Reprezentanti už ladí na Rusy. Kapitánem Kovář, v brance začne Furch

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Mezistátní duely hrají čeští hokejisté v různých koutech republiky, ale na sever Moravy a do Slezska elitní výběr dlouho nezavítal. V Třinci se reprezentanti představili zatím jen jednou, v létě 1998, do Ostravy se vracejí bezmála po deseti letech. V místní Ostrava areně dnes mužstvo trenér Vůjtka zahájilo přípravu na dva duely Euro Hockey Tour proti Rusku, kouč musel udělat jedinou změnu v nominaci. "Omluvil se Salák, pokud mám zprávy, tak z rodinných důvodů. Jinak všichni hráči dorazili, jsme kompletní," pochvaluje si.

V plném složení není ovšem realizační tým, jeden z asistentů Jaroslav Špaček dokončuje úvodní zámořskou inspekci a k mužstvu by se měl připojit na čtvrtečním zápas v Třinci, podle kouče Vůjtka každopádně bude na pátečním tréninku. Zkušený trenér kvituje nástup všech vybraných hráčů, absenci Saláka nepovažuje za problém. "Známe ho, stejně tak Červenku a další hráče," připomene.

Gólman se v sezoně omluvil podruhé, teď už zbývá jen závěrečná příprava na mistrovství světa v Rusku. "Je otázka, jak dlouho bude Salákův tým hrát v play off. Kdy se bude moci zapojit. Pokud by hrál jeho Novosibirsk dlouho, tak Salák bude chytat dobře. To je první předpoklad. Navíc je to o zkušeného gólmana, který tu šanci bude mít vždycky," dodává.

Všichni reprezentanti dostanou příležitost v zápasech, tedy obránci a útočníci. "Máme jednadvacet hráčů do pole, v obou utkáních chceme hrát na čtyři pětky, Jeden hráč proto vždy zůstane stranou. Kdo konkrétně, to teprve rozhodneme," hlásí. U brankářů je situace trošku jiná. Vůjtek chtěl původně dát utkání Salákovi a Furchovi, teď počká na další vývoj.  "Ve čtvrtek začne Dominik Furch, co bude potom, to uvidíme," říká.

Na minulé akci Euro Hockey Tour zazářili Češi nebývalým způsobem, po domácí prohře s Finy mistrovsky zvládli klání proti Švédům a Rusům, což na Channell Cupu znamenalo prvenství. Vůjtek logicky nemá důvod k větším zásahům do sestavy. "Nechceme ji moc měnit. A když, tak jenom minimálně. Rádi bychom nechali pohromadě dvojice a trojice, které už spolu hrály předtím. K tomu bychom chtěli spojit dvojici Přibyl - Buchtele ze Sparty a liberecké Řepíka s Birnerem," přibližuje Vůjtek s tím, že vedle sparťanských útočníků hodlá nasadit Lukáše Kašpara.

Kapitánské céčko dostal stejně jako v prosinci Jan Kovář, jeho asistenty jsou Jan Kolář a Petr Koukal, jenž ve čtvrtek sehraje jubilejní 100. mezistátní zápas. Únorové duely jsou pikantní pro trenéra Vůjtka. Bard z Klimkovic je patriot, teď své koně ukáže v prostředí, kde má kořeny. "Vždycky je příjemné se sem vracet. Reprezentační premiéru jsem si tu odbyl na loňském mistrovství světa, se slovenským národním týmem. Teď mě čekají utkání v Třinci a Ostravě s českou reprezentací, moc se těším," hlásí. Už dřív vyjádřil velkou radost ze zájmu publika, vstupenky na oba zápasy byly v podstatě vyprodány za tři dny. "Když je plný stadion, atmosféra bývá vždycky skvělá. Myslím, že nám fanoušci mohou pomoci, ale soupeře musíme na ledě porazit sami," doplňuje.

Sborná dorazí do Ostravy ve středu, Vůjtek má o složení vicemistrů světa přehled. "Rusové nominovali takový svůj druhý tým, řekl bych mladší. Nemají tam ty svoje hvězdy, na které spoléhají při jiných turnajích. Ale oni jsou schopni postavit tři silné mančafty, a myslím, že to pro nás bude i horší. Mladí kluci určitě touží podat výkon, aby se dostali na mistrovství světa," upozorňuje. Ovšem soupeře Vůjtek příliš neřeší. "My se připravujeme hlavně na svůj výkon. Rusové budou mít kvalitní pohyb, všichni jsou skvěle technicky a kombinačně vybavení. Musíme hrát tak, abychom s nimi stíhali hrát a bruslit!" velí závěrem.

V jaké sestavě čeští hokejisté poprvé trénovali:

Furch, Kašík, Machovský - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář, Zámorský, Šimek, Hrbas, Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Krenželok - Radil, Koukal, Vincour - Řepík, Kousal, Birner - Kašpar, Přibyl, Buchtele - Hruška. 

Nominace české reprezentace na utkání Euro Hockey Tour s Ruskem (11. a 13. února 2016, Třinec a Ostrava):

Brankáři:
Dominik Furch (Omsk, KHL), Libor Kašík (PSG Zlín), Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň). 

Obránci:
Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), Michal Kempný (Omsk, KHL), Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň), Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec), Petr Zámorský (Örebro, Švédsko), Tomáš Voráček (BK Mladá Boleslav), Marek Hrbas (HC Sparta Praha).

Útočníci:
Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk, KHL), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava, KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva, KHL), Robert Kousal (Novokuzněck, KHL), Milan Gulaš (Färjestad, Švédsko), Michal Birner, Michal Řepík, Lukáš Krenželok (všichni Bílí Tygři Liberec), Jan Buchtele, Daniel Přibyl (oba HC Sparta Praha), Jan Hruška (HC Kometa Brno).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener.
Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek.
Asistenti: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Manažer týmu: Martin Loukota.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Videotrenér: Denis Havel. 
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil.
Fyzioterapeut: Michal Truc.
Kustodi: Petr Ondráček a Zdeněk Šmíd.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program utkání:

Čtvrtek 11. února:

18:30 Česko - Rusko (Třinec, WERK aréna, ČT Sport)

Sobota 13. února:

13:30 Česko - Rusko (Ostrava, Ostravar aréna, ČT Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz