Slovenská sázka na zkušenost. Do Norska pojedou Surový, Graňák i Nagy

Foto: iihf.com

1. prosince 2017, 11:30

Václav Jáchim

Listopadový Německý pohár v Augsburgu se jim povedl, hokejisté Slovenska si připsali cenná vítězství nad domácím týmem a Američany i vyrovnanou bitvu s ruským olympijským výběrem. Naše východní sousedy nyní čeká další test, v norském Hamaru absolvují turnaj čtyř zemí MECA Hockey Games 2017. Trenér Craig Ramsay tentokrát sází na zkušenost, směr Skandinávie vyrazí třeba Dominik Graňák, Ladislav Nagy, Tomáš Surový nebo Tomáš Starosta.

Jde o záměr, kterou kouč společně s generálním manažerem Miroslavem Šatanem vyhlásili už na začátku sezony. "Na Německém poháru jsme chtěli vyzkoušet hráče, kteří zatím neměli možnost být v reprezentaci. Teď bychom rádi viděli ty, co už tu zkušenost mají. Uvidíme, jak si osvojí styl hry, který chceme předvádět. A co ukáží na mezinárodní úrovni," uvedl Miroslav Šatan.

Čtveřice Graňák, Starosta, Surový a Švarný má na kontě už víc než stovku reprezentačních startů, spoustu zkušeností nasbírali také Meszároš a Nagy. Po dvou a půl letech se do elitního výběru vrací Tomáš Surový, aktuálně útočník Banské Bystrice. "Motivace reprezentovat ve mně zůstala," řekl deníku Šport účastník dvou olympiád a sedmi světových šampionátů. "Moje rozhodování ovlivnilo, že u národního týmu nastaly změny. Miro Šatan mi volal, zda bych neměl zájem. Vážím si toho. Jsem zvědavý, jak mi to půjde," doplnil Surový.

V nominaci na norský turnaj je osm hokejistů české nejvyšší soutěže. O start na olympijských hrách 2018 budou bojovat brankář Branislav Konrád, obránci Dominik Graňák, Adam Jánošík, Ivan Baranka, Oldrich Kotvan, útočníci Lukáš Cingel, Andrej Kudrna a Vladimír Dravecký, který měl poslední dobou zdravotní potíže a v duelem Tipsport extraligy chyběl. Pětici hráčů dodá Slovan Bratislava: dres slovenského účastníka ruské KHL oblékají Andrej Meszároš, Ivan Švarný, Pavol Skalický, Tomáš Hrnka a Marek Viedenský.

Na pozici brankářů jsou vedle olomouckého Konráda připraveni Július Hudáček z ruského Čerepovce a hvězda MS dvacítek 2015 Denis Godla, jenž chytá za finské Kuopio. Z mladších hráčů dostanou příležitost trenčínský zadák Ladislav Romančík nebo Miloš Bubela s Patrikem Lamperem – oba patří k příjemným překvapením ofenzivy Banské Bystrice. Už v srpnových duelech s českým národním týmem v Třinci a Žilině se výborně předvedl Ladislav Nagy, trenér Ramsay bude mít k dispozici také Michela Miklíka, jenž hraje finskou SM-Liigu za Jyväskylä.

Slováci se na norském turnaji utkají postupně s Francií, olympijským týmem Ruska a s domácím výběrem. "Nejkvalitnějším utkáním by měl být zápas proti Rusku. Jejich sestava bude nejspíš podobná té z Německého poháru. Věřím, že se s nimi popereme o vítězství na turnaji," uzavřel Miroslav Šatan.

Nominace Slovenska na MECA Hockey Games v norském Hamaru:

Brankáři:
Branislav Konrád (Olomouc,Česko), Denis Godla (Kuopio, Finsko), Július Hudáček (Čerepovec, KHL).

Obránci:
Dominik Graňák (Mountfield HK, Česko), Tomáš Starosta, Ladislav Romančík (oba Trenčín), Andrej Meszároš, Ivan Švarný (oba Slovan Bratislava, KHL), Adam Jánošík (Liberec, Česko), Ivan Baranka (Vítkovice, Česko), Oldrich Kotvan (Ml. Boleslav, Česko).

Útočníci:
Marek Viedenský, Tomáš Hrnka, Pavol Skalický (všichni Slovan Bratislava, KHL), Libor Hudáček (Örebrö, Švédsko), Michel Miklík (Jyväskylä, Finsko), Lukáš Cingel (Mountfield HK, Česko), Vladimír Dravecký (Třinec, Česko), Andrej Kudrna (Sparta Praha, Česko), Ladislav Nagy (Košice), Tomáš Surový, Miloš Bubela, Patrik Lamper (všichni B. Bystrica), Peter Ölvecký (Trenčín).

Trenéři: Craig Ramsay, Ľubomír Višňovský a Vladimír Országh.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz