Skvělá bitva nakonec pro Američany. Rusy v semifinále srazil Terry

Foto: iihf.com

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Předvedli fantastický hokej, do finále by zasloužili jít oba. Jenže jeden ze soupeřů měl smůlu. Semifinálový duel s Rusy rozhodovala až sedmá série nájezdů. Předtím měl každý k rivalů lepší pasáže, parádní zápas nabídl šest branek ze hry, dramatické prodloužení a mimořádnou koncovku v nájezecech. Rusy v nich posouval za úspěchem Gurjanov, jenže pak začal úřadovat Troy Terry. Proměnil tři pokusy a týmu USA vystřílel finále.

Soupeři se ve čtvrtfinále mistrovství světa dvacetiletých potkali přesně po roce. V Helsinkách se poměrem 2:1 radovali Rusové, kteří pak těsně ztratili finále s Finy. Američané brali ve finské metropoli bronz. Na letošním turnaji svedli rivalové bitvu základní skupiny, 29. prosince se na ledě v Torontu radoval výběr Spojených států z vítězství 3:2.

Ovšem minulost nehraje na krátkodobém turnaji mladých nadějí roli. Sokové se do sebe zakousli s maximální vervou, úvodní dvacetiminutovka nabídla zajímavý hokej. Ruský brankář Samsonov nejprve zlikvidoval nebezpečnou šanci Terryho, ve 12. minutě kapituloval jeho protivník Parsons. První ruský útok ukázal velký přehled. Kiril Kaprizov si u zadního mantinelu vyměnil kotouč s Michailem Vorobjovem, vyjel do brankoviště a pohotově zakončil – 0:1. Byla to už osmá trefa útočníka Ufa na šampionátu.

Sborná se díky náskoku lehce uklidnila, Samsonov zůstal klidný proti velké možnosti Bracca. Když už se zdálo, že první dějství doběhne do cíle beze změn, Američané vyrovnali. Clayton Keller vystřelil ze strany od mantinelu a kotouč se ruskému gólmanovi odrazil za čáru, pohotově před ním zaclonil White – 1:1. Stalo se 55.5 vteřin před sirénou. Nicméně záhy po přestávce sborná znovu odskočila. Kvartalnov nahrál obránci Kudakovi, který tvrdě vystřelil a Denis Gurjanov napálil vyražený kotouč do sítě – 1:2.

Por Američany to byl pokyn, aby přidali. K vyrovnání jim pomohla přesilovka při vyloučení Trenina. Brankář Parsons, jenž byl chvíli předtím pořádně otřesený po kontaktu s Poluninem, bleskově rozehrál, puk se dostal k Luke Kuninovi a ten mířil z levého kruhu na zadní tyč Samsonovovy klece – 2:2: Americký tlak přinesl šance pro Andersona a Roslovice, v čase 36:21 už zámořský výběr vedl: Colin White pálil z levého kruhu přes zadáka Rykova a Samsonov nestihl reagovat – 3:2:

Třetí dějství nabídlo strhující bitvu. Akce střídala akci, ve 46. minutě si vynutili výhodu Američané. Keller se dral přes Zborovského, ruský bek ho zahákoval a rozhodčí nařídili trestné střílení. Ovšem dlouhovlasý Keller neuspěl, jeho střelu Samsonov chytil. A záhy bylo vyrovnáno. Do nájezdu nabruslil Denis Gurjanov, načež bleskově přelstil Parsonce – 3:3. Bitva musela do prodloužení a nakonec do nájezdů. Byly pořádně dramatické! Rozhodovala až sedmá série, po dvou úspěšných pokusech Gurjanova byli blíž úspěchu Rusové, jenže Američané měli Troe Terryho, který zaznamenal celkem tři branky a svůj tým poslal do finále – 4:3 po nájezdech.. Tým USA si v Montrealu během noci na pátek zahraje o zlato, na sbornou zbývá duel útěchy o třetí příčku.

První semifinále MS dvacetiletých 2017

USA – RUSKO 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 2:1, 0:0 – 0:0)) 

Branky a nahrávky: 19. Keller (Jones, White), 31. Kunin (Greenway, Bracco), 37. WHite (Anderson, Keller), rozhodující nájezd Terry  –  12. Kaprizov (Vorobjov), 22. Gurjanov (Kudako, Karnauchov), 47. Gurjanov.
Rozhodčí: Burchell (Kanada), Linde (Švédsko) – Kohlmüller (Německo), Suchánek (Česko).
Vyloučení: 1:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 33:40.
Diváci: 11.576.
USA: Parsons – Ahcan, McAvoy, Jones, Fitzgerald, Lindgren, Fox, Cecconi – Keller, White, Anderson – Bellows, Roslovic, Thompson – Greenway, Kunin, Bracco – Foley, Laczynski, Terry – Harper. Trenér: Motzko.
Rusko: Samsonov – Rykov, Sidorov, Kudako, Sergačjov, Voronkov, Zborivskij, Drunov – Polunin, M. Vorobjov, Kaprizov – Karnauchov, Kvartalnov, Gurjanov – Urakov, Beljajev, Trenin – Jurtajkin, Alexejev. Trenér: Bragin. 

Zbývající program MS dvacetiletých 2017

Čtvrtek 5. ledna:
21:30 utkání o 3. místo (Montreal)

Pátek 6. ledna:
02:00 finále (Montreal)

Poznámka: začátky utkání jsou uvedeny v českých časech, v Montrealu je o šest hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz