Sobeckost? Vůbec, říká Holub k boji o repre. S dorostem Ocelářů míří nejvýš

Foto: Karel Švec, Český hokej

Několik různých cílů teď mají talentovaní hokejisté ročníku 2007. Pozornost upínají hlavně ke klubovým soutěžím, většinou tedy lize deváťáků, ale mnohdy i k dorostenecké extralize. A vedle toho se snaží zabojovat i o reprezentační trikot. Tak jako třinecký obránce David Holub.

Zamířit ideálně už v červnu na úvodní soustředění národního týmu do 16 let je momentálním snem pro všechny starší žáky v republice, kteří to chtějí někam dotáhnout. Trenérům se musí předvést zejména na akcích projektu Výchova talentované mládeže, pod který ostatně spadalo i lednové mistrovství krajů.

Projekt na přelomu zimy a jara vrcholí finálovými turnaji. První z nich se konal na Vysočině o víkendu a v kategorii U15 slavil první místo výběr Východu. A právě David Holub ho vedl z pozice kapitána.

„Jsem moc rád, že jsme vyhráli. Všichni kluci makali, na střídačce i v kabině jsme se povzbuzovali, šlo to dobře,“ libuje si obránce, který se s parťáky z moravských a slezských klubů znal právě díky předešlým akcím VTM. „Trénovali jsme i hráli spolu, nebo hrajeme proti sobě. Dali jsme se rychle dokupy,“ říká.

Po šampionátu krajů mluvil třeba šéf projektu Milan Razým o tom, že některé hráče svazovala nervozita a touha předvést se až moc. Naproti tomu teď třeba kouč východního výběru Kamil Přecechtěl zmiňoval, že žádný individualismus u svých svěřenců neviděl.

„Vůbec tam nebyla nějaká sobeckost,“ souhlasí s ním Holub, přestože každý moc dobře věděl, o co hraje. „Určitě byli někteří hráči nervózní, každý se chce dostat do repre. Ale v kabině jsme si řekli, že to odehrajeme v pohodě a vyhrajeme. Já osobně na to před zápasem určitě myslím, ale když přijdu na led, tak na to zapomenu a hraju svoji hru,“ ujišťuje.

„O Benákovi jsme si říkali, hlavně ať se nerozjede. Protože je strašně rychlý a těžko jde zastavit.“

I když se hokejisté ročníku 2007 ještě nepotkávají jako soupeři v žákovské lize napříč celou republikou, o vrstevnících už mají slušné povědomí. Že bude Východu zatápět třeba silná „legie“ slávistů, Bílých Tygrů nebo momentálně největší talent ročníku Adam Benák, to mezi sebou mladíci stačili před zápasy probrat.

„O Benákovi jsme si říkali, hlavně ať se nerozjede. Protože je strašně rychlý a těžko jde zastavit. Pak třeba ještě o Imrichovi (Maxinovi), že má dobrou střelu, takže musíme clonit, vypichovat mu puky a hrát do těla,“ popisuje David Holub.

Už i na takové akci, jakou je finálový turnaj VTM, mladého zadáka hodně hřálo kapitánské céčko. „Je velká čest být kapitánem. Snažil jsem se kluky povzbuzovat a pomáhat jim, když třeba nevěděli, jak si mají najet. Nebo když v klubu něco dělají jinak, řekl jsem jim, že to třeba zkusíme takhle a takhle,“ přibližuje.

Z jeho slov je patrné, že vůdčí roli už má tak trochu v sobě. „V Děčíně jsem byl taky kapitán, taky jsem se tam snažil tým vést,“ vrací se k lednovému vrcholu. Na klubové scéně však písmeno na dresu nenosí, a to z jednoho prostého důvodu. „Měl jsem ho mít, ale šel jsem o kategorii výš. I tak mám ale v kabině nějaké slovo,“ hlásí Holub.

O kategorii výš znamená pochopitelně do dorostu. Lépe řečeno: Do aktuálně nejlepšího dorosteneckého mužstva v republice.

Oceláři si už týden před koncem nadstavbové části zajistili prvenství ve skupině B. Pravděpodobně získají i víc bodů než nejlepší celek áčka, což jim pro play off zajistí nejvyšší nasazení.

„Potkáme týmy, které mají formu. Hokej bude tvrdší a rychlejší, budou v něm emoce. To bude rozhodovat.“

„V týmu byla lehká nervozita,“ vrací se Holub k atmosféře předtím, než si Oceláři pojistili dílčí úspěch. „Každý zápas chceme odmakat a vyhrát, i když se to někdy třeba nepodaří. Jsme za to strašně rádi. Ale ještě pokračujeme dál, máme velký cíl, a ten musíme splnit,“ pozastaví se čtrnáctiletý bek.

A jaký je to tedy cíl? „Vyhrát extraligu dorostu,“ odpoví tiše, ale rozhodně.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Třinečtí neměli dobrý vstup do soutěže, domácí porážky s Vítkovicemi a Kometou je mohly znejistět. Pak se ale Slezané rychle zvedli a po celou sezonu prokazují poměrně konstantní výkonnost. Podle Holuba vytvořili skvělou partu, a to navzdory tomu, že většina hráčů nejsou kluboví odchovanci.

„Máme tam kluky ze Zlína, z Kroměříže... Dá se říct, že z celé republiky. A taky dva Slováky,“ líčí mladík, jenž nedávno zaznamenal na ledě Hradce Králové svou první trefu. „Máme ale super tým a taky dobrého trenéra,“ říká na adresu bývalého obránce z NHL Marka Malíka.

Závěrečný týden čítá pro Oceláře bitvy v Jihlavě a doma s Vítkovicemi, další středu vstoupí do vyřazovacích bojů. Skvělý výsledek z dlouhodobé fáze extraligy je nesmí ukolébat. „Potkáme týmy, které mají formu. Hokej bude tvrdší a rychlejší, budou v něm emoce. To bude rozhodovat,“ přemítá David Holub.

Ti nejlepší se můžou ve finále těšit dokonce na sérii na čtyři vítězná utkání. Jako mezi dospělými! „Musíme si zvykat,“ culí se třinecký bek. „Bude to těžké, čeká nás hodně zápasů. Musíme mezi nimi dobře regenerovat,“ uzavírá.

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz