Rusko už volá! Jeřábek vyrazil do Podolsku, přítelkyni uvidí v Benátkách

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Zhruba před pěti týdny se vracel z mistrovství světa, teď Jakub Jeřábek znovu vyrazil směr Moskva. Plzeňský odchovanec a nejlepší obránce uplynulého ročníku Tipsport extraligy míří do Podolsku, kde stráví příští sezonu. "Strašně rychle to uteklo," kroutí hlavou. Kluby KHL po víkendu startují společnou přípravu, Jeřábek dopředu věděl, že se doma až tolik nedrží. "Převládají ve mně různé pocity. Jsem natěšený, zvědavý. A jelikož jdu do nového prostředí, tak i trošku napnutý," dodává.

Dnes odpoledne nasedl do letadla směr ruská metropole, za zády nechal individuální tréninky i týdny, které byly docela pestré. "Moc volna jsem neměl, každý víkend se něco dělo. Proběhly svatby dvou kamarádů, viděl jsem se s dalšími známými. Po mistrovství světa jsme byli s přítelkyní na dovolené, pak už jsem se začal chystat, abych do Podolsku přijel připravený," popisuje.

Brzký nástup do činné služby není příjemný, ale realita ruské soutěže je jasná. "Když jsem se dohodl s Podolskem, věděl jsem, co mě čeká. Po příletu proběhnou zdravotní prohlídky, pak začneme trénovat. Za týden pojedeme na soustředění do Itálie," přibližuje. Zarputilý Západočech začíná novou hokejovou i životní etapu. "Přesně takhle to cítím. Těším se, bude to změna," povídá.

O nové štaci zatím zjišťoval informace na internetu. A především od Romana Horáka, jenž v klubu strávil už dvě sezony. "Vím toho dost, v kontaktu jsem byl i s lidmi z klubu. Příjemně mě překvapilo, jak se starali. Bylo to od nich super," hlásí spokojeně. Jakmile dorazí, bude chvíli podnájemníkem u krajana. "Roman mě nechá pro začátek u sebe, brzy stejně jedeme pryč. Musím si vybrat nějaký byt. Až se vrátím, budu tam pak mít své zázemí."

Aby byl v dobré kondici, poctivě trénoval pod dohledem kondičního kouče. "Makali jsme společně s Dominikem Boháčem a Tomášem Kubalíkem, minulý týden se přidal i jeho brácha Dominik. Bylo mi jasné, že musím zabrat, chci přijet v dobré pohodě. Na druhou stranu ale nemělo cenu nic přehánět. Myslím, že společné tréninky nám dají zabrat," odhaduje. V ruských klubech si pořád potrpí na dost drsné dávky, dril bývá kolikrát pořádný. Ale Jeřábek s tím počítá. Zatne zuby.

Chce hrát Kontinentální ligu, touží udělat posun dopředu. Na posledním šampionátu zazářil, v Plzni předvedl parádní sezonu. Dokonce si vedl tak, že se čekalo, jestli nepronikne do nominace českého výběru pro Světový pohár. "Vím, že se o tom v médiích trošku spekulovalo, něco jsem si přečetl. Ale já to bral reálně. Světový pohár bude ještě o level výš než šampionát, je logické, že tam jednou především kluci z NHL," povídá.

Na národní tým ovšem jinak pochopitelně myslí. Během uplynulého ročníku se stal jeho pevnou součástí, v barvách Viťazu chce formu potvrdit. "Jasně. V nároďáku jsem nabral zkušenosti. Udělám maximum, abych mohl pokračovat," slibuje. Cíle má smělé i klub. "Viťaz se chce poprat o postup do play off, tohle bude naše meta," naznačuje Jeřábek. Před sebou má adaptaci v novém prostředí. I na ruštinu. "Učil jsem se azbuku, myslím, že si většinu výrazů dokážu přečíst. Teď jde ještě o to, abych všechno přeložil. Určitá slovíčka umím, snad se do toho rychle dostanu," přeje si.

Domů do Plzně se hned tak nepodívá. "Během přípravy v Itálii bychom měli mít čtyři dny volna, která tým vyplní návštěvou Benátek. S přítelkyni jsme domluveni, že se tam sejdeme. Dřív se neuvidíme. Do Plzně bych mohl přijet možná v srpnu, uvidíme, jestli do startu KHL klapne ještě krátká pauza," zmiňuje. Po návratu do Ruska bude několik týdnů Jakub sám. "Musíme počkat, až liga zveřejní rozlosování. Podle toho se s přítelkyní domluvíme. Jak to půjde, přiletí i s naším psem za mnou," dodává závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz