Pöpperle o sérii Sparty: Je na čase se probrat, body i soupeři nám utíkají

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

13. listopadu 2016, 18:49

Václav Jáchim

Listopad býval pro Spartu měsícem nejvyšší obezřetnosti, i nejsilnější týmy Pražanů totiž v tomhle období mívaly problémy a herní či výsledkové propady. Letošní bojovníci zatím nejsou výjimkou. Pražané sice skvěle sehráli odvetu Ligy mistrů v Jönköpingu, ovšem na tuzemských kluzištích se jim nedaří. Svěřenci trenéra Kalouse padli v Tipsport extralize počtvrté za sebou, zatím poslední smutný korálek série navlékli v domácí bitvě s Mountfieldem.

Pražany může mrzet mizerný vstup do zápasu, protože druhá a třetí třetina jim vyšly podstatně lépe než ta úvodní. Ovšem navzdory velké snaze a mnoha přesilovkám Sparta nedokázala vyrovnat a nakonec padla 2:3. Zatímco před reprezentační pauzou provázela tým kolísavá výkonnost, poslední dobou jsou sparťanští bojovníci trošku v křeči. A soupeři v průběžné tabulce unikají. "Musíme s tím rychle něco udělat. Mluvíme o tom, ukazujeme si to na videu, přesto opakujeme chyby v defenzivě. Je na čase se probrat," povídá brankář Tomáš Pöpperle (na snímku).

Sparta proti Hradci Králové potřebovala uspět, ale srazil ji vstup do utkání - byť trošku smolný. 
To si ale nemůžeme takhle říkat. V zápasech míváme výpadky, v Chomutově se nám to stalo taky. Ve druhé a třetí třetině jsme hráli parádně, ovšem ta první nám utekla. A my už pak náskok soupeře nedohnali.

Dá se říci, z čeho výpadky vyplývají?
Nevím. Přijde mi, že dostaneme jeden gól a pak začneme trošku zmatkovat. Nejsme v klidu. Branka nás na nějaký čas trošku rozhodí, než se srovnáme. Musíme si na to dát pozor.

S kolegou Filipem Novotným jste se podruhé za sebou střídali, stejně tak tomu bylo v předchozím domácím duelu proti Liberci. Je i v tomto ohledu znát určitá nepohoda mužstva?
Samozřejmě je nepříjemné, když brankář střídá. Ale tohle rozhodnutí musíme brát, vždycky jde o to, aby se s mančaftem trošku zahýbalo. Aby se zkusila nějaká změna. Uvidíme, snad se to zastaví.

Hlodá tahle častá rotace sebevědomím gólmana?
Příjemné to úplně není, pro žádného brankáře. Co já mohu dělat? Když mi trenér řekne, tak jdu do brány. Když řekne Filipovo, tak jde on. Takhle to musíme brát. Naše práce je zastavovat puky a víc se v tom asi nebabrat.

V úterý jste na ledě Jönköpingu koncertovali a odvetu osmifinále Ligy mistrů zvládli luxusním poměrem 5:0, po návratu do Tipsport extraligy však následovala přestřelka v Chomutově a teď porážka s Hradcem. Jak je to možné?
Tohle je těžké si nějak vysvětlovat. Je pravda, že ve Švédsku jsme odehráli super zápas, byl asi fakt nejlepší v této sezoně. Pak přijdou extraligová utkání a my uděláme zase podobné chyby. Těžko říci, jestli je to jiným stylem hokeje, nebo určitou lehkovážností... Ale už je na čase, abychom se probrali. Body nám utíkají, soupeři také. Musíme s tím začít něco dělat. Ovšem čím si to vysvětlit, netuším. Fakt ne. Já jsem tady od toho, abych chytal puky.

Když o tom takhle mluvíme: nehraje Sparta trošku jiný hokej než loni, který vám třeba tak nesedí?
Asi trošku. Každý trenér má nějakou svoji tvář. To je jasné. Také nám odešli výborní hráči, které je těžké nahradit. Tohle se na tom trošku podepsalo. Zase tak špatný začátek sezony jsme neměli, ale máme výpadky, které párkrát přišly. A najednou zjistíte, že jsme v pozici, z níž není úplně lehké se dostat nahoru. Teď musíme zabrat, začít jednoduchými věcmi. Musí se ukázat síla týmu. Nemáme špatné hráče, na druhou stranu si nemůžeme myslet, že budeme každého válcovat. Chce to jít od podlahy, poctivě. Každý zápas 60 minut. A od toho se odrazit.

Obrana Sparty je poměrně prostupná, chyby v defenzivě se opakují.
Opakují se, bohužel. I když si je říkáme a ukazujeme si to na videu, pořád necháváme před bránou volné hráče. Čím to je? Těžko říci. Samozřejmě - když se daří, chyby se ztratí. Pokud ne, všechno vyskočí a je pak daleko víc vidět. Mluvíme o tom, začínáme na odstranění pracovat. Už je na čase.

Kolikrát rozhodují maličkosti. Proti Hradci trefili Cingel a Čajkovský do tyče, kdyby z toho byly góly, zápas vypadal asi jinak.
To ale k hokeji patří. Nikdo vám nedá nic zadarmo. Jestli si máme myslet, že se jednou střelou do tyče zlomil zápas, to by bylo špatné uvažování. Takhle myslet nejde! Soupeř také nedal nějaké šance, nemůžeme se na nic vymlouvat. 

Vy osobně jste byl v podobné situaci i loni, nakonec vám skvěle vyšlo play off a Sparta brala stříbro. Co je teď nejlepší: zachovat klid a věřit, že to přijde? Už jste podobné výsledkové propady zažil několikrát.
Zažil, to je pravda. Příjemné to úplně není, nechce se mi to zažívat pořád dokola. Ale zase to tak nějak vypadá, musíme se z toho vyhrabat. My se do té situace dostali, silný tým, který tady je, se z toho také dostane. Potřebujeme sbírat body, pak budou silnější jednotlivci. A to přispěje lepší hře celého týmu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz