Pospíšil míří do Soligorsku, práci v Bělorusku mu našli Kolarz s Kalusem

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

15. srpna 2017, 17:10

Václav Jáchim

Na kontě má devět extraligových sezon, tu poslední absolvoval Tomáš Pospíšil v Mladé Boleslavi. Někdejší reprezentant a hráč Třince, Komety, Liberce, Mountfieldu nebo Chomutova nastoupil za Středočechy k 38 utkáním v nejvyšší soutěži a vstřelil pět branek, nyní vedou jeho kroky do zahraničí. Pospíšil (na snímku) by měl co nevidět podepsat smlouvu se Šachťorem Soligorsk, práci v Bělorusku mu vyjednali někdejší spoluhráči Michael Kolarz a Petr Kalus, kteří už tři roky vedou agenturu IHA Group.

Tomáš Pospíšil už v cizině kdysi působil. Dva roky strávil v kanadském juniorském týmu Sarnia Sting, další dva pak na farmách Atlanty. Nyní zvedá kotvy znovu, vydal se východním směrem. "Tomáš odletěl do Soligorsku, kde absolvuje lékařské prohlídky. Ve středu pojede na testy do Minsku, pokud všechno dopadne podle předpokladů, uzavře s klubem roční smlouvu. Na všech podmínkách jsme domluveni," konstatuje Michael Kolarz.

Běloruský Soligorsk míří v tamní elitní soutěži vysoko. Hlavní kouč Vladimír Cypljakov, v minulosti úspěšný útočník, Buffala nebo Los Angeles, má mezi svěřenci jiného českého útočníka Tomáše Pituleho, do týmu se vydal také exkladenský zadák David Růžička. Pospíšil by měl zvýšit ofenzivní sílu mužstva, kterou má v Soligorsku na starost Oleg Antoněnko - v minulosti krátce hráč Vsetína.

Přesun Pospíšila do Běloruska vyjednali jeho zástupci Michael Kolarz a Petr Kalus. Všichni se kdysi potkali v mládežnických výběrech, nyní se jejich cesty zase sešly. "S Petrem jsme agenturu založili před třemi lety. Obraceli se na náš hráči s tím, jestli bychom jim nepomohli. Já hovořím čtyřmi jazyky, znám prostředí v Polsku, Německu, EBEL. Petr má zase spoustu kontaktů ve Skandinávii a jinde. Když jsme si pak sedli a všechno probírali, vyústila z toho bližší spolupráce a vznik agentury," přibližuje Michael Kolarz.

Někdejší zadák Třince, Českých Budějovic a dalších klubů stále aktivně hraje, aktuálně Kolarz nastupuje za Tychy v polské lize. Světoběžník Kalus, jenž má na pažbě angažmá v NHL, KHL a dalších soutěžích, je zase útočníkem Krakova. "Kancelář máme v Ostravě, což je pro oba z Polska kousek," usměje se Kolarz. Při zastupování hokejistů vycházejí z osobních zkušeností, zajímají je i trhy v méně známých soutěžích. "Pro zámoří spolupracujeme s Martinem Tokošem, který řeší angažmá hráčů v dospělých i juniorských ligách a má licenci NHLPA. Dalším partnerem je Rus s certifikátem KHL. Naplno se téhle činnosti věnujeme rok a půl," přibližuje Kolarz.

Jelikož s parťákem Kalusem stále aktivně hrají, vazby mezi nimi a klienty jsou mnohdy na kamarádské bázi. "Postupně rozšiřujeme pole působnosti, jednali jsme třeba o příchodu nového trenéra do dánského Odense. Udělali jsme několik transferů, další hráči – jako třeba Honza Semorád v Jihlavě – jsou zatím na zkouškách. Všechno začalo dost nenápadně, v podstatě tak, že se na náš kluci obraceli s prosbou o pomoc při hledání angažmá. Postupně jsme to rozjeli a nyní už agentura běží v několika úrovních," dodává závěrem Kolarz.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz