Prohřešky fanoušků? Disciplinární komise jednala se zástupci Plzně a Komety

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Disciplinární komise ELH se zabývala plněním podmínek rozhodnutí, kterým byla klubům Kometa Brno a HC Škoda Plzeň pro opakované nesportovní chování fanoušků uzavřena s podmíněným odkladem část hlediště. Jednání se zúčastnili zástupci obou klubů, za Kometu Brno vedoucí sportovního úseku Jaroslav Medlík se sportovním sekretářem Pavlem Zubíčkem a za HC Škoda Plzeň majitel klubu Martin Straka s výkonným ředitelem Emilem Kristkem.

Disciplinární komise ELH přivítala ujištění klubů, že s nesportovním, vulgárním skandováním na adresu soupeře, hráčů nebo rozhodčích nesouhlasí a před nejbližšími domácími zápasy přijímají kroky, jak podobné chování omezit. Zástupci HC Kometa Brno zmínili například setkání vedení klubu se zástupci fanoušků, výzvy moderátora nebo spoty „Fandíme slušně“, které budou promítány v průběhu utkání a prezentovány na oficiálních sociálních sítích. Zástupci HC Škoda Plzeň uvedli mimo jiné dopis vedení a zástupců hráčů, v němž bude vyjádřen nesouhlas s jednáním části fanoušků a připomenuto riziko uzavření sektoru, osobní apel hráčů nebo posílení pořadatelské služby.

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý připomněl, že komise v žádném případě nepostihuje fandění ani běžné projevy emocí nebo nesouhlasu, ale pouze opakované vulgární skandování bez respektu k dalším účastníkům utkání, a to zvlášť, je-li hrubě urážlivé, řízené nebo probíhá-li mimo jakoukoli souvislost s děním na ledové ploše. Rozhodnutí disciplinární komise jsou přitom vázána řády a podporou, kterou postihování vulgarit vyjádřily před sezónou a na listopadové valné hromadě APK LH kluby, které jsou účastníky nejvyšší soutěže.

Foto: Roman Kantor, hc-kometa.cz

Disciplinární komise ELH řešila až dosud 60 případů nesportovního chování fanoušků, z nichž 43 souviselo s vulgárním skandováním, 11 s vhazováním předmětů na ledovou plochu a 5 s použitím pyrotechniky. Ve čtyřiceti případech uložila klubům napomenutí nebo nižší pokuty do 5 000 Kč, v jedenácti pokutu 10 000 Kč, v pěti pokutu 20 000 Kč a ve třech případech pokutu 30 000 Kč.

Na kluby HC Kometa Brno a HC Škoda Plzeň připadá více než 37 % všech trestů a – vzhledem k četnosti a závažnosti přestupků – téměř 70 % objemu pokut, uložených za nesportovní chování fanoušků. V šesti případech byl trest uložen klubu HC Dynamo Pardubice, žádný z jedenácti dalších účastníků nejvyšší soutěže nebyl v souvislosti s nesportovním chováním fanoušků projednáván více než třikrát.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz