Sborná bez hvězd. Ale naši mladí se Čechů nebojí! říká Znarok

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Kdo se těšil na Kovalčuka, Radulova a další ruské hvězdy, má smůlu. K utkání s českou reprezentací do Karlových varů a Prahy dorazí sborná v hodně pozměněném složení, což se dalo tušit už na začátku sezony. Jelikož v prvním únorovém týdnu nepřeruší program domácí KHL, musel trenér Oleg Znarok udělat spoustu kompromisů. "Ale mladým bychom dali šanci i tak. Jsme zvědavi, jak s ní naloží," tvrdí kouč mistrů světa.

Znarok vybíral svěřence pochopitelně podle výkonnosti, ovšem také s ohledem na to, aby příliš nezatížil jednotlivé kluby. "Naší snahou bylo rozšířit spektrum hokejistů, všechny jsme dlouhodobě sledovali: Do našich plánů promluvila také některá zranění," připomíná.

Nejzkušenějšími reprezentanty budou útočníci Alexander Popov a Andrej Loktijonov, oba mají doma zlaté medaile z mistrovství světa. Loktijonov se na jaře v Minsku zranil hned v úvodu prvního zápasu, mezi mantinely se vrátil až na podzim. Někdejší útočník NHL zamířil do Jaroslavle a nyní dostává znovu prostor v národním týmu. Dres Lokomotivu jinak obléká také další loňský mistr světa - zadák Jegor Jakovlev.

V akcích Euro Hockey Tour se už během uplynulých měsíců představili rovněž obránci  Pivcakin, Kiseljevič, útočníci Burdasov, Andronov, Kugryšev, Glinkin. Na listopadovém turnaji Karjala prožili mezistátní premiéru mladíci Kameněv (toho teď ale nejspíš vyřadí zranění) se Slepyševem, nyní dostanou příležitost další. V defenzivě naskočí nejlepší zadák nedávného MS dvacetiletých Gavrikov, stříbro pro ruský hokej pomáhali v Torontu vybojovat rovněž gólmani Sorokin, Šesťorkin a útočníci Fiščenko s Kameněvem.

Bude zajímavé, kdo z maskovaných mužů se proti české reprezentace postaví do branky. Sorokin má na kontě jediný start z listopadové Karjaly, Šesťorkin, Šaryčenkov a vnuk legendárního Treťjaka dosud na nejvyšší scéně nikdy nechytali. V nominaci jsou aktuálně čtyři brankáři, do České republiky patrně odletí jen dva. Škrty potkají také jednoho beka a zřejmě dva až tři útočníky.

Z hlediska přípravných akcí byl pro Rusy zásadní prosincový Channell One Cup, v Soči nastoupila sborná kompletní. Teď tým vydatně omladil. "Víme, že Češi berou zápasy velmi vážně, pozvali nejlepší hráče z KHL i odjinud. Ale naši mladí se jich nebojí, tohle platilo vždycky," reaguje Znarok. Hlavní kouč v létě absolvoval na ledě tréninky s dvacítkou, sleduje i další juniorské kategorie. Do přípravy nyní Znarok pozval třeba útočníka Kraskovského, ačkoli talent z Jaroslavle nezískal místo ve výběru dvacetiletých pro šampionát v Kanadě.

Jelikož nadále poběží Kontinentální liga, ruská sborná dostane hráče na poslední chvíli. "Sejdeme se v úterý, tradičně v Novogorsku. Pak hned odletíme do České republiky, kde hrajeme už ve čtvrtek. Moc času na přípravu nám nezůstane," uvědomuje si Znarok. Série utkání tradičních rivalů zahájí nejprve 5. února od 18:30 hodin v Karlových varech, dva dny poté se odveta uskuteční od 13 hodin v pražské O2 areně.

Nominace Ruska na utkání Euro Hockey Tour v České republice (5. a 7. února, Karlovy Vary a Praha):

Brankáři:
Igor Šesťorkin (Petrohrad), Ilja Sorokin, Maxim Treťjak (oba CSKA Moskva), Alexander Šaryčenkov (Dynamo Moskva).

Obránci:
Jegor Jakovlev, Vladislav Gavrikov (Jaroslavl), Nikita Pivcakin (Omsk), Bogdan Kiseljevič (CSKA Moskva), Děnis Barancev (Toljatti), Dmitrij Višněvskij (Dynamo Moskva), Michail Grigorjev (N. Novgorod), Dinar Chafizulin (Petrohrad), Ivan Ožiganov (Novosibirsk).

Útočníci:
Andrej Loktijonov, Pavel Kraskovskij (oba Jaroslavl), Alexander Popov, Ivan Fiščenko (oba Omsk), Jevgenij Timkin, Vladislav Kameněv (oba Magnitogorsk), Sergej Andronov (CSKA Moskva), Anton Burdasov (Petrohrad), Anton Glinkin, Andrej Popov (oba Čeljabinsk), Alexander Kučerjavenko (Podolsk), Dmitrij Kugryšev (Novosibirsk), Anton Lazarev (Jekatěrinburg), Anton Slepyšev (Ufa), Nikita Sošnikov (Atlant).

Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Valerij Bragin.

Program utkání české reprezentace s Ruskem:

Čtvrtek 5. února:

18:30 Česká republika - Rusko (Karlovy Vary)

Sobota 7. února:

13:00 Česká republika - Rusko (Praha)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz