Slováci očima odvracejí sestup, pomůže jim Dánsko k záchraně?

Foto: iihf.com

15. května 2017, 16:10

Adam Bagar

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Zní to zvláštně, ale slovenské hokejisty dnes na MS čeká klíčový zápas, ve kterém však nebudou sami figurovat. Možná jen jako diváci. Aby se definitivně vyhnuli sestupu z elitní kategorie do divize IA, potřebují pomoc Dánů, kteří musejí sebrat slaboučkému novicovi z Itálie aspoň bod. Duel startuje v 16:15, budou po něm Slováci slavit záchranu?

Už se zdálo, že jsou zachránění, ale zpátky do hry o sestup dostala Slováky nečekaná porážka domácích Němců s Dány. K jistotě potřebují získat ještě aspoň bod, jenže v posledním utkání na turnaji hrají se Švédskem a při jejich současném rozpoložení není moc reálné, aby giganta o bod obrali. A proto musejí věřit Dánům, kteří nesmějí zaváhat.

"Vypadá to tak, že teď se staneme dánskými fanoušky."

Pokud by Seveřané v zápase s Italy vyšli bodově naprázdno, potom by naši východní sousedé ztratili výhodu triumfu ve vzájemné partii s nováčkem letošního MS. Jelikož by měly všechny čtyři týmy, Slovensko, Dánsko a Itálie, po čtyřech bodech, rozhodovala by minitabulka. A v ní by na tom rázem byli nejlépe Italové se čtyřmi body na kontě.

Sestup? Jsme v těžké situaci, ví Cíger. Slováci teď fandí Dánsku »

Na dno by klesli Dánové, kteří ale jakožto pořadatel dalšího šampionátu nemohou sestoupit, a tak by se druhým sestupujícím stal horší z celků na sedmém místě obou skupin. Slovensko, nebo Bělorusko. To má stejně jako Cígerova družina čtyři body, před sebou mač s hratelnými Nory a navíc ještě lepší skóre, které může rovněž rozhodovat.

Nasupený Július Hudáček: O přežití budeme hrát ještě hodně let »

"Jsme v těžké situaci. Vypadá to tak, že se teď staneme dánskými fanoušky," přiznává trenér Zdeno Cíger. "Věřím, že nám pomůžou, protože my nemáme žádnou šanci potom zvítězit nad Švédskem. Chápu, že fanoušci mají naději, nám však chybí kvalita. Čeká nás asi druhý nejlepší tým na turnaji, bude to hra kočky s myší," tuší Július Hudáček.

Trápíme se, blázníme a jsme měkcí, ví Bližňák. Pád si nepřipouští »

Pád do divize IA by byl pro slovenský hokej velkou tragédií. "Každý o tom hovoří, ale my si to nějak nepřipouštíme. Pořád máme ještě jeden zápas, i když samozřejmě těžkého soupeře," ví Mário Bližňák, který bude mnohem klidnější, když Dánové splní úlohu favorita a pošlou Itálii zpátky do nižší divize. "Doufám, že vyhrají a budeme v klidu."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz