Start v Traktoru bude ostrý, tuší Řepík. Se ženou chtějí bleskově umět rusky

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

23. června 2016, 12:30

Václav Jáchim

Má za sebou mimořádnou sezonu, která přinesla domácí titul i premiérový start na mistrovství světa. Když si Michal Řepík loni vybral Liberec, byla to trefa do černého. "Kdyby mi loni někdo říkal, že budeme trhat rekordy, a jakým způsobem zvládneme play off, nevěřil bych mu," přiznává. Výtečný bruslař a střelec se probil do české sestavy pro šampionát, kde podepsal smlouvu s Traktorem Čeljabinsk. "KHL jsem zatím hrál jen ve Lvu a pak si přál, abych se tam ještě jednou mohl vrátit," hlásí.

Od posledního vystoupení národního týmu na mistrovství světa utekl měsíc, Řepík už zase nutí tělo do vysokých obrátek. "Volna moc nebylo, ale nedá se nic dělat. Ruské týmy startují společnou přípravu už počátkem července, já se k Traktoru připojím na kempu ve Finsku. Vím, že to bude ostré. A jestli se bude hodně běhat, tak i hodně nezvyklé," konstatuje. Na novou štaci se těší, vždycky si bude rád připomínat uplynulé období, bez něhož by se přestup do Ruska nenarodil. "Liberci jsem za to vděčný," dodává.

Vracíte se do KHL, kterou jste ale hrál za český klub. Čím pro vás bude štace v Traktoru Čeljabinsk nová?
"Hlavně v tom, že tady jsme byli doma a do Ruska jsme létali jen na zápasy. Teď mě čeká celý rok tam, což je samozřejmě rozdíl, navíc neumím rusky. Slovanské jazyky jsou si docela blízké, ale samozřejmě mi bude chvíli trvat, než se naučím slovíčka a dokážu aspoň trochu mluvit. Zatím skoro nic neumím, jen pozdravy, poděkování a pár dalších výrazů. Trošku mi to připomíná, když jsem poprvé odlétal do juniorky. Do Vancouveru. Anglicky jsem tehdy také nemluvil."

Jaké jste zjistil informace o novém působišti?
"Mluvil jsem s Jirkou Novotným nebo s Paulem Szczechurou a trošku si psal s Pavlem Francouzem, který v klubu jako jediný z nich působil loni. Jiřina sice hraje v Rusku dlouho, ale do Čeljabinsku jde také poprvé. Moje manželka si psala s partnerkou Martina Růžičky, neřekla na to špatné slovo. Co jsem slyšel, město není špatné, pro nás je podstatné, abychom našli dobré bydlení. Zimák má Traktor hezký, to si pamatuju, když jsme tam hráli. Telefonicky jsem hovořil s trenérem Gatijatulinen, sice nám to překládali do angličtiny, ale probrali jsme představy. Říkal, že se na mě těší. Tak doufám, že to bude dobré."

Kdy se váš odchod do KHL přesně narodil?
"Ve druhé polovině mistrovství světa. Do Moskvy přijeli moji agenti Michal Sivek s Vláďou Vůjtkem, chvíli předtím jsem věděl, že tam zájem ze strany Traktoru je. Smlouvu jsem podepsal na konci mistrovství."

Neměl jste důvod odcházet z Liberce, ale nabídka z Traktoru asi byla hodně zajímavá. Sportovně a především finančně. Prozradíte, nakolik se podmínky liší od těch u Bílých Tygrů?
"Zajímavé to je určitě. Na podmínky v Liberci jsem si nemohl vůbec stěžovat. Ale jak víme, v Rusku se platí asi nejvíc v Evropě. Budu brát zhruba dvakrát nebo třikrát víc než v Liberci. Od Bílých Tygrů se mi samozřejmě nechtělo odcházet. Byl jsem součástí něčeho, co se tam nastartovalo. Ovšem na druhou stranu si myslím, že 80 procent zápasů v Rusku má kvalitu, člověk také hraje proti Petrohradu, CSKA Moskva a dalším silným soupeřům. Jiná evropská liga se KHL vyrovnat nemůže. I to mě láká. Plus hrálo roli to, že nejsem úplně nejmladší, je potřeba se také trošku finančně zajistit."

V uplynulé sezoně jste válel na klubové i reprezentační úrovni s Michalem Birnerem. Není vám líto, že se vaše cesty rozcházejí?
"Líto mi to je, pochopitelně. Něco jsme už spolu odehráli ve Lvu, ale tehdy jsme nedostávali tolik šancí. Poprvé to bylo až v Liberci, kdy jsme fakt hráli spoustu minut. Bylo vidět, že jsme spolu něco absolvovali, na ledě si rozumíme. Víme, kam kdo jede, jakou práci máme odvést. Z tohoto pohledu mě mrzí, že dál nebudeme pokračovat. Kluby KHL nemají moc volných míst pro cizince, je těžké se ptát ve stylu, že bych chtěl jít s Birnou, jinak ne. Přišla nabídka, která byla nějakým způsobem lukrativní, proto jsem se takhle rozhodl. Dostanu větší prostor než ve Lvu, pořádně si zkusím ruskou soutěž, kde jsou super hokejisté. Sám jsem zvědav, jak mi to půjde, jak na to budu mít. Je mi líto, že s Birnou nebudeme hrát dál, ovšem situace se takhle vyvinula a oba jsme si po minulé sezoně museli připustit, že se naše cesty mohou rozejít."

Když jste loni mířil do Liberce, možná jste ani nečekal, že všechno vyjde tak báječně. Zpětně výborná volba, co říkáte?
"Kdyby mi loni někdo předpověděl, že s klubem budeme lámat rekordy a celkově to takhle dopadne, asi bych tomu tolik nevěřil. Sám pro sebe jsem odhadoval, že budeme hrát v nejlepší šestce. Osobně jsem velmi rád, že jsem mohl být u tuho, byla to úžasná sezona. Asi nejlepší od doby, co jsem se vrátil z Ameriky. Pomohlo mi to k nároďáku i k nabídce z KHL. Liberci jsem za to vděčný." 

Hodně jste snil o účasti na mistrovství světa, v extraligovém play off jste to zmiňoval. Nakonec klapla i tahle výzva.
"Já vždycky snil o NHL a reprezentaci. O světovém šampionátu. Mistrovství jsem pravidelně sledoval, loni jsem v Praze chodil na zápasy. Svrběly mě ruce, moc jsem si turnaj chtěl zahrát i proto, jak tím žije celá země. Je to největší čest! Teď mám radost, že to vyšlo, že jsme šampionát docela zvládli. Celý tým jsme hráli dobře, i naše lajna s Michalem Birnerem a Honzou Kovářem. Pořád ale strašně mrzí čtvrtfinále s Amerikou, tam nám chyběl nějaký gól, naopak jsme inkasovali z ofsajdu. Nájezdy jsme nezvládli, oni byli lepší a šli dál."

Záhy po návratu z Moskvy jste s manželkou vyrazili do Mexika. Vyloženě jste odpočíval, nebo i zabrousil na nějaká zajímavá místa?
"V podstatě obojí. Trávili jsme čas v krásném resortu kousek od Cancúnu, stihli jsme i nějaké výlety. Vypluli jsme třeba katamaránem na moře, kde jsme šnorchlovali, nebo jsme poznávali jeden kouzelný ostrov. Byla to asi nejlepší dovolená, co jsem zažil."

Ruská KHL začíná přípravné období v úvodu července. Kdy přesně se musíte hlásit u týmu Čeljabinsku?
"Oni startují 4. července, ale domluvili jsme se, že poletím až 15. července do Finska, kde budeme mít soustředění. Je příjemné, že se mohu připravovat doma, také si ještě trošku užiju rodiny. Čas od mistrovství světa strašně rychle utekl, už makám na další sezonu včetně tréninků na ledě. Tuším, že kemp Čeljabinsku bude náročný. Uvidíme, jakou školu vyznávají trenéři. Zda se bude hodně běhat, což se u nás ani v Americe nedělá. To by pro mě bylo obrovsky těžké. K tomu posilovna, dvakrát denně led... Uvidíme. Ale počítám s tím, že ve Finsku to bude hodně ostré."

Napadlo mě, jestli jestli jste po skvělé sezoně nevyhlížel nabídku z NHL, kde jste před časem hrával za Floridu. A také - zda byste ji s ohledem na lukrativní variantu v Rusku vůbec přijal?
"Žádná podobná nabídka nebyla. Možná by se něco naskytlo, ale mně se nechtělo čekat. Když se ozval Traktor, neváhal jsem. Víme, jaké jsou v NHL podmínky. Kdybych tam šel, velmi pravděpodobně bych mohl podepsat jen dvoucestnou smlouvu. Nikdy neříkej nikdy, znáte to. Pokud by vyšel příští rok a byl zájem, zvážil bych to. Už nejsem nejmladší. Ale nebál bych se a šel do toho případně znovu."

Mrzí vás, jak to dopadlo při působení u Panterů? Střídal jste první tým a farmu, souvislá šance nikdy pořádně nepřišla.
"To víte, že pořád trošku zklamaný jsem. Nějaké zápasy jsem odehrál, ale na Floridě to nebylo dobré. Pořád se tam měnili generální manažeři, já zažil tři. Každý má své hráče. Tým za celou dobu postoupil jen jednou do play off, moc dobře se nehrálo. Já na farmě odváděl myslím slušnou práci, udělal jsem docela dost bodů, takže člověk pak logicky očekává příležitost. Pozvánky však nechodily, resp.sice mě nahoru pozvali, ale odehrál jsem šest minut za zápas a pak mě dali zpátky. Navíc jsem nastupoval ve čtvrté lajně s bitkaři, kteří tam tenkrát hodně hrávali."

Fandíte Panthers dál, nebo už vás nezajímají?
"Jo, sleduju je. Zajímá mě, co se tam děje. V klubu působí Jarda Jágr, pořád se o tom píše. Ale není to tak, že bych jim fandil nejvíc. Nebo že bych měl nějaký konkrétní tým. Fandím hokeji v NHL, který je nejlepší na světě - tohle asi nikdy nikdo nezmění."

S kým jste se během působení v organizaci Floridy nejvíc skamarádil? S Rusem Dadonovem?
"Jo, spolu jsme trávili dost času. Já hrál předtím juniorku a uměl anglicky, on ne, ale učil se. Je to vynikající hokejista, což dokazuje v Kontinentální lize nebo v reprezentaci. Podle mě se do NHL vrátí. Nejblíž jsem ale měl samozřejmě k českým klukům. Hlavně ke Kamilovi Krepsovi nebo Michaelu Frolíkovi s nímž jsem se teď viděl na fotbalové exhibici. Za Panthers tehdy hráli také Radek Dvořák s Tomášem Vokounem, kteří ale žijí na Floridě a do Čech asi moc nejezdí."

Vaše manželka je Kanaďanka. Jak přijala, že teď budete působit v Rusku?
"Myslím, že jí to nevadí. Jirka Novotný bude mít v Čeljabinsku rodinu, Francík přítelkyni. To samé Szczechura. Holky se znají, je dobré, že tam žena nebude sama. I u ní je nevýhodou jazyk, na tom jsme stejně. Ale manželka mluví polsky, její rodiče jsou Poláci - táta pochází z Osvětimi a mamka z Wadowic. Sylvia se už narodila v Kanadě."

Umí manželka česky?
"Jo jo, dobře. Jsme tady už čtyři roky, polština se od češtiny až tak neliší. Manželka také studovala na University New York Praha. Změnila celý život, zvládla to velmi dobře."

Jak jste se poznali?
"Známe se už z doby, kdy jsem hrával Western Hockey League z Vancouver, odkud Sylvia je. Ale dohromady jsme se dali mnohem později, v době, kdy jsem působil na farmě Floridy. Letěli jsme na zápas do Abbotsfordu, což byla farma Calgary. Je to docela zajímavá story. Sylvia tam kousek odtud bydlela, předtím mi na Facebooku napsala a poslala pár starých fotek. Dá se říci, že si mě trošku našla sama. Napsal jsem jí, ať se přijede podívat, od té doby jsme spolu. Po sezoně jsem šel hrát do Lva, Sylvia sem letěla se mnou. Před dvěma lety jsme měli svatbu."

Už jste se bavili o tom, kde budete jednou žít?
"Trošku jsme to naťukávali. Těžko říci. Uvidíme, jak bude vypadat moje kariéra. Jak dlouho budu hrát. Kdybychom se vrátili do Ameriky, musel bych si najít uplatnění. Nevadilo by mi tam jít a věnovat se práci u hokeje. Tohle se těžko plánuje. Pro ženu je to teď samozřejmě těžké, protože žijeme v Praze a ona má rodinu ve Vancouveru. Nebyli jsme tam strašně dlouho, rodiče Sylvie přijeli loni sem, protože ženy sestřenka měla v Polsku svatbu. Teď tam manželka letí v polovině července, v době, kdy se budu s Traktorem chystat na sezonu. Až se vrátíme do Čeljabinsku a začne KHL, dorazí za mnou."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz