Poslední rok? Spíš ano, čtyřicet už je na pováženou, hlásí Bednář

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

9. září 2016, 13:01

Martin Voltr

Už 22 let zpátky začínal Jaroslav Bednář v tehdy ještě čerstvé české extralize. Teď ale sám cítí, že se nachází na sklonku kariéry. A v Hradci Králové, kde se stejně jako doma na Slavii propracoval ke kapitánskému céčku, by ji nerad ukončil s prázdnýma rukama. „Ještě než skončím, chtěl bych ten pátý titul zvednout,“ přiznává ambiciózně. No, to by byl od hokejistů Mountfieldu husarský kousek.

Fanoušci mají ještě v čerstvé paměti loučení Jaroslava Kudrny, které nesli těžce. Jeho jmenovec Bednář sice mezi klubové odchovance nepatří, ale i na něj teď upínají svoje naděje na dobré výsledky. Jenže už během srpnového turnaje vyprávěl do ruských médií, že se blíží konec. Tak jak to tedy je?

„Po abnormálně těžké přípravě jsem si řekl, že nevím, jestli tu další dám. Záda naštěstí vydržely, teď jsem v docela dobré herní pohodě. Ale už se odrážím od sezony k sezoně,“ přemýšlí útočný matador. Za dva měsíce mu život zahlásí čtvrté kulatiny. „Čtyřicet let je věk, který už je na pováženou. Člověk čas nezastaví a musí mít nějakou soudnost. Uvidíme, jak se bude sezona odvíjet, ale co si budem povídat: Už se to blíží. Radši řeknu, že bude spíš poslední, než abych řekl, že další dva roky budu ještě hrát.“

Hradec po loňském ročníku přece jenom omladil kádr, třicátníků skončilo hned několik. Možná i o to měl Bednář těžší léto. Na druhou stranu, tentokrát ho netrápila zmiňovaná záda. „Loni jsem se tři měsíce defakto nemohl hýbat. Letos jsem přípravu protrpěl celou. Jsem rád, že jsem se vydržel honit s těmi mladými chrty, dalo mi to hodně,“ říká s úsměvem.

„Teď mám obrovskou vnitřní radost, když se mi třeba povede nahrát spoluhráči žabičku do prázdné brány. Když vidím, že se ten kluk raduje z branky, jsem podstatně šťastnější, než když dám gól já.“

Až nečekaně rychle se letos vykrystalizoval první útok, který bude nahánět strach celé extralize. Bednář společně s Rudolfem Červeným a centrem Andrisem Džerinšem zazářili hned na Mountfield Cupu, do nějž tým vlétl po deseti dnech na ledě. A jestli jste je na konci přípravy v gólových zápisech neviděli, má to jediný důvod.

Minimálně jeden z nich zrovna nehrál.

„Určitě jsme si sedli. Andris je velice technicky založený hráč, nikam nepospíchá. Umí puk nahrát, přehrát hráče,“ hlásí na adresu tahouna lotyšského nároďáku. „A Ruda je typický koncový hráč, v přípravě prokázal, že by letos mohl mít dvacet a víc gólů. Očekávám, že minimálně dvakrát by se měl ukázat na reprezentační akci. Jestli ne, bude to obrovské zklamání,“ vzkazuje Bednář na dálku českým trenérům.

Mimochodem, v jeho statistikách už poslední roky převažují asistence. „Když jsem byl mladší, měl jsem víc gólů než nahrávek. Teď nevím, jestli se zpomaluju, nebo jsem tak zhýčkaný, že radši nahraju,“ směje se. „Je pravda, že moje gólová produktivita upadla, ale vždycky mám plán dát dvacet gólů na sezonu. Loni se to nepovedlo, doufám, že letos jo. Teď mám ale obrovskou vnitřní radost, když se mi třeba povede nahrát spoluhráči žabičku do prázdné brány. Když vidím, že se ten kluk raduje z branky, jsem podstatně šťastnější, než když dám gól já,“ vypráví sympaticky.

„Nepřichází v úvahu nějaké spekulace, že chceme udělat play off a tím to hasne. Jsem hladový po každém zápase, po každém vítězství. Ještě než skončím, chtěl bych ten pátý titul zvednout.“

Východočeši si na úvod letošního ročníku Tipsport extraligy střihnou odvetu za loňské čtvrtfinále. Doma hostí před televizními kamerami Mladou Boleslav, která sice vypadla z Ligy mistrů, ale v domácí soutěži bude mít ambice potvrdit famózní loňskou sezonu.

„Není to tak dlouho, co jsme s nimi hráli sérii play off, takže si všichni pamatujeme, jaký hokej hrají. Letos bych řekl, že velice dobře posílili a měli by být ještě silnější. To je můj názor.“ A kdo další by měl patřit na špici? „Sparta samozřejmě, uvidíme, jak Třinec. Liberec nebude dostávat moc gólů, zase bych ho viděl nahoře,“ přemýšlí Bednář, který se s Hradcem hned v neděli vydá k dalšímu favoritovi – nabušené Kometě. „Máme to na začátek těžký, hodně těžký. Brno má taky výborný mančaft, to bych málem zapomněl,“ dodává rychle.

Ať už bude muset Jaroslav Bednář v kabině často zvedat hlas, nebo se Mountfield taky zařadí k nejlepším, kapitán dá do sezony určitě všechno. Vždyť může být jeho poslední.

„Nepřichází v úvahu nějaké spekulace, že chceme udělat play off a tím to hasne. Jsem hladový po každém zápase, po každém vítězství. Ještě než skončím, chtěl bych ten pátý titul zvednout.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz