Rodinná bitva Martinců: Tomáš snížil skóre, Patrik chce odvetu ve finále

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

11. února 2016, 15:14

Martin Voltr

Naposledy před 22 lety se jejich sportovní kariéry odvíjely bok po boku, potom se z Hradce Králové každý vydal jiným směrem. Patrik vzal svůj osud dokonce přes Jižní Koreu, Tomáš byl kromě krátké slovenské štace věrný domácím soutěžím. První po ukončení hráčské kariéry zakotvil ve Spartě jako sportovní manažer, druhý se začal věnovat hradecké mládeži a posléze také A-týmu Mountfieldu. Z bratrů se tak stali soupeři.

Skoro jako pro ně stvořený byl nedělní večer, kdy se pod Bílou věží slavilo 90. výročí hradeckého hokeje. Jeho hlavním tématem byly vzpomínky na první extraligovou sezonu 1993/94, v níž oba bratři hájili barvy domácího Stadionu.

„Měli jsme tehdy rozdílné role. Bratr byl kapitán a lídr týmu, kdežto já jsem naskočil jako junior. Byl jsem moc rád za šanci, kterou jsem dostal, a snažil jsem se nezklamat trenéry,“ vracel se Tomáš Martinec do historie. V neděli ji připomněly zářivě žluté dresy, které tehdy hradecký tým oblékal. „Byla to krásná vzpomínka na extraligu před dvaadvaceti lety. Jsem rád, že si to diváci užili a vytvořili hráčům výbornou atmosféru,“ doplnil.

„Taky může brácha někdy vyhrát. Když vždycky jednou vyhraje a pak osmkrát já, bude to v pořádku.“

„Já si na ten rok vzpomenu v každém zápase, co v Hradci hrajeme. Ale ano, dresy mi to připomněly, bylo to fajn. Mám ho doma taky ještě někde schovaný,“ řekl Patrik, tehdy nejproduktivnější hráč týmu. Sezona sice měla pro Hradec neslavný konec v podobě hořkého sestupu, ale staršího z bratrů vynesly výkony do pražské Sparty, ve které prožil své nejlepší roky. V roce 2000 s ní získal i titul, což je úspěch, na který jako sportovní manažer zatím čeká.

Dočká se ambiciózní klub letos? Zatím kouká na záda jenom Liberci, sezonu má rozjetou výborně. Poslední sérii výher mu na devíti čárkách zastavil právě v neděli Hradec. „Abych řekl pravdu, série jsme ani nesledovali. O tom spíš psala média. Na druhou stranu, věděli jsme, že nás čeká parádní soupeř, hodně posílený, jeden z největších favoritů extraligy. Byla to pro nás perfektní prověrka před play off,“ pochvaloval si Patrik Martinec navzdory porážce 2:4.

„Zápasy se Spartou jsou samy o sobě velkou motivací pro hráče i trenéry. Má výborný tým, je to velký favorit soutěže,“ reagoval Tomáš, který stál na vítězné straně po hodně dlouhé době. Pražané totiž v loňském čtvrtfinále smetli Mountfield 4:0 a letos ho porazili v prvních třech vzájemných zápasech. „Vůbec není na škodu, když občas prohrajou. Zvlášť v Hradci,“ hlásil v dobré náladě. „Taky může brácha někdy vyhrát. Když to bude vždycky tak, že jednou vyhraje a pak osmkrát já, bude to v pořádku,“ smál se Patrik.

„Dá se předpokládat, že Sparta do finále dokráčí, a moc bych jí to přál. My se budeme snažit jít krůček po krůčku.“

Pro Spartu šlo možná o jednu porážku, která ji až tak moc nebolí. Pro Hradec? V součtu s páteční výhrou nad Libercem o výrazné posílení sebevědomí. „Dalo by se říct, že jsme porazili dva suverény soutěže. Teď víme, že můžeme porážet i nejlepší týmy,“ těšilo Tomáše, jenž také touží udělat s Mountfieldem úspěch.

Kolem seniorského mužstva se motal už loni, až letos převzal kompletní úlohu asistenta trenéra a částečně opustil svou dosavadní roli u mládeže. Tu pomohl vyšvihnout mezi republikovou elitu, s hradeckým mladším dorostem slavil dva roky po sobě mistrovský titul. „Je to pro mě samozřejmě něco úplně jiného, nová zkušenost. Jsem za ni ale rád a snažím se od trenérů, se kterými spolupracuji, vzít to nejlepší,“ řekl Tomáš Martinec, který má ve 42 letech k řadě hráčů blízko – přinejmenším díky svému věku. „Je to tak, s některými jsem ještě hrál. Určitě bych v tom viděl jistou výhodu, ale teď už jsem na druhé straně barikády.“

Minimálně do konce základní části si můžou oba bratři volat v ryze přátelském duelu, síly spolu už nezměří. Sparta má na třetí Hradec pořád komfortní náskok 11 bodů a nedá se čekat, že by ho za osm zápasů pustila. „Po zápase jsem bráchovi pogratuloval, bude se jim dobře trénovat. My taky potrénujeme a věřím, že se potkáme třeba ve finále play off,“ uvedl Patrik Martinec. Takový vrchol ročníku by asi neodmítl žádný z hráčů i fanoušků na obou stranách.

„Sparta má nejvyšší ambice a celou sezonu hraje výborně. Takže se dá předpokládat, že do finále dokráčí, a moc bych jí to přál,“ reagoval Tomáš. „My máme svoje cíle a budeme se snažit jít krůček po krůčku. To znamená dostat se do play off z co nejlepší pozice a přejít první kolo. Potom se může stát cokoli. Určitě by to bylo fajn,“ dodal hradecký asistent k bratrově přání.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz