Šok! Němci si na OH poprvé v historii zahrají o zlato. Češi jdou na Kanadu

Foto: iihf.com

23. února 2018, 15:31

Adam Bagar

Němci po 42 letech postoupili do bojů o medaile, ale tím jejich neuvěřitelná jízda na olympiádě v Pchjongčchangu nekončí! Výběr trenéra Sturma kosí favority, po Švédsku si vyšlápl také na Kanadu a po vítězství 4:3 slaví poprvé v historii postup do finále olympijského turnaje, v němž si to o zlato rozdá s Rusy. Češi tak v bitvě o bronz narazí na soupeře ze skupiny – Kanadu.

Opatrné úvodní dějství přineslo pouhých jedenáct střel. Zato pět trestů. Zatímco Kanaďané se ve třech přesilovkách trápili, Němci dokonale využili současného vyloučení Veye a Bourquea a při hře pět na tři v čase 14:43 otevřeli skóre. Kahun našel na vrcholu druhého kruhu Brookse Maceka a ten se střelou přes bránícího hráče trefil přesně k tyči.

V kanadském brankovišti se při zranění Bena Scrivense znovu objevil Kevin Poulin, který na startu druhé části lovil z brány další dva puky. Nejdřív dostal v ideální střelecké pozici hodně prostoru Matthias Plachta a zanedlouho Němci skvěle vyřešili přečíslení, na jehož konci si Frank Mauer elegantně stáhl puk mezi nohy a efektně zakončil.

Šokované Kanaďany dostala do zápasu přesilovka, Lee nabil na kruh Gilbertu Brulému a ten dělovkou z první nedal Aus den Birkenovi žádnou šanci. Prostřední část nabídla hokej jako řemen. Třígólový náskok vrátil sousedům Patrick Hager. Jak jinak než v přesilové hře, kterou po šikovné teči Plachtovy střely využil už po třech sekundách.

Foto: iihf.com

Zámořský tým těžko kousal fakt, že Němci mají navrch. Emoce pracovaly, Brulé si počíhal na Wolfa a za úder do oblasti hlavy a krku musel pod sprchy. Němci hráli závěr druhé části v početní výhodě a několikrát byli blízko páté trefě. Macek nastřelil tyč, Seidenberg orazítkoval břevno a proti šanci Reimera se skvěle stačil Poulin přesunout.

Favorit ztrácel tři góly, ale do třetí třetiny vlétl jako uragán a brzy se dočkal gólové odměny. Thomas poslal kotouč volnému Matu Robinsonovi a ten po bekhendovém blafáku snížil. Pak Kahun neproměnil trestné střílení, což mohlo Němce mrzet. V čase 49:42 už to bylo jen o gól, když nahození Dereka Roye mířilo od brusle Kruppa do brány.

Foto: iihf.com

Kanaďané měli dál navrch, na střely třetí část vyhráli vysoko 15:1, ale houževnatí Němci statečně odolávali a drželi hubený náskok. Zámořský výběr v závěru sáhl ke hře bez brankáře, ale ani v té se mu nepodařilo dát kýžený čtvrtý gól. Německo už senzační výsledek 4:3 udrželo až do třetí sirény a na jeho straně propukla obrovská radost.

Naši západní sousedé slaví historický úspěch, když dosud pod pěti kruhy získali nejvýše dva bronzy. V roce 1976 v Innsbrucku a v roce 1932 v Lake Placid. Nyní se v neděli od 5:10 SEČ porvou o zlato s Rusy a po dlouhých třiceti letech předčí český, respektive československý tým. Češi si zahrají v sobotu od 13:10 SEČ o bronz s Kanadou.

Foto: iihf.com

KANADA – NĚMECKO 3:4 (0:1, 1:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. Brulé (Lee, Noreau), 43. M. Robinson (Thomas, Raymond), 50. Roy (Lee, Noreau) – 15. Macek (Kahun), 24. Plachta (Hager), 27. Mauer (Goc, Wolf), 33. Hager (Plachta, Schütz).
Rozhodčí: Kubuš (Slovensko), Mayer – McIntyre (oba USA), Otmachov (Rusko).
Vyloučení: 5:8, navíc Brulé (Kanada) trest ve hře.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 31:15 (5:6, 11:8, 15:1).
Diváci: 4 057.
Kanada: Poulin – M. Robinson, Lee, Noreau, Ch. Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery – Brulé, Roy, R. Bourque – Thomas, Kelly, Raymond – Ebbett, Vey, Wolski – Lapierre, O'Dell, Klinkhammer – Kozun. Trenér: Desjardins.
Německo: Aus den Birken– Boyle, Ehrhoff, M. Müller, Y. Seidenberg, J. Müller, Hördler, Krupp – Reimer, Hager, Ehliz – Plachta, Goc, Kink – Macek, Kahun, Wolf – Mauer, Fauser, Schütz – Noebels. Trenér: Sturm.

Závěrečný program olympijského turnaje

Sobota 24. února – o 3. místo:
13:10 Česko – Kanada (Kangnung)

Neděle 25. února – finále:
05:10 Olympijští sportovci z Ruska – Německo (Kangnung)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz