Světový pohár 2016 dostává obrysy. Hrát se má za dva roky

23. září 2014, 10:49

Václav Jáchim

V roce 2018 proběhnou další olympijské hry, prozatím bez potvrzení, že se jich zúčastní i hokejisté NHL. Ale už o dva roky se má uskutečnit Světový pohár, jehož poslední ročník proběhl přesně před deseti lety. Téma projektu ožilo už dřív, konkrétnější obrysy dostalo na kongresu IIHF, jež v uplynulých dnech proběhl ve španělském Tenerife. Přípravy pokročily do další fáze, World Cup už zná základní strukturu i termín!

Hrát se má za dva roky, koncem prázdnin 2016. Přesný termín bude potvrzen, mluví se o období od 15. září do 1. října. Krátce poté pak odstartuje zámořská NHL, která akci uspořádá společně s hráčskou asociací NHLPA. Její boss Donald Fehr informoval členy IIHF na zmíněném kongresu, potvrdil, že se turnaje zúčastní osm výběrů jako v roce 2004. Šestice Kanada, USA, Rusko, Česká republika, Švédsko a Finsko je jasné. Další dvě země budou oznámeny později.

Zatím není jasné, zda se startovní pole doplní podle aktuálního žebříčku IIHF, nebo podle nejvyššího počtu hráčů v NHL. Tato informace bude doplněna později, stejně tak dosud nebyl zveřejněn plán rozdělení účastníků do skupin ani města, která World Cup uvidí. "Projekt je v jakémsi prvním stádiu, ale celkově už poměrně konkrétní," řekl deníku Sport-Express prezident ruského svazu Vladislav Treťjak.

Akce dostává spád. "Šéf IIHF René Fasel letí v říjnu do zámoří, kde povede jednání se zástupci NHL a NHLPA. V listopadu se uskuteční zasedání rady IIHF, kde se bude věc dál řešit - jednání poprvé proběhne v Kanadě, konkrétně v Torontu. Přesný program utkání a další podrobnosti budou věcí NHL," přiblížil bývalý vynikající brankář.

Termín druhé poloviny září vyhovuje zámořským soutěžím, už méně evropským ligám. Treťjak vidí třecí plochy hlavně u ruského hokeje. "O Kanadě a Americe nemá cenu mluvit, nejlepší hráči působí v NHL. Švédků je tam spousta, Finové mají ze skupiny nejlepších hokejistů asi jen šest až sedm v Evropě. Ale elitní ruskou sbornou tvoří napůl krajánci z NHL a napůl hráči KHL, která pravidelně startuje počátkem září," upozornil.

Ruská soutěž dokonce uvažuje, že začátek sezony posune na konec srpna, aby mohl být sehrán větší počet zápasů. A také, aby KHL nemusela probíhat během přestávek pro turnaj Karjala, resp. pro únorové reprezentační akce. Treťjak potvrdil, že Rusko se World Cupu zúčastní. "Jednoznačně!  Budeme jednat s KHL, aby pustila všechny naše hvězdy. Nesmíme ztratit kredit, nemůžeme si dovolit, abychom přijeli v nekompletním složení," připomněl.

Není sporu o tom, že pořadatelé stojí o účast nejlepších z nejlepších. Ostatně - předchůdcem Světového poháru býval Canada Cup, na němž se v roce 1976 poprvé utkali hokejisté Sovětského svazu, Československa a dalších evropských zemí s elitními profesionály NHL. Československý výběr tehdy prošel do finále, v němž jednou porazil domácí esa. Kanadské poháry se pak hrály v letech 1981, 1984, 1987 a 1991. V letech 1996 a 2004 proběhl zmíněný World. Cup.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz