Připravil Halas Dány o gól? Čekal jsem, že to uznají, hlásí Hudáček

Foto: iihf.com

10. května 2017, 0:17

Adam Bagar

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Slovenští hokejisté dokázali podobně jako čeští bojovníci smazat třígólovou ztrátu a přestože nakonec Dánům podlehli 3:4 po nájezdech, mohli odcházet úplně s prázdnou. Necelých sedm minut před koncem třetí části je nejspíš zachránil český videorozhodčí Pavel Halas, který doporučil gól Juliana Jakobsena neuznat.

Na světelné kostce svítil čas 53:33, když se dánský útočník ve vlastním oslabení řítil na branku Slováků. "Udělal jsem tam chybu na útočné modré a nezachytil skákavý puk. Z té velké snahy to nějak napravit jsem skočil na led a chtěl mu puk vypíchnout. Nakonec jsem narazil do Jula, který to výborně chytil. Dál nevím, co se stalo," popisuje obránce Juraj Mikuš.

"Na devadesát procent jsem byl přesvědčený, že to bude gól, ale u videorozhodčích nikdy nevíte."

Ten Hudáčka natlačil do sítě, přičemž posunul bránu, do které právě směřoval puk. Rozhodčí nejdřív jasně ukázal gól, ale nakonec se jel poradit se svým kolegou u videa. Čechem Pavlem Halasem. "Snažili jsme se být pozitivní. Všichni kluci říkali, že to nebude gól. Na střídačce byla cítit energie," říká Zdeno Cíger. Hlavní sudí po delší poradě skutečně rozpažil.

"Jsem rád, že to neuznali. V duchu jsem se modlil, aby to nebyl gól," oddechuje Mikuš. Díky doporučení českého videorozhodčího tak zůstalo skóre nerozhodné 3:3. "Ty verdikty jsou vždy opačné, než si myslím. Na devadesát procent jsem byl přesvědčený, že to bude gól, ale u těch videorozhodčích nikdy nevíte," přiznává s lehkým úsměvem Július Hudáček.

Dánům se verdikt rozhodčích nelíbil, branka zřejmě podle nejnovějších pravidel měla platit. "Pokud bránící hráč posune svou vlastní branku a tým soupeře dosáhne gólu, ten bude uznán za předpokladu, že soupeř právě střílel předtím, než byla branka posunuta, nebo hlavní arbitr rozhodne, že by puk vnikl do branky, kdyby zůstala ve své normální pozici."

Právě Pavel Halas byl už u neuznané branky Francouzů na čtyři roky starém MS v Helsinkách. Nebýt režiséra, který tehdy pustil záznam na kostku nad ledem, zřejmě by v zápase s Lotyši přišli o regulérní branku. Halas totiž kotouč za brankovou čárou neviděl, hlavní soudce zviklal až pohled ke stropu arény, zavolali si podruhé a nakonec gól správně uznali.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz