Prvním centrem v šestnácti? Hymlárová dostala šanci a zazářila

Foto: Karel Švec, cslh.cz

10. listopadu 2015, 6:04

Martin Voltr

Ženský turnaj v Hodoníně toho ukázal víc než dost. Ukázal, že český tým udělal další kroky směrem k evropské špičce, ale taky znovu představil ve vynikajícím světle tu nejmladší generaci. Jestli měli trenéři jakékoli obavy, jak pozici na centru elitního útoku zvládne šestnáctiletá Klára Hymlárová, pak jejich obavy byly úplně zbytečné. Protože ji zvládla na výbornou! „Doufám, že jsem tu šanci chytla za pačesy,“ říká česká útočnice.

Koneckonců za ni mluví i statistiky – s pěti body za tři góly a dvě asistence byla z týmu vůbec nejlepší, celkově ji předčily pouze Rusky Pavlovová a Sosinová. Vzhledem k tomu, že do Česka nemohla dorazit zraněná Kateřina Mrázová, bylo potřeba najít hráčku do první formace mezi Polenskou a Křížovou.

„Obě mají spoustu zkušeností z Ameriky. Trenéři mi dali šanci, tak doufám, že jsem ji chytla za pačesy. Snad se jim moje hra líbila,“ culí se Klára Hymlárová. „Hrála dobře. Samozřejmě je vidět, že je mladá a ještě jí chybí zkušenosti. Ale je to chytrá a šikovná hráčka,“ reaguje trenér Jiří Vozák. „Jestli bude takhle pokračovat, klidně může hrát v první formaci i na mistrovství světa. Nikde není psané, že by nemohla,“ říká kouč.

A to se s ohledem na českou budoucnost poslouchá moc dobře. Na druhou stranu Hymlárová rozhodně není sama, v Hodoníně si zahrálo celkem šest hokejistek, které v lednu poletí na mistrovství světa do 18 let! Do první formace se stejně jako na dubnovém šampionátu v Rouenu „vešla“ i obránkyně Anna Zíková, zápas od zápasu roste také další důrazná členka zadních řad Martina Zedníková. A ve čtvrtém útoku se nyní protočily Bucifalová s Pátkovou a Patočkovou.

 

V závěrečném zápase se překvapení nekonalo, Rusky porazily Německo 4:1 a turnaj vyhrály o bod před českou reprezentací. ...

Posted by Česká hokejová reprezentace žen on 8. listopad 2015

Česká reprezentace na turnaji jednoznačně obstála. Dokázala přehrát všechny soupeře včetně favorizovaného Ruska, které ji připravilo o vítězství až v samotném závěru. Národní tým dosud zdolal sbornou jen jednou, ale i když mu druhý triumf nešťastně utekl, předvedený výkon znamená velkou náplast. „V tom zápase jsme hrály nejlíp. Dobře jsme se na Rusky připravily a hodně jsme je chtěly porazit. Jsou to zkrátka Rusky, tak kdo by nechtěl! Škoda, že to nevyšlo,“ říká Hymlárová.

„Myslím, že jsme všechny zápasy sehrály dobře. Se Slovenkami jsme první třetinu začaly špatně, na ledě jsme se hledaly. Ale něco jsme si řekly a bylo to v pohodě. Pak se nám nepovedlo posledních pět minut proti Ruskám a Němkám,“ ohlíží se opavská útočnice za průběhem turnaje.

Na jeho konci stálo vítězství 2:0 nad Švýcarskem, které už trochu poznamenala únava na obou stranách. „Švýcarky hrály podobně jako Němky, je to houževnatý, silový tým. Akorát měly pár rychlejších hráček.“ Češky nicméně neměly s protivníkem větší potíže, o čem svědčí i poměr střel 48:15. Jen góly chyběly. „Asi jsme nechodily do brány tolik jako v minulých zápasech. Střílely jsme, ale nepadalo to tam, taky jim dobře zachytala gólmanka. Za ty dva góly, co jsme jí daly, nemohla,“ ví Hymlárová.

Češky každopádně zdolaly tým helvétského kříže už podruhé v letošním kalendářním roce, což je před mistrovstvím světa – a vzájemným soubojem ve skupině – hodně povzbudivá zpráva. Dá se ale čekat, že v Kamloops se Švýcarsko ukáže v lepším světle. „Neřekla bych, že budeme favorit. Ještě neměly v týmu některé holky, které na mistrovství pojedou. Ale je samozřejmě lepší vyhrát, pak si na ně budeme víc věřit.“ A všichni ví, že psychika bude hrát v klíčových momentech hodně velkou roli. Rozhodnout může každý gól.

Teď dala v posledním zápase rozhodující gól právě Klára Hymlárová a hned ho poslala do nebe svému dědečkovi, pro kterého hrála. Může na ni být pyšný.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz