Po odchodu z Mountfieldu míří Sýkora do KHL, bude asistentem v Soči

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

7. června 2018, 11:26

Václav Jáchim

Po uplynulé sezoně skončil na střídačce Mountfieldu, když se Václav Sýkora v Hradci Králové loučil, hovořilo se o jeho možném návratu do Kontinentální ligy. Teď je tahle verze potvrzená. Zkušený trenér, který v minulosti vedl Petrohrad, Lev Praha nebo Čerepovec, míří do Soči. Sýkora rozšíří realizační tým tamního klubu, bude asistentem hlavního kouče Sergeje Zubova.

O přesunu ostříleného barda do dějiště zimní olympiády 2014 se hovořilo delší dobu. Během Carlson Hockey Games připustil námluvy klubu se Sýkorou manažer Rašid Chabibullin, jenž s českým odborníkem spolupracoval už ve Lvu. Na stěhování Sýkory do Soči se podílel Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest, který byl také součástí jednání Josefa Jandače s ruským Magnitogorskem.

„Jsme moc rádi, že jsme pomohli zprostředkovat působení Václava Sýkory v Soči. Václav má v Rusku velké jméno, trénoval tam už tři kluby a je vnímaný jako velmi ceněný specialista,“ konstatuje Spálenka. Rozhovory probíhaly delší dobu. Tým ze Soči vede hlavní kouč Sergej Zubov, bývalý vynikající obránce kdysi pod Sýkorou hrál v Petrohradu a nyní hodně stál o to, aby se oba sešli v trenérském štábu.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

"Václav nebude klasický asistent. Jde do Soči jako zkušený trenér, který bude na úrovni Zubova s tím, že rozhodující slovo bude mít Zubov,“ popisuje Spálenka. "I kdyby zůstával v Česku, už měl jasno v tom, že by se z pozice hlavního kouče chtěl přesunout právě do této role. Lákalo ho předávat zkušenosti mladším kolegům. Soči se tenhle model velmi zamlouval. Pomohlo i to, že se Václav s trenérem Zubovem dobře znají a vědí, co od sebe navzájem očekávat."

Václav Sýkora se tedy po necelých třech letech vrátí do ruské Kontinentální ligy. V závěru října 2015 opustil pozici šéfa střídačky Čerepovce, následně se vydal do Hradce Králové, kde byl nejprve konzultantem. V dalších dvou sezonách vedl Východočechy coby hlavní trenér, Mountfield se v obou případech probil do semifinále play off.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Tým ze Soči nastupuje v Kontinentální lize od sezony 2014-15, z českých hokejistů tam působili Tomáš Pöpperle nebo Adam Polášek. V aktuální soupisce není žádný našinec, z krajánků jsou k dispozici finský bek Jokipakka, Kanaďané S. Collins, O´Dell a čerstvá švédská posila R. Rosén. Hlavní kouč Sergej Zubov, jenž v minulosti dlouho válel NHL a v roce 1992 vyhrál olympiádu v Albertville, bude kromě Václava Sýkory spolupracovat také s finským trenérem gólmanů Jarim Kaarelou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz