Reprezentace s 34 hráči, tým doplní Pláněk, Pavlík a Rittich. Kaše je zraněný

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

Po čtyřech utkáních Euro Hockey Tour a třech týdnech společné přípravy se čeští hokejisté v rámci ladění formy na mistrovství světa posouvají k vážnějším prověrkám. Od čtvrtka do neděle proběhne v Pardubicích turnaj Carlson Hockey Games, elitní výběr bude obhajovat loňské prvenství z Českých Budějovic a také testovat formu dalších hráčů. "Zápasů máme hodně, zátěž proto rozložíme. Na turnaji využijeme maximální povolený počet 30 hokejistů," plánuje trenér Josef Jandač.

V nominaci české reprezentace je dohromady 34 hráčů, konkrétně tři brankáři, jedenáct obránců a 20 útočníků. "Máme určitý plán, koho zařadíme na soupisku pro Carlson Hockey Games. Ale ještě počkáme, budeme reagovat podle zdravotního stavu," zmiňuje Jandač. Potíže hlásí především defenziva, v aktuálním kádru totiž chybějí Ondřej Vitásek a Vojtěch Mozík, kteří akci určitě nestihnou.

Obránci Mozík, Vitásek a Polášek stále nejsou fit

"Ondra Vitásek byl na vyšetření u Pavla Koláře, je tam nález, který si vyžádá zhruba desetidenní léčbu. Možná i víc. Není s námi ani Vojta Mozík, jenž se zranil v utkání proti Švýcarsku. Situace je v jeho případě zatím stejná jako minulý týden, šance na uzdravení existuje, ale chce to čas. Úplně fit není Adam Polášek, i když u něj výrazný posun je," vypočítává hlavní trenér.

Tím pádem jsou v nominaci dva jiní obránci Martin Pláněk a reprezentační nováček Filip Pavlík. "Kdyby zmínění kluci nemohli, už bychom neměli kam sáhnout," vysvětluje kouč, byť pochopitelně sleduje finále Generali play off a také boje o Stanley Cup. K brankářům Furchovi a Bartošákovi se podle plánu přidal Pavel Francouz, jenž s Traktorem Čeljabinsk bojoval v semifinále Gagarinova poháru. Novinkou je ovšem příjezd Davida Ritticha z Calgary. "Dorazí v úterý večer, nastoupil by zřejmě až na Švédských hrách. Ještě uvidíme," připomíná Jandač. Trojice maskovaných mužů pro MS se zdála být zřejmá, nakonec možná dojde ke změně. Ve hře budou čtyři kandidáti.

"David Kaše dostal hokejkou do ruky a má zlomený prst. Existuje šance, že by to stihl. Přijede, bude bruslit. Pak uvidíme, jestli by nemohl mít speciální dlahu. Je to škoda, protože vypadal velmi dobře."

Zadáků je na soupisce prozatím jedenáct, s Vitáskem a Mozíkem jich mají trenéři celkem třináct. "Hráli jsme čtyři zápasy, teď přijde dalších šest v rámci Euro Hockey Tour. Budou to dva velmi těžké turnaje rychle za sebou, na šampionátu pak absolvujeme třikrát dva zápasy ve dvou dnech," vysvětluje Jandač širší soupisku, než bývá obvyklé. Platí to samozřejmě i pro útočníky, kterých je aktuálně 20. A to ještě na Carlson Hockey Games nemůže hrát David Kaše. "Deset minut před koncem druhého zápasu ve Francii bohužel dostal hokejkou do ruky a má zlomený prst. Existuje šance, že by to stihl. Přijede, bude bruslit. Pak uvidíme, jestli by nemohl mít speciální dlahu. Je to škoda, protože vypadal velmi dobře," doplňuje Jandač.

Novinky před CHG oznámil Josef Jandač na TK

Hokejisté, kteří absolvovali utkání ve Francii, měli sraz plánovaný na pondělní podvečer. Odpolední trénink se týká především prvních zámořských posil. K týmu se připojili Dmitrij Jaškin a Filip Chytil, s malým zpožděním přiletěl z kanadského Halifaxu Filip Zadina. Sněhové bouře a špatné počasí pozdržely za Atlantikem jiného útočníka Filipa Chlapíka, talent Ottawy by měl dorazit v úterý. Trenéři dají příležitost mladíkům, na první mezistátní utkání čekají F. Pavlík, Chytil, Zadina, Chlapík. S národním týmem dosud jen trénoval Rittich, v pátek přijede do Pardubic také Martin Frk z Detroitu - ani on dosud v elitním výběru nikdy nehrál. "U něj ještě rozhodneme, jestli by nastoupil na Carlson Hockey Games, nebo až týden poté ve Švédsku," uzavírá Jandač.

Širší kádr reprezentace na Carlson Hockey Games v Pardubicích:

Brankáři (3):
Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL), Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA).

Obránci (11):
Adam Polášek (Soči, KHL), Michal Jordán (Chabarovsk, KHL), Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba HC VÍTKOVICE RIDERA), Filip Pyrochta (Bílí Tygři Liberec), Jakub Galvas (HC Olomouc), Tomáš Pavelka (HC Sparta Praha), David Sklenička, Michal Moravčík (oba HC Škoda Plzeň), Martin Pláněk, Filip Pavlík (oba Mountfield HK).

Útočníci (20):
Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg, Švýcarsko), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk, KHL), Robert Kousal (Davos, Švýcarsko), Roman Horák (Podolsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Matěj Stránský (Čerepovec, KHL), Filip Chlapík (Ottawa, NHL), Filip Chytil (New York Rangers, NHL), Dmitrij Jaškin (St. Louis, NHL), Martin Frk (Detroit, NHL), Adam Musil (San Antonio, AHL), Filip Zadina (Halifax, QMJHL), Michal Řepík (HC Sparta Praha), David Šťastný (Aukro Berani Zlín), Jakub Orsava (BK Mladá Boleslav), David Tomášek, Martin Kaut (oba HC Dynamo Pardubice), Jan Ordoš (Bílí Tygři Liberec).

Realizační tým:

Hlavní trenér: Josef Jandač.
Asistenti: Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Generální manažer: Jiří Fischer.
Manažer týmu: Jan Černý.
Video trenér: Denis Havel.
Lékaři: MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeuti: Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Oldřich Kopecký a Petr Šulan.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program přípravy národního týmu před MS 2018 v Dánsku:

Carlson Hockey Games:
16. – 18. dubna příprava v Pardubicích
19. dubna: Česko – Finsko (Pardubice, 19:00)
21. dubna: Česko – Švédsko (Pardubice, 14:20)
22. dubna:  Česko – Rusko (Pardubice, 14:20)

Švédské hokejové hry:
26. dubna: Švédsko – Česko (Södertälje, 19:00)
28. dubna: Finsko – Česko (Södertälje, 12:00)
29. dubna: Rusko – Česko (Stockholm, 12:00)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz