Sedmnáctka srazila i Slováky. Češi si zahrají o olympijské zlato s Ruskem!

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej SK/CZ

28. ledna 2015, 21:51

Michal Kuba

Důležitý zápas proti Slovensku se české reprezentaci do 17 let vyvedl. Výhrou 3:1 si zařídila účast ve finále Evropského olympijského festivalu mládeže, kde se střetne se silným Ruskem! Středeční výhru řídil kapitán Marek Zachar, který dvakrát pálil ostrými a na třetí gól nahrával. „Slováci byli hodně namotivovaní, my jsme to podcenili. Naštěstí jsme díky bojovnosti vyhráli a postupujeme do finále,“ hlásí Kristian Reichel.

Česko vstoupilo do utkání rychlým gólem. V čase 2:30 dostal před odkrytou klec přihrávku Marek Zachar a nemýlil se. Velká radost českých hokejistů ale způsobila téměř půlhodinové přerušení zápasu. V místě radosti českého hloučku se muselo uklízet vysklené plexisklo a dlouze zasazovat nové. Ve zbytku periody se příliš nevylučovalo, ale druhý slovenský faul potrestal druhým gólem opět kapitán Zachar, jenž opět stál na správném místě.

Prostřední část se nesla v duchu velkých šancí Slováků a nakonec jedné jejich branky. V prvních čtyřech minutách skvěle podržel vedení Čechů gólman Kořenář, byť mu ještě napomohl Reichel, který padl do branky a posunul ji o něco dříve, než Slováci dorazili puk za čáru. Půl minuty před druhou sirénou vstřelilo Slovensko gól do šatny, což ho nakoplo i do třetí části. „Z kontaktní branky jsme se sesypali,“ mrzí reprezentačního útočníka Reichla, „v kabině jsme si to ale vyříkali a pak už to šlo docela v pohodě.“

Závěrečnou část málem načal Zachar dokonaným hattrickem, jenže na pravém kruhu se nepřipravil na rychlou přihrávku a puk mu před odkrytou brankou podjel pod hokejkou. Slovensko se usilovně snažilo o dotažení výsledku, ale marně. Pět minut před koncem třetí třetiny nejprve na modré zlomil hokejku Vojtěch Budík, vzápětí si dojel pro novou a po půl minutě střelou od modré potřetí a naposledy rozvlnil slovenskou síť. „Věděli jsme, že Slováci musí dát tři góly aby byli ve finále,“ hlásí Kristian Reichel.  Dvouminutová hra bez gólmana už Slovensku ovoce nepřinesla.

V pátek 30. ledna bude česká reprezentace bojovat s Ruskem o nejcennější kov. „Rusové dobře bruslí a mají výborné přesilovky. Budeme se snažit hrát jako proti Švýcarům, tedy odzadu. Gólman nás podrží, nějaký gól dáme a uvidíme, jak to dopadne,“ hecuje před poslední bitvou mladý Reichel.

Méně spokojený než po utkání se Švýcary byl asistent trenéra Patrik Augusta. „Nepodali jsme stejně dobrý výkon jako se Švýcarskem. Cestu k vítězství jsme ale i tak našli, a to se cení. Vypracovali jsme si několik šancí, ale soupeř urputně bojoval. Celý zápas byl velmi bojovný, věřili jsme celou dobu, že kluci ubojují výhru,“ hlásí Augusta.

„S Rusy jsme se letos ještě nepotkali, ale jejich úroveň je úplně někde jinde. V této kategorii mají jedno z nejlepších mužstev, ne-li nejlepší, což potvrzovali v šestnáctkách. Bude to pro nás velký test a pro kluky je to finále olympiády. Větší zápas nehráli, takže si to jistě užijí. Musíme podat lepší výkon než proti Švýcarsku,“ dodává asistent trenéra.

Výsledky třetího hracího dne na Evropském olympijském festivalu mládeže:

SLOVENSKO "17" – ČESKÁ REPUBLIKA "17" 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 40. Studenič (Růžička, Lacka) – 3. Zachar (Reichel, Vála), 19. Zachar (Hrdinka, Kačírek), 56. Budík (Reichel, Zachar).
Slovensko "17": Hrenák – Bodák, Fereta, Fehérváry, Hedera, Zeleňák, Rudy, Buček, Hrehorčák, Čacho – Roman, Liška, Studenič, Vítek, Václav, Růžička, Lacka, Solenský, Vybíral.
Česká republika "17": Kořenář – Hrdinka, Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Novák – Zachar, Kačírek, Reichel – Pavlík, Kofroň, Najman – Bělohorský, Kantner, Kodýtek – Havelka, Karafiát, Šmerha.

FINSKO "17" – RAKOUSKO "17" 10:1 (4:0, 2:0, 4:1)

Program vyřazovacích bojů

Čtvrtek 29. ledna:

15:00 Slovensko – Rakousko, o 5. místo
18:30 Švýcarsko – Finsko, o 3. místo

Pátek 30. ledna:

15:00 Česko – Rusko, finále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz