Švédští junioři bez medaile, radost Rusů trefil v prodloužení Gurjanov

Foto: iihf.com

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Dlouho měli opticky navrch hokejisté Švédska, nakonec ale nemají nic. Bronz z mistrovství světa dvacítek odvážejí Rusové, dramatickou bitvu v jejich prospěch rozhodl po 33 vteřinách prodloužení Denis Gurjanov. Dál tedy trvá unikátní úspěšnost kouče Valerije Bragina, který s ruským týmem sbírá úspěchy, Naopak trpce končí turnaj pro Tre Kronor. Švédové mysleli na zlato, potřetí za poslední čtyři roky ovšem končí bez medaile...

Zápas o třetí místo je jakýmsi duelem útěchy. Rozhoduje, který ze soupeřů najde větší odhodlání, koncentraci a také sílu. Po strhujících semifinálových bitvách byli hokejisté Ruska a Švédska velmi zklamaní, sborná měla možná malinkou výhodu pouze v tom, že zápas s týmem USA dohrála o dost dřív než později borci Tre Kronor.

Od prvních vteřin se ovšem hrál aktivní hokej, bylo patrné, že rivalové medaili jednoznačně chtějí. Už v první minutě udělal minelu při rozehrávce brankář Samsonov, k zakončení se dostal Grundström, ovšem do odkryté ruské klece puk nedostal. Nejen s ohledem na tuhle akci zahájili lépe Švédové. Byli aktivnější, důraznější. Blízko radosti se ocitl Ahl, ale ze vzduchu netrefil, jak by potřeboval. Přetížená ruská obrana odolávala s maximálním vypětím. Nicméně držela čisté konto.

V první třetině se ještě líbila akce Anderssona, byť bez kýženého efektu. Po pauze zabrali Rudové, stačilo jim 16 vteřin, aby otevřeli skóre. Vorobjov našel Kirila Kaprizova, jemuž první střela nevyšla, ovšem dorážka ano. Nejlepší kanonýr turnaje se trefil už podeváté – 0:1. Švédové se pokoušeli odpovědět, hlavně formace Erikssona Eka byla nebezpečná. Na opačné straně hrozil Polunin. V čase 30:11 bylo vyrovnáno. Obránce Rykov si nepohlídal kotouč, přijíždějící Jonathan Dahlen do něj hokejkou praštil a gólman Samsonov byl bez šance – 1:1.

Ačkoli branek nebylo tolik jako v semifinále, hrál se parádní duel. Sandström perfektně přečetl zakončení Kaprizova, ruský gólman Samsonov pro změnu kryl samostatný nájezd Dahlena. V závěru druhého dějství pálili Švédové do tyče, Samsonov pak skvěle sebral tutovku Anderssonovi. Střeleckou převahu si udržovali Seveřané, nicméně s postupujícím čase začala převažovat opatrnost. Sokové si dávali pozor na obrannou činnost.

Přesto se našly nebezpečné situace: například zakončení Trenina, velká možnost Karlströma nebo tyčka, do níž v 54. minutě letěl kotouč z hokejky Gurjanova. Když gólem neskončila kombinace Nylandera s Grundströmem, musel duel do prodloužení. A po 33 vteřinách byl konec! Dahlin vracel kotouč Nylanderovi, jenže situaci přečetl Denis Gurjanov, který nabruslil před švédskou bránu a bekhend poslal kotouč do sítě –  1:2. Hokejisté Tre Kronor tedy na medaili nedosáhli, potřetí za poslední čtyři roky končí na šampionátu dvacítek mimo stupně vítězů. Slaví Rusové, jejich kouč Bragin se bude do vlasti vracet s dalším úspěchem.

Utkání o třetí místo na MS dvacetiletých 2017

ŠVÉDSKO – RUSKO 1:2 po prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Dahlen – 21. Kaprizov (M.Vorobjov, Rykov), 61. Gurjanov.
Rozhodčí: Burchell (Kanada), Kubuš (Slovensko) – Suominen (Finsko), Vanoostein (Kanada).
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 39:26.
Diváci: 8366.
Švédsko: Sandström – J. Larsson, Dahlin, L. Carlsson, Bernhardt, Kylington, G. Carlsson, Gunnarsson – Grundström,Eriksson Ek, A. Nylander – Dahlen, Asplund, Karlström – Ahl, Andersson, Lööke – Ohlsson, Wingerli, Söderlund. Trenér: Monthén.
Rusko: Samsonov – Rykov, Sidorov, Kudako, Sergačjov, Voronkov, Zborovskij, Dronov – Polunin, M. Vorobjov, Kaprizov – Karnauchov, Kvartalnov, Gurjanov – Urakov, Beljajev, Trenin – D.Alexejev, Jurtajkin. Trenér: Bragin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz