Po konci v repre míří bývalá česká kapitánka do Ruska! Upsala se na rok

Foto: HHOF-IIHF Images

Na konci uplynulé sezony dala sbohem národnímu týmu. Bývalá kapitánka českých hokejistek Alena Mills ale s hokejem ještě nekončí. Po roce ve Švédsku podepsala s ruským klubem Agidel Ufa, jehož barvy už dříve hájila.

Pro Alenu Mills není ruská ženská WHL neznámou. Strávila zde téměř osm sezon, ve kterých podle webu eliteprospects.com odehrála přes 242 zápasů včetně play off. Za tu dobu vystřídala tři kluby, začínala v Petrohradu, kde odehrála čtyři ročníky, poté přestoupila na dvě sezony do Ufy a následně okusila ještě čínský klub KRS Vanke Rays. Celkově v tamní lize nasbírala 232 bodů (117+115).

Minulý rok strávila ve švédské SDHL, kde oblékala dres Brynäs IF. Nyní se vrací zpátky do Ufy, v níž působila od roku 2018 do jara 2020. „Rok od roku se samotná liga a turnaj All-Star zlepšují. Jsem velmi ráda a ohromena, že se ženskému hokeji v Rusku věnuje tolik pozornosti,“ zmínila 32letá útočnice Alena Mills, která podepsala roční smlouvu, pro ruský web WHL.

Foto: Archiv Aleny Mills

V soutěži slavila dva mistrovské tituly, první v roce 2019 s Ufou, druhý v roce 2022 s KRS Vanke Rays.

Ještě přes přestupem do Ruska působila v USA, kde nastupovala za univerzitní tým Brown Univ. Do české reprezentace nakoukla už ve svých čtrnácti letech, o pět let později začala nosit kapitánské céčko. Postupem let se stala vzorem mladých hokejistek a českou hokejovou ikonou.

Alena Mills

Alena Mills | Foto: iihf.com

Národnímu týmu pomohla vybojovat premiérovou účast na olympijských hrách. České ženy dotáhla ke dvěma bronzovým medailím na mistrovství světa v letech 2022 a 2023. V červnu roku se zkušená útočnice rozhodla ukončit reprezentační kariéru.

Ve WHL z krajanek působí ještě obránkyně Pavlína Horálková, která už desátou sezonu nastupuje za tým Birjusa Krasnojarsk. Dále z českých hráčů v mužské KHL hrají Libor Šulák, Rudolf Červený, Lukáš Klok, Dmitrij Jaškin nebo David Sklenička.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz