Sen o medaili se rozplynul. Mladíci padli s USA a končí ve čtvrtfinále

Foto: Michal Slavík

23. dubna 2015, 16:59

Jan Šimek

(LUCERN, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté do osmnácti let na světovém šampionátu ve Švýcarsku končí! Nedokázali prolomit prokletí s názvem Spojené státy americké. Ty naposledy Češi porazili na mistrovství světa v roce 2002. Osmnáctka nevstoupila do utkání špatně, v úvodních deseti minutách přežila americký nápor, jenže pak nakoupila čtyři góly a byla zralá na ručník. Ve druhé třetině se však čeští mladíci nadechli, snížili a doufali ve zdramatizování zápasu, jenže na startu třetí části dvakrát inkasovala a bylo hotovo.

Američané začali pěkně od podlahy a dlouhé minuty svírali české mužstvo. Z velkého tlaku ale dlouho nezapršelo. Čechy držel nad vodou brankář Vladař a nepřesnost amerických hráčů. Pak ale putoval na trestnou lavici Krenželok a bylo zle. Úvodní minutu ve čtyřech zvládl český výběr dobře, jenže pak Fischer našel úplně volného Matthewse, který pohotovou střelou otevřel skóre. Uběhlo jen sedm sekund, hráči USA vyhráli vhazování a Keller propálil Vladaře - 0:2.

Chvíle hrůzy pro českou osmnáctku ale pokračovaly. Ve 13. minutě se k dorážce po střele Warrena dostal Floodstrand a Spojené státy americké šly do tříbrankového trháku. Snížit mohl v přečíslení tři na dva Dufek, ale jeho ránu Sarthou vytěsnil ke Stránskému, jehož dorážku také chytil. Na opačné straně pak důrazný Kunin přidal čtvrtý zásah a vyhnal Vladaře z branky. Dominanci Američanů po první třetině dokumentuje poměr střel 20:3.

Do druhé části nastoupil úplně jiný český tým. Hrál aktivně, šel tvrdě do těla a nebál se dohrávat souboje. Brzy z toho vyplynuly také první šance. Nejprve neuspěl po průniku z levé strany Stránský, radost nepřinesl ani bekhendový pokus Špačka. V čase 27:38 však Furch nabil Svobodovi a jeho dělová rána pod víko dala Čechům naději - 1:4. V závěru druhého dějství mohl snížit na rozdíl dvou branek Stránský, jenže osamocený před Sarthouem nedokázal skórovat. Hned nato ujeli Američané v přečíslení dva na jednoho, ale výtečný Stezka zabránil gólu!

Česká reprezentace zmobilizovala síly a toužila utkání zdramatizovat, jenže místo druhé branky Češi už po 39 vteřinách třetí třetiny inkasovali. Důrazu využil Matthews a přidal svou druhou trefu v zápase. Přesně o dvě minuty později zůstal v mezikruží nikým nehlídaný Bracco a upravil na 1:6. Následně Češi přežili tři oslabení v řadě, aby pak Zacha na útočné modré zboural jednoho z amerických hráčů, vyměnil si puk s Kašem a parádní bombou pod víko potvrdil pozici nejlepšího střelce českého týmu. 

Jenže pětibrankový náskok vrátil Američanům Kunin, a když Češi v závěru třetí dvacetiminutovky neproměnili dvě početní výhody, bylo jasné, že čtvrtfinále bude jejich konečná. Sen o obhajobě loňského stříbra, potažmo zisku medailí se tak definitivně rozplynul.

Výsledek čtvrtfinálového utkání české reprezentace na MS osmnáctiletých 2015:

ČESKÁ REPUBLIKA - USA 2:7 (0:4, 1:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 28. Svoboda (Furch, Kalina), 44. Zacha (Kaše, Hronek) – 12. Matthews (Fischer, Tkachuk), 12. Keller (Bracco), 13. Floodstrand (Warren, Fitzgerald), 16. Kunin (Fischer), 41. Matthews (Tkachuk, Roslovic), 43. Bracco (Fitzgerald, White), 54. Kunin (Jones, Boka).
Rozhodčí: Koch (Švýcarsko), Solem (Norsko) – Buese (Finsko), Tscherrig (Švýcarsko).
Vyloučení: 6:3.
Využití: 0:1.
Nejlepší hráči zápasu: Aleš Stezka – Auston Matthews.
Nejlepší hráči ČR na turnaji: Pavel Zacha, David Kaše, Michael Špaček.
Diváci: 542.
Česká republika: Vladař (16. Stezka) – Hájek, Zbořil, Hronek, Krenželok, Kalina, Budík, Adámek – Zacha, Špaček, Kaše  – Chlapík, Koblížek, Jašek – Stránský, Suchý, Dufek – Anděl, Furch, Svoboda – Procházka. Trenér: Petr.
USA: Sarthou – Krys, McAvoy, Jones, Boka, Fitzgerald, Ruggiero, Masonius – Tkachuk, Matthews, Roslovic – Bracco, Keller, White – Kunin, Greenway, Fischer – Warren, Floodstrand, Thompson – Terry. Trenér: Granato.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz