Sedmnáctka si o medaile nezahraje. Ve čtvrtfinále ji zastavili Rusové

Foto: Jason Scrouse/Hockey Canada Images

4. listopadu 2016, 0:06

Martin Voltr

Ani letos neprošli čeští hokejisté do 17 let na kanadském turnaji World Hockey Challenge přes čtvrtfinálovou bránu. V klíčovém souboji znovu nastoupili proti Rusku a sehráli s ním vyrovnanou partii, vaz jim ale zlomily začátky třetin. Za stavu 2:0 snížil Karel Plášek a Češi se ještě tlačili za prodloužením, sborná ovšem potvrdila vítězství trefou do prázdné klece. Reprezentanty tak odsoudila jen k boji o konečné sedmé místo s Finskem.

Rusové nejsou pro český ročník 2000 oblíbeným soupeřem, loni v šestnáctce vyhráli pět ze šesti vzájemných zápasů. Letos se oba protivníci střetli poprvé, a rovnou v možná nejdůležitějším utkání celé sezony. To jako by si v úvodní třetině plně uvědomovali a k vidění bylo minimum šancí. Úvodní gól přišel až 37 sekund po přestávce, když rychlou souhru sborné zakončil do prázdné brány Alexandr Chovanov.

České mladíky to viditelně zaskočilo a několik minut lapali po dechu, musela je zachránit i tyčka. Ale Rusové druhý gól nepřidali a postupem času se karta obrátila. Závěr druhé části jasně patřil českému týmu. Libor Zábranský v přečíslení minul branku, pak šel soupeř dvakrát do čtyř a nabízel českému týmu vyrovnání. Jenže to nepřišlo.

Naopak ve hře čtyř proti čtyřem v úvodu třetí třetiny přišel smolný druhý gól v české síti, když brankář Lukáš Dostál vytahoval puk po střele Svečnikova už zpoza brankové čáry. Svěřenci Petra Hakena se nemohli pořádně dostat do tlaku, ale nakonec ještě o svou šanci zabojovali: Šest minut před koncem mířil z otočky přesně Karel Plášek a hokejisté cítili velké povzbuzení. Závěr odehráli hodně aktivně, jenže když v předposlední minutě odvolali brankáře, neudrželi pásmo a nejlepší hráč zápasu Svečnikov (2+1) přidal razítko na ruské vítězství.

Cesta českého týmu tak znovu končí ve čtvrtfinále. Co hůř, stejně jako minulý ročník si i ten letošní zahraje jen o sedmé místo, o což se postaraly další výsledky. Z kola totiž vypadli překvapivě i Američané a červený výběr Kanady, tedy celky, které v základních skupinách nasbíraly víc bodů. Tečku za neoficiálním mistrovství světa v Sault Ste. Marie napíše reprezentace v pátek od 23 hodin českého času proti Finsku.

RUSKO "17" – ČESKO "17" 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 21. Chovanov (Denisenko, Svečnikov), 43. Svečnikov (Chovanov), 60. Svečnikov – 54. Plášek.

Česko: Dostál – Dajčar, Zábranský, Dluhoš, Klejna, Bernáth, Kowalczyk, Malík – Šik, Lauko, Gajarský – Plášek, Střondala, Blümel – Koblížek, Pavel, Pekař – Kropáček, Řehák, Arnošt – Kvasnica.

Další čtvrtfinálové výsledky:

USA – Švédsko 3:4 (0:1, 0:1, 3:2)
Kanada Red – Kanada White 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Kanada Black – Finsko 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Zbývající program World Hockey Challenge (Sault Ste. Marie, Kanada):

Pátek 4. listopadu:
17:00 Kanada Red – USA, zápas o 5. místo (Essar Centre)
20:30 semifinále Švédsko – Kanada White (Essar Centre)
23:00 Česko – Finsko, zápas o 7. místo (John Rhodes Community Centre)

Sobota 5. listopadu:
0:30 semifinále Kanada Black – Rusko (Essar Centre)
20:30 zápas o 3. místo (Essar Centre)

Neděle 6. listopadu:
0:30 finále (Essar Centre)

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českých časech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz