Růžička jde s Piráty na Litvínov! Táta a brácha budou rozpolceni, říká

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

8. října 2015, 15:40

Václav Jáchim

Vyrostl v Litvínově, pak roky bojoval za Slavii, teď je Vladimír Růžička šéfem střídačky chomutovských Pirátů. Během pátečního podvečera s nimi podstoupí první letošní duel regionálních rivalů, sám se navíc postaví klubu, jemuž stále fandí část rodiny. "Na Litvínov chodí hlavně brácha, ale i táta. Samozřejmě si nenechají ujít ani náš zápas, jsou to Litvínováci, klubu fandí. Myslím, že budou trošku rozpolceni," odhaduje zkušený kouč. Sám prý bitvu s Vervou neprožívá nikterak výjimečně. "Připravujeme se jako jindy, hlavní pro nás je, abychom bodovali," dodává.

Chomutov je aktuálně v tabulce devátý, na jedenáctý Litvínov má náskok čtyř bodíků. Růžička ale ví, že takhle vypjatý zápas maže jakékoli odhady. "Zažil jsem pražská derby i jiná podobná utkání, souboj Chomutova s Litvínovem zatím ne. Pro fanoušky je to možná pikantnější, já to tak ale neberu. Je jedno, kdo nás čeká, potřebujeme ten zápas zvládnout!" velí.

Premiéra dvou kamarádů: Růžička a Weissmann poprvé jako soupeři

Ovšem debatám o náboji klání se nevyhne, každý totiž ví, že olympijský vítěz z Nagana vyrazil na cestu mezi světovou elitu právě z Litvínova. Když Růžička vedl Slavii, prestiž navenek postupně vyvanula, ale kouč ji v sobě pořád měl. Vyhrát chtěl každý zápas, především ty nad Spartou a Litvínovem. Nyní jde proti mateřskému klubu s jinou organizací, v pátek bude poprvé na střídačce Pirátů.

Aby byli jeho svěřenci v plné polní, mapoval chomutovský trenérský štáb velmi pečlivě zbraně protivníka. Růžička se v úterý osobně vydal na Zimní stadion Ivana Hlinky, aby jarní mistry viděl v akci během duelu Ligy mistrů. "Musím říci, že jsem byl dost zklamaný. Kulisou, úrovní zápasu a hokejem celkově. Když jsme se Slavií hráli Ligu mistrů, byla tam kvalita, v Litvínově ale moc ne. Nepřišlo moc diváků, Vídeň nepředvedla vůbec nic," hodnotí.

Na straně Vervy má Růžička jednoho z největších kamarádů Ondřeje Weissmanna. Oba dlouho společně vedli Slavii a národní tým, jenže teď budou na opačných stranách barikády. "S Ondrou jsme se minulý týden viděli v Litvínově. Zašli jsme na kafe a probírali hokej i život. O vzájemném zápase jsme se ale skoro nebavili," konstatuje trenér mistrů světa 2005 a 2010.

Kouč Pirátů: S Hejdou jsem mluvil, o extralize zatím neuvažuje

Jelikož se oba dobře znají, má možná Litvínov nepatrnou výhodu. "Uvidíme, jestli Ondra dobře poradí Radimovi Rulíkovi," směje se kouč Pirátů. Tihle dva jsou parťáky už od mládí. Bydleli kousek od sebe, později spolu váleli za populární "Chezu", pak byli kolegy v trenérské branži. "Zažili jsme toho dost, ani nevím, jestli jsme proti sobě někdy stáli jako trenéři," pátrá pamětí. "Já ve Slavií začínal v roce 2000, kdy už Ondra nebyl u litvínovského áčka. Brzy na to přišel za mnou - jo, tohle bude naše premiéra," upozorňuje Růžička na zajímavou skutečnost.

V pátečním duelu se tohle všechno ovšem stane jen kulisou důležité honby za extraligovými body. "Tohle jediné mě zajímá," potvrzuje hlavní trenér Chomutova. "Máme za sebou vstup do sezony, který potvrdil, že extraliga bude zase velmi vyrovnaná. My se snažíme nehrát na konci tabulky, potřebujeme pod sebe dostat co nejvíc soupeřů. Stále jsme na začátku, do konce základní části zbývá přes čtyřicet zápasů. Musíme se soustředit na nejbližší utkání a mít co nejlepší výkonnost," velí.

Některé extraligové kluby poslední dobou posilovaly, Do Sparty, Karlových Varů a Komety přišli v uplynulém týdnu zámořské posily Hamilton, Rodney a Spang. Piráti injekci z Kanady či Spojených států nechystají, jedno jméno ale lehce visí ve vzduchu. Vladimír Růžička sleduje situaci Jana Hejdy, který je v NHL momentálně bez angažmá. "Ale není tam nic konkrétního. S Honzou jsem mluvil krátce poté, co v Chicagu neudělal tým. Bavili jsme se obecně, říkal, že má ještě dva nebo tři kluby, kde by mohla být šance na smlouvu. O extralize zatím neuvažuje, také z osobních důvodů. Dcera mu v Americe studuje, do školy tam začal chodit i jeho syn," uzavírá Růžička.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz