Rolničky, rolničky, slavil Hradec po derby. A teď na Spengler Cup!

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

23. prosince 2016, 14:10

Martin Voltr

Prskavky a koledy spojené s vítěznou náladou už začínají být hradeckým evergreenem. Mountfield je totiž doslova expertem na předvánoční kola – poslední duel před svátky vyhrál i na čtvrtý pokus v obnovené extraligové éře. Navrch si znovu poradil s pardubickým rivalem a optimálně se naladil před cestou na Spenglerův pohár. „Všude jenom slyším, jak je to výborný turnaj, nejlepší v Evropě. Určitě to bude něco speciálního,“ tuší Richard Jarůšek.

Už dva dny před zápasem hlásili ve východních Čechách vyprodáno, hradecká aréna si tenhle svátek užila, jak se patří. S ohledem na aktuální situaci v klubech obou rivalů už neplatí, že derby nemá favorita – má, je jím Mountfield, a letos to už potřetí potvrdil. Ovšem pokaždé jako první prohrával!

„Musím říct, že první třetina byla z naší strany hrozná. Nebruslili jsme, možná to bylo dané i tím, že jsme šli do hry po pauze a Pardubice byly rozehrané. Vyříkali jsme si to v kabině a myslím, že od druhé třetiny už jsme řídili tempo. Bylo to vidět i na výsledku,“ vrací se Tomáš Knotek po stopách obratu na 5:1. Gólová radost Tomáše Rolinka, jenž hrál své 600. extraligové utkání, byla pro Pardubice jedinou. Hradec po přestávce nepotřeboval ani tři minuty, aby vedl, a zbytek zápasu víceméně kontroloval.

Domácí hokejisté nakonec nadělili Dynamu pět dárků a některé akce stály opravdu za to. Třeba žabička Jiřího Šimánka, který v samotném závěru vyškolil pardubickou obranu i ležícího Petra Sýkoru a naservíroval puk před prázdnou klec Romanu Kukumbergovi. Ale v první řadě sem patří právě Knotkův třetí gól – hradecký forvard zpětnou bekhendovou kličkou jen potvrdil, jaké v poslední době nabral sebevědomí.

„Věřil jsem si na to. Chtěl jsem ho (Růžičku) trochu natáhnout a dát to výš. Myslím, že to šlo o beton nahoru. Tohle jsem chtěl udělat, jsem rád, že to vyšlo,“ přiznává. Pardubice sice předvedly aktivní výkon, jenže na soupeře v otázce herní kvality před jeho fanoušky zkrátka neměly. „Bylo by špatné, kdybychom si s nimi doma dovolili prohrát. Těší to dvojnásobně,“ přitakává kladenský odchovanec.

Osmou výhru z posledních devíti derby ale Hradec hodí za hlavu možná ještě rychleji než ty ostatní. Už v pondělí 26. prosince letí na Spengler Cup! „Teď máme v hlavách všichni Vánoce, aspoň ty dva dny si odpočineme,“ říká Knotek. „Já jedu s přítelkyní domů do Znojma, ale 25. ráno už musím zpátky, protože odpoledne máme trénink,“ reaguje Richard Jarůšek.

Pak už tým nasedne na linku Pardubice – Curych a v úterý vstoupí do nejstaršího klubového turnaje světa. „Kluci vyprávěli, že je to moc hezké. Krásné prostředí, zápasy mají kvalitu a všechny jsou vyprodané. Těžko to můžu k něčemu přirovnat, možná mistrovství dvacítek, které se hraje ve stejném období a taky na něj chodí hodně lidí,“ vzpomíná Tomáš Knotek na vlastní zkušenost z let 2009 a 2010.

Ve skupině se Mountfield popere s Luganem a Jekatěrinburgem, pak ho čeká minimálně jeden další zápas. Až do prvního buly většina týmu asi nebude úplně vědět, do čeho jde. Na druhou stranu, v srpnu už Hradec poměřil síly s evropskou špičkou v podobě Ufy a Omsku – a oba soky porazil. „Máme měřítko z Mountfield Cupu. V srpnu měly týmy tvrdou přípravu, ale pro nás jedině dobře, že jsme turnaj vyhráli. Víme, že můžeme hrát s každým. Skupina je hratelná a uvidíme, co s tím provedeme,“ hlásí Knotek.

„Všude jenom slyším, jak je to výborný turnaj, nejlepší v Evropě. Určitě to bude něco speciálního, protože se potkáme se skvělými týmy a můžeme poměřit síly. Doufám, že moc neuděláme ostudu a jednatřicátého budeme hrát finále,“ dodává odhodlaně Jarůšek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz