Šok před draftem, Chicago vyměnilo Panarina. Končí i Hjalmarsson

Foto: Michal Eger

23. června 2017, 19:06

Václav Jáchim

Měl být pilířem ofenzivy v dalších sezonách, Artěmij Panarin (na snímku) znamenal pro Chicago velký příslib do budoucna. Ovšem krátce před startem letošního vstupního draftu NHL přišel šok, zástupci Blackhawks ruského bruslaře vyměnili do Columbusu. V rámci transakce se opačným směrem stěhoval výtečný americký útočník Brandon Saad. Chicago navíc opouští i Švéd Niklas Hjalmarsson, jehož má díky jinému trejdu Arizona.

Čekalo se leccos, ale tohle zrovna ne. Období kolem draftu je pro týmy slavné ligy pokaždé pokynem k mnohdy zásadním hokejovým operacím, zástupci Chicaga avizovali některé změny. Tým neměl tak povedenou sezonu jako ty v nedávné minulosti, generální manažer Bowman to vzal tedy rázně.

Organizaci opouští nejlepší nováček NHL v sezoně 2015-16. Během uplynulého ročníku sehrál Panarin 82 utkání základní části, vstřelil 31 gól a přidal 43 nahrávek. Pravda, ve čtyřech duelech Stanley Cupu zapsal ruský blesk jen jednu asistenci, stejně je ale jeho náhlý odchod překvapením.

"Děkujeme Artěmijovi za to, jakým způsobem ovlivnil náš tým po bezproblémovém příchodu do NHL. Jeho první sezona v lize bude vždycky patřit k nejlepším v historii našeho klubu," řekl Stan Bowman. Zmíněný obchod bude možná největším před 1. červencem, kdy se v NHL otevřou brány trhu s volnými hráči. Chicago s Panarinem uvolnilo také Američana Tylera Mottea, jenž měl v sezoně zdravotní potíže, z Columbusu se na oplátku stěhují Brandon Saad a švédský gólman Anton Forsberg. Představitelé Blue Jackets zároveň obětovali i výběr v pátém kole draftu 2018.

V organizaci Chicaga nadále nebude pokračovat ani Niklas Hjalmarsson. Třicetiletý švédský bek, který týmu pomohl v minulosti ke Stanley Cupu, odchází do Arizony, kde by měl dokončit zbývající dva roky původní smlouvy. Generální manažer Chayka v rámci trejdu uvolnil amerického beka Connora Murphyho, od Kojotů jde k Blackhawks ještě útočník Laurent Dauphin.

Další zajímavé transakce lze očekávat v průběhu draftu. Během pátečního odpoledne tamního času zaujala výměna mezi New York Rangers a Arizonou, Coyotes posílili finský brankář Antti Rantaa a především produktivní americký útočník Derek Stepan, jehož odchod od Jezdců byl na spadnutí delší dobu. K Rangers naopak putuje defenzivní hráč Anthony De Angelo, klub také získal právo volby v sedmém kole letošního draftu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz