Ručinský, Hnilička, Prospal, Fischer. Jandač vybral štáb pro Světový pohár

Foto: Karel Švec, cslh.cz

4. února 2016, 11:20

Václav Jáchim

Národní tým se sice chystá na mistrovství světa a před sebou má duely Euro Hockey Tour proti Rusku, ovšem pozornost je třeba zaměřit také na Světový pohár. Projekt klání nejlepších hokejistů planety včetně všech hvězd NHL bude oprášen v září, ale už 1. března musejí účastníci zveřejnit základní nominace 16 hráčů. Za český hokej tak učiní Josef Jandač (na snímku), jenž po Vladimíru Vůjtkovi převezme elitní výběr. Stávající trenér Sparty a asistent u národního týmu v předstihu představil členy realizačního týmu.

Některá jména probleskla s denním předstihem, teď je představa kouče pro World Cup oficiálně na světě. Generálním manažerem výběru bude Martin Ručinský, který po loňském titulu s Litvínovem ukončil luxusní kariéru. Jandač bude u mužstva spolupracovat s Jiřím Kalousem, Jaroslavem Špačkem a nově také s Václavem Prospalem. Asistentem generálního manažera bude Milan Hnilička, šéfem skautingu pak Jiří Fischer, jinak šéf hráčského rozvoje Detroitu.

O slovo se výrazně přihlásili zástupci zlaté generace. Ručinský a Hnilička jsou olympijskými vítězi z Nagana i mistry světa, zlaté medaile ze dvou šampionátů má Prospal. Fischer vyhrál mistrovství světa v roce 2005. Štáb české reprezentace pro World Cup bude širší, což se dalo předpokládat. "Světový pohár se hraje v Torontu, našimi soupeři budou Kanada i Spojené státy,“ konstatuje Josef Jandač. „Proto jsme realizační tým rozšířili o osobnosti, které v zámoří žijí nebo mají s místním hokejem velké zkušenosti. Václav Prospal s Jaroslavem Špačkem sehráli v NHL spoustu zápasů, stejně jako Martin Ručinský, který se s aktivní kariérou rozloučil teprve nedávno a ke všem kandidátům nominace má velmi blízko."

"Ručinský se s kariérou rozloučil teprve nedávno, ke všem kandidátům nominace má velmi blízko."

Jandač tvořil složení realizačního týmu v uplynulých dnech, před dvěma týdny byl potvrzen ve funkci hlavního trenéra a s hokejovým svazem podepsal dvouletou smlouvu. "Snažil jsem se zachovat kostru realizačního týmu, který už u reprezentace pracuje. Oslovil jsem Martina Ručinského, jenž si vzal čas na rozmyšlenou. Domluvili jsme se s Václavem Prospalem, nabídku přijal Jirka Fischer, což je pro nás také výhoda. Zná hráče, ale i trenéry týmů, proti nimž budeme nastupovat. Například pod Babcockem pracoval dlouho v Detroitu," pokračuje Jandač.

Osobností je ve štábu spousta. "Martinovi Ručinskému bude pomáhat Milan Hnilička a určitě zúročí zkušenosti, které získal jako generální manažer osmnáctky a dvacítky, s Jiřím Fischerem, pracujícím pro Detroit Red Wings, počítáme při sledování přípravy a předpokládaného herního systému zámořských celků," připomíná Jandač, jenž je v letošní sezoně asistentem Vladimíra Vůjtka a zároveň má na povel pražskou Spartu.

"Světový pohár považujeme za výjimečnou výzvu na úrovni olympijského turnaje."

Složení realizačního týmu schválil výkonný výbor ČSLH včetně toho, že pokud se po mistrovství světa rozhodne u národního mužstva pokračovat, bude asistentem také stávající trenér reprezentace Vladimír Vůjtek. "Světový pohár považujeme za výjimečnou výzvu na úrovni olympijského turnaje, čemuž odpovídá i širší realizační tým,“ reaguje prezident svazu Tomáš Král. "Josef Jandač si vybral spolupracovníky, kteří garantují jak kontinuitu vedení reprezentace, tak znalost zámořského hokeje, která může sehrát významnou roli. V jeho týmu jsou osobnosti, respektované doma i v zahraničí. Už dřív jsme vyjádřili záměr získat pro spolupráci co nejvíc bývalých vynikajících hráčů a jsem rád, že se nám ho daří naplňovat.“

Dalšími členy realizačního týmu české reprezentace pro Světový pohár budou trenér brankářů Petr Jaroš, videokouč Denis Havel, lékaři Dušan Singer s Tomášem Vyskočilem, fyzioterapeuti Pavel Kolář, Michal Truc, Radovan Sakaláš, kustodi Zdeněk Šmíd s Petrem Ondráčkem a media manažer Zdeněk Zikmund. Světový pohár se hraje od 17. září do 1. října v Torontu. Český výběr se ve skupině střetne s Kanadou, výběrem Evropy a Spojenými státy. Přípravné kempy zahájí 4. září, český národní tým sehraje 8. září a 10. září s Ruskem. Nominace účastníků zveřejní pořadatelé Světového poháru, v průběhu 2. března 2016.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz