Štěstí má jméno Boston! Nádhera, tátovi málem ukápla slza, říká Zbořil

Než odletěl na Floridu, aby si počkal, jak dopadne v draftu NHL, Jakub Zbořil byl připraven na pořádné nervy. "Budu se třepat a čekat," hlásil. Jenže při ostře sledované akci v domovském stánku tamních Panthers moc trpělivý být nemusel. Jeden z nejtalentovanějších českých obránců posledních let přišel na řadu už jako třináctý v pořadí, ukázal na něj Boston. "Je to nádhera! Loni jsem si dal tajný cíl, že bych chtěl být v top 15. Povedlo se," kvituje spokojeně.

Dražba hokejových koní je za námi, hráči, jejich rodiny i činovníci klubů se zase vracejí k běžnému životu. Jakub Zbořil ale s odjezdem nespěchá. "Mám tady tátu a jeho přítelkyní a bráchu, zůstaneme ještě asi čtyři nebo pět dní. Teď to bylo hodně náročné, pořád se něco dělo. Takže si odpočineme, pojedeme se podívat na některá místa, protože jsme tu zatím nikdy nebyli. A pořádně si to užijeme," plánuje z vesela.

Je spokojený. Aby ne! Draft je důležitým krokem do NHL, když někdo uspěje jako třináctý, už v prvním kole, šance tím hodně zvyšuje. Pro odchovance brněnské Komety je tady navíc ještě jedna důležitá zpráva. Jeho štěstí se aktuálně jmenuje Boston, zástupci Bruins měli eminentní zájem a při draftu to dali najevo. "Abych byl upřímný, trošku jsem to od nich cítil už při vzájemném pohovoru. Sám pro sebe jsem si říkal, že by měl mohl Boston vzít. Snad i proto jsem pak v hale nebyl moc nervózní," konstatuje.

První kolo, jež proběhlo v noci na sobotu českého času, je úžasná a velmi sledovaná show. Mladí talenti se promění málem ve filmové hvězdy. Když na ně některý z klubů ukáže, stávají se hrdiny okamžiku. "Celou dobu jsem byl celkem v klidu, ale jakmile řekli mé jméno, začal jsem se docela klepat," přiznává loňský vicemistr světa do 18 let. Jakub se vydal na pódium, kde dostal dres Bruins. "Jak jsem ho oblékal, bylo to pro mě hodně silné. Šlo o fantastický zážitek. Každému bych to přál," hlásí.

Nejlepší junioři planety po výběru usednou na pomyslný kolotoč rozhovorů, schůzek, fotografování. "Jo, bylo toho docela dost. Dával jsem interview, pak mě fotili na kartičky, byly tam další věci. Nejsilnějším zážitkem bylo asi to oblékání dresu na pódiu, ale užil jsem si všechno," povídá. Pro Zbořila bylo všechno umocněné tím, že Bruins po něm získali hned další dva hráče. "Klub vybíral v prvním kole třikrát po sobě, což se stalo teprve podruhé v historii. Všichni jsme se pak sešli, a co bylo zajímavé, zastupuje nás jedna společná organizace," dodává.

Boston byl nejen na draftu hodně aktivní, nový generální manažer Don Sweeney uskutečnil výměny Milana Lucice a Dougieho Hamiltona, také proto, aby mohla dostat prostor nová krev. Jakubovi budou v začátcích určitě nápomocni krajané David Krejčí a David Pastrňák, s nímž se dobře zná z mládežnických výběrů. "S Pastou jsem zatím pořádně nemluvil. Jenom mi napsal, že se na mě těší, a gratuloval," připomíná.

Po draftu je stále plný zážitků. "Bylo to perfektní. Draft je jeden z důležitých kroků do NHL, i když sám o sobě tolik neznamená. Jsem moc šťastný, i za rodinu a všechny ostatní. Když jsem viděl tátu, jak byl dojatý... Málem mu ukápla slza. Byla to pro něj velká odměna," říká. Do vlasti by se měl Jakub vrátit koncem příštího týdne. "Doma mám další část rodiny, snad bude prostor to s nimi oslavit. Je to poslední příležitost, jak se vidět s bráchou, navíc mám zprávy, že na mě doma čeká nějaké překvápko. Tak se těším, jsem hodně zvědav," usmívá se.

Novou organizaci pozná v polovině července. "Třináctého bych měl letět na nováčkovský kemp, udělám maximum, abych klubu potvrdil, že si mě vzali oprávněně," slibuje. Jaké jsou šance, že by už na podzim prosadil do NHL? "No, uvidíme. Teď na to moc nemyslím. Nevím, jestli to vyjde. Ale chci se ukázat, musím makat a být maximálně připravený," uvědomuje si. Příkladem může být zmíněný David Pastrňák, Zbořil je odhodlán dál stoupat vzhůru. Za poslední rok v kanadské juniorce šel výkonnostně hodně nahoru, dobře ví, že velký cíl je pořád ještě před ním. "Chci hrát NHL! Odmalička. Teď na draftu jsem se dostal zase o kousek blíž," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz