Sobotka, Blaťák, Jan Kovář, Koukal. Růžička počítá s hvězdami KHL!

20. března 2015, 11:50

Václav Jáchim

Národní tým už začal dlouhou přípravu na mistrovství světa, trenér Vladimír Růžička bedlivě sleduje dění v jednotlivých soutěžích a reaguje podle toho, kteří hokejisté ukončí klubovou sezonu. Před druhým týdnem tréninků ve Velkých Popovicích dojde k několika změnám, další budou následovat v závislosti na dohodě s posilami z ruské KHL. Ve čtvrtek tam dohráli Petr Koukal, Jan Kovář (na snímku), Miroslav Blaťák nebo Vladimír Sobotka.

Se všemi Růžička počítá, ovšem přesný termín nástupu hráčů do přípravy zatím není znám. "Spojíme se s nimi, musíme zjistit, jak jsou na tom zdravotně. Hráče chceme, ale uvidíme, kdy přesně se přidají," říká. Zatímco Koukal, Kovář nebo Sobotka v sezoně startovali na akcích Euro Hockey Tour, v národním týmu se delší dobu neobjevil Miroslav Blaťák.

Růžička chtěl Blaťáka už v únoru, bude Filip Novák?

Mistr světa 2010 teď pod Růžičkou nehrál, ovšem elitnímu výběru by se hodil - i s ohledem na různé výpadky beků z NHL. Vzhledem k výměně není moc pravděpodobný příjezd Marka Židlického a Zbyňka Michálka. Zranil se Ladislav Šmíd, na operaci musí Roman Polák. Také proto by Růžička v týmu rád Blaťáka viděl.

"Míra teď měl zdravotní problémy, měl koňara. Ale je to zkušený obránce a chceme ho vidět. Hrál v první lajně v Omsku, prožil kvalitní sezonu. Předpokládali jsme, že ho nasadíme v únoru proti Rusku, ale tehdy měl zlomený prst a tudíž nemohl přijet.," vysvětluje. V úvahu podle něj připadá další zkušený bek z KHL Filip Novák. "Uvažujeme o něm, ale zatím jsme ho neoslovovali. Řešíme to s agentem hráčem Vláďou Vůjtkem. Novák nemá smlouvu, takže uvidíme, jak to dopadne," připomíná Růžička.

Je pravděpodobné, že posily z KHL nebudou s národním týmem hned od úterý, kdy ve Velkých Popovicích odstartuje druhý kemp. Hlásit se naopak budou hokejisté z tuzemských klubů. "Přidají se k nám přidají kluci z Liberce - konkrétně Jakub Valský, Tomáš Filippi a obránce Radim Šimek," zmiňuje hlavní kouč. Zájem je také o Ondřeje Vitáska, jenž s národním týmem před rokem absolvoval celou přípravu a posléze se probil do sestavy na mistrovství světa v Minsku. "Jenže Ondra je zraněný, má něco s ramenem. Dá vědět, jak to vypadá," doplňuje.

Vitásek je zraněný, jeho příběh píše Šimek!

Zatímco ostatní liberečtí hráči už mají s reprezentací zkušenosti, první pozvánku obdržel Radim Šimek. Odchovanec Benátek nad Jizerou trošku kopíruje loňský příběh Vitáska. Šimek ještě na začátku sezony neměl pevné místo u Bílých Tygrů, ale bleskově vylétl mezi nejlepší a poslední dobou hrál ve výtečné formě. Kromě něj čeká na mezistátní premiéru také plzeňský brankář Matěj Machovský. V národním týmu nechytal oficiální duel ani Jan Lukáš, jenže ten je v přípravě jen do doby, než dorazí další maskovaní muži.

Kádr letního výběru bude posléze doplněn také o hokejisty, kteří stále hrají čtvrtfinále play off. Částečně jasno může být už dnes večer. "Uvidíme, jak se vyvinou další série. Zatím bereme Martina Pláňka a Bohumila Janka z Hradce Králové, ti budou také na úterním srazu. Jakmile skončí sezonu další týmy, kádr doplníme o další hráče," hlásí hlavní kouč. Do druhého týdne společných tréninků naskočí rovněž brankář Jakub Kovář. "V ruské KHL už nám hrají vlastně jen tři kluci - Saša Salák, Ondra Němec a Roman Červenka," hlásí Růžička.

Přísun nových hokejistů bude postupně znamenat také loučení někoho ze stávajícího kádru. "V přípravě dál nebudou pokračovat Roman Horák, který má potíže se zády, a Jan Schleiss. Nemůžeme tady mít padesát hokejistů, sestavu budeme postupně upravovat," naznačuje hlavní kouč. Národní tým bude přesto o něco početnější, Růžička už dřív naznačil, že vytížení hráči z play off dostanou prostor k odpočinku - někteří tudíž patrně vynechají první zápasy, které českou reprezentaci čekají o Velikonocích v Norsku.

Nominace české reprezentace na úvodní kemp před MS:

Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL),  Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň), Jan Lukáš (Sparta Praha/Kladno). 

Obránci:
Jan Kolář (Vladivostok, KHL), Jakub Nakládal (Turku, Finsko), Vojtěch Mozík, Jakub Jeřábek (oba HC Škoda Plzeň), Lukáš Kovář (HC Vítkovice Steel), Bohumil Jank, Martin Pláněk (oba Mountfield HK), Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec).

Útočníci:
Jiří Novotný (Jaroslavl, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Robert Kousal (Podolsk, KHL), Martin Růžička (Čeljabinsk, KHL), Petr Pohl (Eisbären Berlín, DEL), Dominik Simon, Jakub Lev (HC Škoda Plzeň), Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba HC Vítkovice Steel), Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Liberec).

Trenér Růžička počítá do přípravy s posilami z KHL, po dohodě s k národnímu týmu připojí Miroslav Blaťák, Vladimír Sobotka (oba Omsk), Jan Kovář (Magnitogorsk), Petr Koukal (Jokerit Helsinky). Jednání probíhají u Filipa Nováka (Dynamo Moskva).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener
Hlavní trenér: Vladimír Růžička
Asistenti: Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček
Manažer týmu: Martin Loukota
Trenér brankářů Martin Prusek.
Video trenér: Jan Procházka. 
Kondiční trenér: Lukáš Stránský
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil
Fyzioterapeut: Michal Truc.
Hospodář: Zdeněk Šmíd.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka.

Program přípravných utkání reprezentace před MS:

Euro Hockey Challenge 2015:

Pátek 3. dubna: Norsko - Česká republika (Lillehammer, 19 hodin) 
Sobota 4. dubna: Norsko - Česká republika (Lillehammer, 17 hodin)

Čtvrtek 9. dubna: Česká republika - Slovensko (Jihlava, 17 hodin)
Pátek 10. dubna:  Česká republika - Slovensko (Jihlava, 18 hodin)

Euro Hockey Tour 2015-15:

Pátek 17. dubna: Švédsko - Česká republika (Umea, 19 hodin)
Neděle 19. dubna: Švédsko - Česká republika (Timra, 15 hodin)

Středa 22. dubna - Neděle 26. dubna: dvě utkání Česká republika - Finsko (místo termíny a časy utkání budou upřesněny)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz