Stejně zápasů, víc dní. Ruská KHL změnila plán i vzhledem k MS 2016

Foto: khl.ru

1. července 2015, 10:42

Václav Jáchim

Jak plánovali, tak se stalo. Ruská Kontinentální liga opět mění program základní části a částečně i play off. Počet účastníků se sice nemění, místo krachujícího Atlantu Mytišči se vrací Spartak Moskva, jiný ale bude počet dní, během nichž bude odehráno 60 utkání dlouhodobé fáze. KHL startuje už 24. srpna, bude mít celkem tři přestávky, aby nebyla nikterak narušována příprava sborné.

Ruskou reprezentaci čeká příští rok domácí mistrovství světa a tahle skutečnost má jednoznačnou přednost. Kontinentální liga loni připravila rozpis zápasů bez ohledu na reprezentační přestávky, teď se zase všechno vrací do původního stavu. "Chceme mít kvalitní soutěž, ale reprezentace je pro ruský hokej prvořadá. Abychom zachovali smysluplný formát, posunuli jsme začátek soutěže už na srpen," řekl šéf KHL Dmitrij Černyšenko.

Kluby sehrají znovu 840 utkání, ovšem zapotřebí k tomu bude 180 dní, do nichž se započítají tři přestávky po jedenácti dnech. Základní část se tedy bude hrát v uvozovkách jen 140 dní, pak bude následovat play off. V něm liga ustupuje od tzv párových zápasů, jež dosud vedly k tomu, že ve dvou úvodních kolech museli hokejisté sehrát čtyři utkání v pěti dnech.

V základní části sehraje 28 týmů celkem 60 utkání - s každým soupeřem dvě systémem každý s každým a dalších šest s tradičním rivalem. Petrohrad se takhle navíc utká s Petrohradem, Dynamo Moskva s Jokeritem Helsinky, Vladivostok vyzve ve speciálních bitvách Chabarovsk a podobně.

V soutěži pokračují všechny neruské kluby jako v minulé sezoně. Tedy i Slovan, jehož start byl vzhledem k velmi komplikované finanční situaci nejistý. Ovšem klub našel silného investora a splnil podmínky KHL. Do základní části vstoupí Slovan 26. srpna proti Vladivostoku, doma pak vyzve Chabrovsk, Novokuzněck, Novosibirsk a Záhřeb.

Série o Gagarinův pohár zahájí 21. února 2016, vítěz play off bude znám nejpozději 19. dubna. Ale možná i dřív. Kdyby semifinále nenaplnilo maximální počet sedmi střetnutí, liga může posunout start finále. Ruská reprezentace díky tomu dostane minimálně dva týdny na společnou přípravu před mistrovstvím světa, jež budou následně hostit Moskva a Petrohrad.

KHL počítá také s dalším ročníkem Utkání hvězd. Uskuteční se 23 ledna příštího roku, místo zatím nebylo zveřejněno. Podle dostupných zpráv není vyloučeno, že exhibice tentokrát z komerčních a marketingových důvodů proběhne v asijské části Ruské federace.

Program Slovanu Bratislava v úvodu základní části KHL:

Středa 26. srpna: Slovan Bratislava - Admiral Vladivostok
Pátek 28. srpna: Slovan Bratislava - Amur Chabarovsk
Neděle 30. srpna: Slovan Bratislava - Metallurg Novokuzněck
Úterý 1. září: Slovan Bratislava - Sibir Novosibirsk
Neděle 6. září: Slovan Bratislava - Medveščak Záhřeb
Čtvrtek 10. září: Dynamo Moskva - Slovan Bratislava
Sobota 12. září: Viťaz Podolsk - Slovan Bratislava
Pondělí 14. září: Medveščak Záhřeb - Slovan Bratislava
Čtvrtek 17. září: Slovan Bratislava - SKA Petrohrad
Sobota 19. září: Slovan Bratislava - Spartak Moskva
Pondělí 21. září: Slovan Bratislava - Dynamo Riga
Středa 23. září: Jokerit Helsinki - Slovan Bratislava
Pátek 25. září: Dynamo Riga - Slovan Bratislava
Pondělí 28. září: Slovan Bratislava - Něftěchimik Nižněkamsk
Středa 30. září: Slovan Bratislava - Traktor Čeljabinsk

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz