Ručinský může vyučovat bruslení, tvrdí Růžička. Oba čekají důležitý test

Foto: hcsparta.cz

Na mistrovství světa je dobré mít v týmu mladé vlčáky, produktivní esa i někoho s přirozeným respektem. Chemie týmu je důležitá, každý dílek puzzule může rozhodovat - zvlášť pod obrovským tlakem na domácím ledě. Vladimír Růžička tohle ví, proto už od podzimu přemýšlí o tom, kdo na šampionátu splní roli autority na ledě či v kabině. Jelikož vůbec není jasný start Jaromíra Jágra, padla volba kouče na další legendu Martina Ručinského.

Ti dva se znají spoustu let. "Vláďa je starší, ale bydleli jsme od sebe kousek. Pamatuju si ho od dětství, kdysi si mě vzal do lajny, hodně mi pomohl," říká Ručinský. Mezi oběma se vytvořilo silné pouto. "K Růžovi mám přirozený respekt, těžko se mu říká ne. Kdybych byl o deset let mladší, neváhám, ale je to svým způsobem choulostivá situace," říká litvínovský útočník. Hrát mezinárodní hokej po čtyřicítce, to dovede málokdo. Pokud by Ručinského se stejnou nabídkou oslovil Alois Hadamczik, přijal by? "To bych moc nekomentoval. Být tam kdokoli jiný než Vláďa Růžička, asi bych přemýšlel jinak," povídá upřímně.

Růžička: Martin je snad ještě rychlejší než dřív!

Sám je zvědav, jak obstojí na mezistátní scéně. Duel proti Rusku bude náročnější než domácí nejvyšší soutěž, ovšem Ručinský je aktuálně ve velké pohodě. Růžička věří, že to brzy čtyřačtyřicetiletý bard zvládne na úrovni. "Myslím, že jo. Martin je zkušený. Vidíte na něm, že má rychlost. Vůbec ji neztratil, navíc se mi zdá, že je snad ještě rychlejší než dřív. Když sledujete zápasy Litvínova, on je první vepředu a první vzadu. S pohybem nemá vůbec žádný problém," oceňuje kouč.

Na bývalého parťáka z týmu olympijských vítězů se jezdil dívat pravidelně. S kolegou Ondřejem Weissmannem viděl Růžička spoustu utkání Vervy, Ručinský si drží stabilní výkonnost. A to je hlavní - bez ohledu na věk! Jeho bruslení je excelentní, což platilo vždycky. "To není jenom talentem. Jasně, asi v sobě něco má. Na Růčovi bylo vždycky patrné, že je hodně výjimečný bruslař. Má výtečný skluz, když ho pozorujete, tak se na ledě nenadře. Bruslí lehce, má hodně silné nohy. Musím říci, že to je hráč, na něhož by se všichni měli chodit dívat, jak se má bruslit. Tohle by mohl vyučovat!" upozorňuje Růžička.

Někdejší útočník Montrealu, New York Rangers a dalších klubů NHL reprezentoval naposledy před devíti lety, na olympiádě v Turíně 2006. Naplno sice nikdy neřekl, že v národním týmu končí, nicméně tahle kapitola se zdála býti uzavřenou. Třeba v době, kdy předčasně odcházel zklamaný z pražské Sparty. Jenže Ručinský je přírodní úkaz. Chlapík, který loni v létě dlouho váhal, zda ještě dát aspoň jeden rok hokejové kariéry, patří v Tipsport extralize k největším hvězdám. V národní tým prožil premiéru před 24 lety (!), kupříkladu Dominik Simon tehdy nebyl na světě. A teď Ručinský válí jako za mlada, což Růžička dobře ví.

Ručinský: Jsem trošku na trní. Nevím, co očekávat

Je docela pravděpodobné, že pokud se povedou duely proti Rusům, představí se Ručinský i na mistrovství světa v Praze. Blížící se test bude podstatný, litvínovský útočník si je toho vědom. "Jsem trošku na trní, sám nevím, co od toho očekávat. Mezinárodní hokej je jiný, ve čtvrtek a v sobotu uvidíme, jestli budu stíhat," reaguje otevřeně.

Růžička o tom nikterak nepochybuje: "Martin do toho dává obrovskou zkušenost. Tím, že se mu daří, má velkou pohodu. A hraje v parádní formě. V Litvínově tvrdí hru, je to jeden z nejlepších hokejistů v extralize. Nekoukám přitom jen na bodování, ale jak je důležitý na ledě. V přesilovce, oslabení, při hře pět na pět. Střední pásmo, obranné, útočné... Vynikající celoplošný hráč," oceňuje.

Pokud zkouška vyjde, kouč možná najde variantu pro případ, že by na šampionát nepřijel Jaromír Jágr. Růžička ale podobné úvahy odmítá. "To je předčasné. Máme začátek února, do mistrovství světa ještě daleko. Ale co se týče hry a kabiny, tak věřím, že Martin je hráčem, kterého hledáme," hlásí. Reprezentační trenér kdysi plnil roli věkově i hokejově vyspělého vůdce v Naganu, teď něco takového čeká na Ručinského. "Já o tom takhle nepřemýšlím. I proto, že Martin je starší než já tehdy na olympiádě. Pro mě je neskutečné, že může vesvých letech takhle hrát," zmiňuje kouč.

Ručinský podle něj každopádně bude příkladem pro spoluhráče. "Nemám problém, že by se někdo z nich nesnažil. Kluci pracují velice dobře a jdou do toho. Martinovi nebudou chtít něco dokazovat, on se bude soustředit na své výkony. Je to ovšem takový hráč, který může ostatní strhnout. A v kabině musí být někdo, který si k tomu něco řekne," uzavérá Růžička.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz