Premiéra nevyšla, ale výkon nebyl špatný, říká Jandač. Čekal větší nervozitu

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(PETROHRAD, od našeho zpravodaje) První utkání před Světovým pohárem mají za sebou. Čeští hokejisté nakonec padli s Ruskem, ovšem do posledních chvil usilovali o vyrovnání. Reprezentanti pustili soka do dvougólového vedení, pak dvakrát snížili, nicméně na body to nestačilo. „Myslím, že zápas rozhodla asi druhá třetina. Měli jsme tam dost vyloučení a neuhráli to. Došlo ke smolnému ruskému gólu, Michal Birner zlomil hokejku, byli jsme tam ve třech. Navíc fauly odebraly trošku síly. Když máme pět vyloučení za třetinu, je to dost,“ hodnotí duel Josef Jandač.

Hlavní kouč ocenil poslední dějství, finiš zápasu měli Češi kvalitní. „Třetí třetinu jsme ztratili Vláďu Sobotku, točili jsme tři centry a hráli na jedenáct útočníků. Hra měla parametry, jak bychom si představovali. Naopak první třetina nebyla optimální, i když výsledkově jsme to zvládli. Ale herně tam byly určité problémy v obranném pásmu. V závěru jsme však hru hodně zvedli a šli si za vyrovnáním. Tam byla škoda, že minutu před koncem nedal Tomáš Plekanec skoro do prázdné brány,“ hodnotí.

Úvodní duel je vždycky specifický. Hokejisté NHL dosud jenom trénovali, potřebují nabrat tempo a naladit optimální formu. Což nejde hned. Zdálo se, že Voráček, Plekanec, Milan Michálek a další bardi postupně našli rytmus a výkon šel nahoru. „Nebylo to jenom o klíčových hráčích, ale o celém týmu. Začali jsme být trošku odvážnější, víc jsme hráli v útočné zóně a udrželi se na puku. Vytvořili jsme si střeleckou převahu,“ připomíná Jandač. Důležitou oporu znamenal Petr Mrázek, který pokryl spoustu těžkých střel, přečetl nebezpečné situace. „Chytal spolehlivě a držel nás celý zápas,“ uznává kouč.

Elitní výběr najde nedostatky, stejně tak věci, které se povedly. Zatímco v minulosti trenéři kupříkladu žehrali na chybějící důraz před gólmanem soupeře, tentokrát se tahle disciplína líbila. „S tím jsme byli spokojeni, dali jsme odtud i góly,“ souhlasí Jandač. „Stejně tak jsme byli spokojeni i s vhazováními. Naopak máme trošičku problém s předbrankovým prostorem, tam to musíme trošku zlepšit,“ upozorňuje. Zmínka o zkušených hráčích platí i pro Rusy, kde všechny ostřílené hvězdy zastínil Artěmij Panarin. „Nedokážu rychle analyzovat hru soupeře. Mně se líbila i jejich čtvrtá lajna, dala nám dva góly. Celkově mají Rusové výborné individuality,“ uznává.

Stínem duelu je zranění Vladimíra Sobotky. Útočník, který má stále smlouvu v ruském Omsku, inkasoval hokejkou do ramena a zhruba v polovině utkání odstoupil. „Má zranění v horní části těla. Byl na rentgenu, nemá nic zlomeného. V pátek se na něj podívá Pavel Kolář. Prognózy jsou takové, že by se Vláďa měl vrátit. Nevíme, jestli v sobotu do zápasu. Ale že by to mohl dát do odjezdu, resp. do utkání proti Výběru do 23 let v Americe. Přinejhorším do zápasu s Kanadou na turnaji. Určitě potřebujeme znát lékařskou analýzu zranění, abychom ve dvou utkáních zbytečně netočili jedenáct útočníků a nečekali na Vláďu Sobotku, který by pak stejně nehrál.“

„Martin Hanzal byl z našeho pohledu asi nejlepším hráčem týmu. A Ondra Palát mu zdatně sekundoval, také proto si ho v Tampě hodně cení. Je to poctivý hráč nahoru dolů.“

Úvodní zápas poslouží trenérskému štábu směrem do další fáze kempu, naznačil také, jak vyznívala spolupráce jednotlivých formací. Z tohoto pohledu se nejlépe jevila souhra Hanzala, Paláta a Pastrňáka. „Martin Hanzal byl z našeho pohledu asi nejlepším hráčem týmu. A Ondra Palát mu zdatně sekundoval, také proto si ho v Tampě hodně cení. Je to poctivý hráč nahoru dolů. Ani David Pastrňák tam nehrál špatně,“ povídá Jandač, který v Petrohradě prožil premiéru u národního týmu coby hlavní kouč. Cítil před bitvou zvláštní napětí? „Sám jsem od sebe očekával větší nervozitu. Ale jak jsme se připravovali a jsme na střídačce ve čtyřech, už to nebylo takové. Také mi pomohlo, že už jsem působil v pozici asistenta a něco mám za sebou. Premiéra bohužel nevyšla, ale myslím, že výkon nebyl špatný,“ doplňuje.

Čeští hokejisté se po nočním návratu do Prahy budou v pátek znovu připravovat na ledě pražské O2 areny. Odveta tradičních soků se uskuteční v sobotu od 16:30 hodin, elitní výběr následně nabere směr americký Pittsburgh, kde kemp před Světovým pohárem vyvrcholí. Ve středu 14. září hrají Češi utkání proti Výběru Severní Ameriky do 23 let, hned po generálce odletí do dějiště turnaje v kanadském Torontu. World Cup zahájí reprezentace 18. září zápasem proti domácí Kanadě.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz