Zlínského kraje.

Věk však zastavit nedokáže. „Nevím, jak ostatní, ale mně už nějaké síly navíc chyběly. Jsem opotřebovaný fyzicky i psychicky,“ dodává unaveně. Rozhodnutí pokračovat v kariéře i po loňském titulu však po svém konci hodnotí kladně. „Sezona byla divoká, ale naštěstí nedopadla špatně. Kdybychom hráli baráž, asi bych si říkal, že jsem kariéru měl ukončit už loni.“

Bylo by krásné, kdyby titul získal Litvínov s Martinem Ručinským

Případné teorie a hypotézy o změně svého stanoviska rázně odmítá. „Bude mi už čtyřicet let a opravdu hokej v tomhle věku je velmi náročný, navíc můj styl pojme hodně sil,“ upozorňuje Čajánek, který kromě Zlína oblékl za svou kariéru i dresy St. Louis Blues, ruské Kazaně, Dynama Moskva či Petrohradu.

A komu už hokejový dědeček přeje titul v letošní extralize? „V každém z těch zbylých mužstev mám spoustu kamarádů, ale samozřejmě v každém týmu mě někdo nemá rád. Bylo by krásné, kdyby titul získal Litvínov a Růča, ale nechci nic předbíhat. V play off je totiž všechno možné, mužstva jdou dál odpočatá, jedině Kometa může být trochu unavená,“ uzavírá Petr Čajánek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz