První muž draftu KHL Dmitrij Jaškin dostane české občanství, může tedy pomoci osmnáctce

22. června 2010, 12:54

Václav Jáchim

V uplynulé sezoně válel za juniorku pražské Slavie, útočník Dmitrij Jaškin prokazoval formu a vybízel k úvaze, že jednou může dokázat velké věci. Syn bývalého vsetínského obránce Alexeje Jaškina dlouho zůstával poněkud ve stínu, ale všechno se změnilo po nedávném draftu ruské Kontinentální ligy. Jaškin nejmladší se stal po Michailu Pašninovi druhou jedničkou výběru, jeho práva získal Novosibirsk, ve velké východní zemi se okamžitě začalo mluvit o tom, co že to má ruský hokej v zahraničí za talent. Ale zbytečně, Dmitrij totiž bude reprezentovat Českou republiku!

Už je to téměř jisté. Nadaný křídelní útočník, jehož zdobí důraz, bruslení, schopnost zakončit, si požádal o český pas a k jeho získání už mu chybí jen kousíček. "V podstatě jde o formalitu. Dima by měl obdržet občanku i pas, pokud všechno půjde dobře, mohlo by to klapnout do konce června," říká jeho tatínek. Alexej Jaškin má syna dva. Staršího Michaila, kterému je nyní dvacet, a pak o tři roky mladšího Dmitrije.

S Michailem si vsetínský zadák zahrál během sezony 2004-05 jeden extraligový zápas. Bylo to při Alexejově rozlučce, Michail je od té doby nejmladším hráčem české nejvyšší soutěže vůbec! "Šlo spíš o marketingový tah, Michailovi bylo tehdy necelých patnáct. Dima se na nás díval z hlediště. Aby s námi nastoupil, na to byl příliš mladý. Neuvažovali jsme o tom," vzpomíná Jaškin nejstarší. Zatímco Michail stále válí za Vsetín, Dmitrij se vydal do pražské Slavie. Červenobílí v něm mají jeden z drahokamů juniorského týmu, třeba se už v příštím ročníku posune Jaškin na dohled extraligového kádru.

Ovšem na místě je opatrnost, klan Jaškinů nemíní kariéru nejmladšího člena uspěchat. "Dost často slýchám otázku, jestli Dima půjde do KHL nebo do zámoří. Bude záležet vyloženě na něm. Čeká ho strašně dlouhá cesta, pořád stojí ještě na začátku. Sám si musí vybrat. Já jako táta mu maximálně můžu poradit, ovšem rozhodnutí je pochopitelně na něm," říká rozumně Alexej Jaškin.

Po úspěchu v draftu Kontinentální ligy je zřejmé, že o Dmitrijovi v Rusku dobře vědí. A věděli, jinak by v draftu neuspěl. "Dimu si vybral Novosibirsk, klub měl o jeho výkonech informace. Já za Sibir kdysi hrával dva roky, byl jsem tam na vojně. Od té doby mi zůstaly v klubu přátelé. Volali jsme si, bavili se o Dmitrijovi. Měl jsem určité zprávy, že o něm v KHL vědí," říká Alexej.

Dmitrij Jaškin je ovšem produktem české školy, jeho tatínek to potvrzuje. "Přišel do České republiky, když mu bylo osm měsíců. Hrál jsem za Vsetín, manželka s klukama se za mnou přestěhovali, chodili tady do školy, hráli hokej. Dima mluví určitě lépe česky než Rusky, vždyť tu strávil celý život," konstatuje.

Proto nepřekvapuje snaha o získání českého pasu. "Když tu vyrostl, měl by zemi reprezentovat. Prošel si všemi kategoriemi, v Rusku o něm dlouho nevěděli. Extraliga juniorů tam není sledovaná. Dmitrij má určitě větší šance prosadit se tady než v Rusku," přemítá útočníkův tatínek.

Jaškin nejstarší působí stále ve Vsetíně, kde hrával. "Dělám sportovního manažera, starám se o mládež. Starší Michail hraje u nás, Dima je ve Slavii. Když mohu, jedu za ním do Prahy, anebo vyrazím na jeho utkání na Moravě," reaguje. Synka drží na uzdě, úspěch v draftu KHL je hezký, ale sám o sobě tolik neznamená. "Dmitrij potřebuje dál pracovat, příští sezonu určitě zůstane ve Slavii," hlásí jasně.

Proč si nejmladší potomek vybral pozici v útoku, když Alexej hrával beka? "Měl k tomu lepší předpoklady. Chtěl dávat góly, šlo mu to, navíc já syny k ničemu nenutil. Dima si vybral správně," souhlasí. Jelikož by měl Dmitrij brzy obdržet české občanství, těší se Jaškin nejstarší na to, že syna uvidí v reprezentačním dresu.

"Trenéři národního týmu o něj mají zájem, teď je na soustředění s osmnáctkou. Když obstojí, může jet na Memoriál Ivana Hlinky do Břeclavi, třeba i na další akce. Záleží jen na něm. Občanství brzy nebude překážkou, rozhodovat bude jen Dmitrijova výkonnost," uzavírá.

Názor Jiřího Šolce, hlavního trenéra reprezentace do 18 let:

"Tento týden máme soustředění v Mladé Boleslavi a Dmitrij Jaškin je tu s námi. Osobně ho velmi dobře znám, sledoval jsem ho ve Vsetíně i pak po přechodu do Slavie. Je to šikovný útočník, kdyby měl občanství dřív, určitě by dostával šanci už od šestnáctky. Ten proces získání českého pasu je dlouhodobější, jsme v kontaktu s hráčem i s jeho tatínkem. jelikož už zbývají jen formality, pozvali jsme nyní Dmitrije na soustředění. Záleží jen na něm, jak uspěje. Nechci ho nějak blíž hodnotit, ale potenciál má. Sedneme si s ním a řekneme si pravidla, která platí pro každého člena týmu. Pokud Dmitrij bude mít formu, může si říci o pozvánku na srpnový Memoriál Ivana Hlinky. Sledovali jsme ho s kolegou Miroslavem Přerostem už loni v sedmnáctce, byli jsme v kontaktu s jeho klubovým trenérem Jiřím Veberem. Známe tudíž Jaškinovy přednosti i rezervy."

Foto: hokejkv.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz