Porozumění lidské mysli. Konference nabízí způsoby, jak překonat vlastní limity

1. května 2018, 0:05

Redakce eSports.cz

Naše mysl je schopná fungovat daleko efektivněji, než jsme si dokázali představit. Lidé, kteří odhalili a ovládli základní principy fungování mysli, jsou schopni dosahovat neuvěřitelných výsledků v podnikání a sportu, změnit své osobní životy, překonat stres a obtížné životní situace. Také nalézt kreativitu, lásku, duševní pohodu a klid.

Tyhle věty má v záhlaví mezinárodní konference "Porozumění lidské mysli", jejíž druhý ročník proběhne 18. a 19. května 2018 v pražském Národním domě na Smíchově. Přístupy práce s lidskou myslí pomohou překonat prameny neznalostí, ukáží nové cesty a hlavně potvrdí, že v oblastech vzdělávání, podnikání, sportu či vztahů mají ohromný potenciál, jak překonávat vlastní limity.

Popasav: Snahou pochopit mysl zkoušíme najít cestu

"Desítky let lidé na celém světě řeší, jak chodit do posiloven, aby měli pevné svaly. Jak dbát o své tělo, aby bylo zdravé. Ale jen velmi málo se zajímá o svoji mysl. V tomto ohledu neplatí žádné limity, jako jsou rasy, věk, inteligence nebo pohlaví," říká Loredana Popasav, která je spoluzakladatelkou pořádající The Human Potential Academy z.s.

Mezinárodní nezisková společnost je zasvěcena propagaci duševního zdraví a lidského potenciálu díky tomu, že vnáší světlo do poznání mysli. "Vysvětlujeme lidem základní principy fungování lidské mysli, na jejichž pochopení nepotřebujete univerzitu. Je to všechno zdravý selský rozum," připomíná Loredana Popasav. Mezi její klienty patří špičkoví manažeři, obchodníci, ředitelé velkých společností a sportovci. "Není důležité, z jakého prostředí klienti pocházejí, v čem podnikají. Nejsem tu od toho, abych za ně dělala jejich práci, řešila jejich problémy. To mohou udělat jen oni sami. Mohu jim ale ukázat cestu, založenou na Porozumění svojí vlastní mysli a tomu, co jim brání najít řešení," vysvětluje.

Svůj pohled ukazuje na příkladu špičkového golfisty, kterého čeká klíčový odpal. "Přemýšlí například o tom, jaké je počasí, že je třeba silný vítr, a jak důležitý ten odpal je. Nevěří si, pochybuje, zda to zvládne patřičným způsobem. Tohle všechno pro něj znamená stres, a podle běžných koučovacích teorií tento stres ovlivňuje jeho výkon. Já takovému golfistovi říkám: míček za tebe neodpálím, ale pomůžu ti pochopit, co a proč se děje v tvojí hlavě. Vysvětlím mu, že jsou takové myšlenky naprosto normální a že nemají žádný vliv na to, jak míček odpálí. Na rozdíl od mnoha jiných mentálních koučů mu neříkám, že musí mít mysl nějak nastavenou, aby dobře hrál. Jeho mysl funguje perfektně sama, pokud se jí nebude plést do cesty"

Oblasti mentálního koučinku se velmi úspěšně věnuje také Michal Kopčan. Spolupracuje s řadou klubů i špičkových sportovců, mezi jeho klienty patří například Marián Gáborík, Mário Bližňák a další hokejisté. "Mentální kouč není sportovní psycholog, který řeší problémy v těžkých chvílích. My se snažíme najít cestu, jak posunout výkon správným směrem. Ve světě existuje asi 400 různých postupů, já pracuji s porozuměním."

Kopčan: Klíčové je Porozumění tomu, co se děje za oponou. Tedy v naší hlavě

Nerozlišuje, zda se jedná o špičkové hráče nebo o někoho zcela mimo oblast sportu. "K hokejistovi přistupuji jako ke každému jinému člověku. Je jedno, jestli je to hvězda NHL nebo dvanáctiletý chlapec. Jde o individuální přístup. Klíčové poznání se týká toho, jak funguje naše mysl, co se skrývá za emocemi," konstatuje Kopčan. Mezi klienty má dost hokejistů z Tipsport extraligy. "Žiji v Trenčíně, hodně hráčů působí v Ostravě, Brně či v jiných městech. Nemají to daleko, můžeme pracovat osobně. Pokud ta možnost není, například u hráčů NHL, používáme Skype. Tedy komunikaci na dálku."

Pro mentálního kouče je pochopitelně důležitá důvěra. "Někdy se koučink omezí na jediné setkání, s hokejisty ale běží spolupráce delší dobu. Máme pevný vztah založený na tom, že mi věří," potvrzuje. "Nepracuji na bázi externích strategií, klienti si po odchodu ode mě nemusejí nic pamatovat. A I proto je to tak účinné. Strategie a techniky jsou často kontraproduktivní. Klíčové je porozumění tomu, co se děje za oponou. Tedy v naší hlavě," vysvětluje.

Kopčan přiznává, že před časem zcela změnil způsob praxe. Posunul se dál. "S klienty vedu volný rozhovor, nedávám jim úkoly. Je to založené na porozumění principům, na uvědomění si něčeho nového."

Michal Kopčan a Loredana Popasav budou mezi přednášejícími zmíněné mezinárodní konference "Porozumění lidské mysli", o zajímavé zkušenosti se podělí další špičky v oborou jako Michael Neill, Amy Johnson a další. "Cílem je, abychom lidem ukázali, jak funguje mysl. Abychom jim pomohli a celkově dělali svět lepší. Všem klientům říkáme, že jejich životy nezměníme, ale s rostoucím porozuměním se často mění jejich vlastní pohled na život," uzavírá Loredana Popasav.

Vstupenky na konferenci už nyní v prodeji
Cílem konference je zaplnit mezeru ve vzdělání všeobecnou pravdou o tom, jak lidé fungují a jak dosáhnout skutečného potenciálu lidské mysli. Konference bude tlumočena do češtiny a angličtiny. Zarezervujte si své místo již dnes na www.porozumenimysli.cz.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz