Šance v Bostonu už je dávno pryč, reaguje Patrik Valčák. Po letech si konečně zahraje za Vítkovice

Foto: hc-vitkovice.cz

Před časem platil za nadějného útočníka, který má potenciál i pro NHL. Patrik Valčák (vpravo na snímku) zazářil na konci sezony 2002-03, před deseti lety byl v draftu čtvrtou volbou Bostonu, záhy zamířil do Kanady. Jenže pak se jeho hokejový příběh trošku zašmodrchal. "Rok ve Western Hockey League mi nevyšel, neměl jsem moc prostoru a tím pádem chyběly body," říká s odstupem času. Jeho kariéra nabrala jiný směr, Valčák se neprosadil ani mezi tuzemskou elitou.

Dosud má na kontě jen jedenáct extraligových startů - tři za Vsetín, osm v Třinci. To je na devětadvacetiletého borce chabá bilance. "Ve Vsetíně jsem byl ještě mladý kluk, do Třince jsem šel taky jen na skok. Nevím, nějak to s extraligou nevycházelo. Jsem odchovancem Vítkovic, ale nikdy jsem tam nejvyšší soutěž nehrál," konstatuje.

Možnost se naskytne až teď. V době, kdy to málokdo čekal. Valčák přišel do klubu v srpnu, původně časově omezenou zkoušku proměnil v úspěch. Na ledě byl hodně vidět, vybojoval si smlouvu. A teď se může těšit na skutečně plnohodnotný vstup do extraligy. "Vždycky jsem ji chtěl hrát," potvrzuje. Věřil prý i v dobách, kdy válel v uvozovkách pouze polskou nebo slovenskou nejvyšší soutěž.

Loni oblékal dres Cracowie Krakov, ve 38 zápasech polské ligy nasbíral 56 bodů. Dalších deset přidal v play off. "Polská liga není u nás moc braná, kvalitu asi takovou nemá. Ale hodně jsem hrál, chodil na přesilovky i oslabení. Dostal jsem zkrátka důvěru, což potřebuje každý," říká.

Ví, o čem mluví. Tyhle debaty se točí kolem jiných angažmá, hrály roli i letos před sezonou. "Byl jsem na testech v Dynamu Riga. Když vás ovšem dají do čtvrté pětky, a jdete na led s mladými kluky, těžko můžete nějak vyniknout. Tohle byl pak největší rozdíl ve Vítkovicích. Trenéři Peter Oremus a Roman Šimíček mě nechali v první pětce vedle Jiřího Burgra a Romana Szturce. Oba jsou výborní zkušení hokejisté, to se pak hraje jinak," pochvaluje si.

V lotyšském klubu neuspěl,  testy brzy skončily. Na východní frontě to Valčák zkoušel už předtím, šlo o ruskou vyšší ligu, s hokejem prošel také Polsko a Slovensko. Okusil druhou švédskou ligu, pobyl ve Finsku, ve Francii... Chlapík, jemuž bude v prosinci 29 let, se stal nedobrovolně hokejovým cestovatelem. Ovšem dál na sobě pracoval. Někoho by možná podobná anabáze ukolébala a ztratil by potřebnou výkonnost, jenže Valčák vyzrál.

Už dávno není mladým dravcem, který jde do všeho po hlavě. Brzy ho uvidí i extraligoví fanoušci, možná to už ani sám nečekal. "Doma to nevyšlo. jak bych to řekl. Šel jsem do Kanady a ten rok tam mě hodně zabrzdil. Vrátil jsem se domů, v NHL byla stávka a míst tím pádem méně," zmiňuje. Navíc se promítlo i přetrvávající specifikum českého hokeje.

"Ve Vítkovicích tenkrát měli plno, kdybych chtěl jít jinam, musel by za mě nový klub zaplatit tabulkové odstupné," upozorňuje. Jenže Valčák za sebou neměl žádnou pořádnou minulost, ocitl se v začarovaném kruhu. Vyskočil až letos. "Moc se těším a mám radost, že jsem na zkoušce přesvědčil. Nic nekončí, musím dál makat. Chci dokázat, že na to mám," líčí jednoduchou motivaci.

Kdysi sahal po mnohem sladší výzvě, draftoval ho Boston. "Už je to deset let. Neměl jsem pak ale dobrou sezonu, nebyla tam taková šance, jakou v juniorech dostal třeba David Krejčí. Dneska už je to pryč. Dívám se dopředu, ne zpátky," povídá rozumně. Nedumá nad tím, jestli propásl životní příležitost. Stále má hokej rád a chce ho hrát na co nejlepší úrovni doma.

Valčák oblékal dres Trenčína, pak Nitry. Po působení v Polsku teď konečně míří do české nejvyšší soutěže. Jiní v jeho věku mají na kontě třeba 600 nebo 700 startů, on pouhých jedenáct. Ovšem on to neřeší. "Jsem především šťastný, že to vyšlo. Stejně to vidí i rodiče, kteří mi fandí. Budou chodit na zápasy a užijí si to." Vítkovice vstupují do sezony s cílem, který má většina klubů. "Chceme postoupit do play off, to je hlavní bod. Pak se uvidí," dodává.

V kádru trenéra Oremuse došlo k několika změnám: rozloučili se například Malík a Ujčík, přišli noví nebo staronoví hráči. Jedním z nich je Valčák, jeho výhodou může být skutečnost, že není v domácí soutěži okoukaný. Ani u něj nehrozí únava materiálu z dlouhého pobytu na jednom místě. "Začínáme ve čtvrtek v Plzni, což je jarní mistr. Ale je tu nová sezona, nový začátek. Co bylo, nebude důležité. Pro nás platí, že chceme začít co nejlépe. Do utkání půjdeme s tím, abychom uspěli," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz