Recept na Kanadu? Dobrý začátek, tempo a zmatek před bránou, tvrdí Vála

Foto: iihf.com

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Na Silvestra prožili zklamání ze hry i z výsledku utkání proti Švédsku. Teď už čeští junioři myslí na čtvrtfinále proti Kanadě, které v Montrealu sehrají během noci na úterý našeho času. Dvacítka si jen symbolicky připomněla příchod roku 2017. "Nebylo moc co slavit. Užili jsme si to jako ostatní. Před půlnocí jsme se sešli, připili si a popřáli šťastný nový rok. Pak se šlo spát," povídá Ondřej Vála (na snímku).

Urostlý odchovanec původem z Pardubic dobře ví, co v play off na český výběr čeká. Druhou sezonu totiž působí v kanadském juniorském týmu Kamloops Blazers. A ví, že síla soupeře je vysoká. "Myslím, že je úplně jedno, koho jsme dostali. My hlavně musíme zlepšit naši hru. Pokud se budeme soustředit na to, co máme dělat, a dokážeme to plnit, tak podle mě můžeme hrát s každým. V utkání bude také dost důležité, jak ustojíme začátek," připomíná.

Hala Bell Center byla během základní skupiny poloprázdná, jenže to se teď změní. Na javorové listy by mělo být vyprodáno, očekává se bouřlivá kulisa. "Všichni se těšíme. Pro každého to je sen, hrát proti Kanadě před vyprodanou halou. Na mistrovství světa." Zmíněná nutnost pohlídat start utkání je jen jedním z postupných bodů, které by měly vést k úspěchu. "Kanaďané nikdy nepovolí, hrají pořád stejně. Půjdou do toho od začátku až do konce, hru nezmění. Takže se musíme soustředit na každé střídání. Neustále! Ale pokud chytneme začátek a jejich tempo, mohlo by to být dobré," konstatuje účastník loňského mistrovství světa osmnáctiletých v americkém Grand Forks.

Musíme zabrat, jinak nemáme šanci, ví junioři. Jdou na Kanadu »

Hokejisté Kanady jsou v dějišti turnaje největšími favority na zlaté medaile. Během silvestrovské bitvy ovšem podlehli v Torontu výběru Spojených států a ze skupiny jdou do play off ze druhého místa. Jelikož pořadatelé dopředu nasadili domácí tým do Montrealu, Češi se nemuseli stěhovat. Dvacítka soka otestovala ve dvou přípravných utkáních, která prohrála 0:8 a 0:5. Co by mohlo na javorové listy v klíčové bitvě platit? "Hodně střelby. Musíme chodit do brány a dělat jim tam pořádný zmatek. Když ne, pro ně to bude jednoduché."

Favoritem jsou domácí, to je jasné. I z toho by Češi mohli něco vytěžit. "Myslím, že tohle je velká výhoda. Nikdo nám moc nevěří, my můžeme jen překvapit," souhlasí Vála. Z týmu soupeře zná řadu hráčů, nejvíc prý Mathewa Barzala. "Hraju proti němu v sezoně, během utkání na něj chodím skoro každé střídání. Je to playmaker, ale když si dáme bacha, a budeme k němu rychle přistupovat, tak by to mělo být dobré," uvažuje.

Češi se ještě na Nový rok vraceli k nepovedenému duelu proti Švédsku. Trénink měli po obědě místního času, v plánu byla také taktická porada. Bezprostředně po utkání byli někteří hráči hodně frustrovaní a marně hledali příčinu, proč šly výkony ve skupině postupně dolů. "Těžká otázka," přemýšlí. "Všichni hrozně moc chtějí, jenže se nedaří. Nejde to. Myslím, že tady máme dobré hráče, jen nám to nenavazuje na sebe. Nefunguje nám to. Pomoci může, když se na ledě něco povede. Pak se jedna věc nabalí na druhou a naše hra se zvedne," naznačuje.

Vladařův novoroční vzkaz: Ostuda, chci se omluvit. Musíme zvednout hlavy »

Vála je v českém výběru jedním z hráčů s nejlepšími fyzickými parametry. Důrazný zadák se před sezonou předvedl v kempu Dallasu natolik, že si u Stars vysloužil smlouvu. Uspěl jako volný hráč, tohle se moc často nestává. "Měl jsem štěstí a byl na správném místě. Dobře jsem se připravil, na kempu mi vyšlo úplně všechno. Samozřejmě jsem rád, že se mi to takhle povedlo. Dokázal jsem, že jsem mohl být draftovaný, šlo o určité zadostiučinění," kvituje.

Skauti klubu ho neustále sledují, pro Stars je perspektivou do budoucna. "Chtějí, abych byl defenzivní zlý bek. Zlý jsem tedy moc nebyl, ale trošku se zlepšuju," zahlásí. Bitky po něm ovšem nikdo nevyžaduje. "O těch to není. Spíš o tom, jak budu důrazný před bránou, u mantinelu. Vedení Stars chce, abych to hodně dohrával, byl defenzivní a dal první přihrávku. Opakovali mi, že nemusím být tolik vidět. Hlavně aby nepadla branka, pokud budu na ledě," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz