Talent Hamrla o Ilvesu, zámoří nebo radách od táty. Co musel změnit?

Patrik Hamrla | Foto: oceanic.qc.ca

Poslední dva roky strávil v zámoří, přičemž štace za velkou louží ho podle vlastních slov posunula míle dopředu. Nic by neměnil. Teď čeká Patrika Hamrlu další velká výzva, talentovaný brankář bude působit ve finském Ilvesu Tampere – klubu, kde se českým brankářům líbí.

Už pilujete finská slovíčka?
Jo, stáhl jsem si aplikaci na mobil, ve které si můžete zkusit všechny světové jazyky, takže jsem si zkusil finský pozdrav a podobně. Teď jsem dva roky piloval francouzštinu, takže finština je pro mě další jazyk, ale věřím, že nebude problém, protože snad všichni v organizaci mluví skvěle anglicky. Když se později přiučím něco finsky, bude to pro mě jen dobře.

Lukáš Dostál to z Ilvesu dotáhl až do NHL. Bylo by fajn, pokud by stejný příběh klapl i vám, co?
Určitě. Lukáš je brankář podobného věku, takže jeho kariéru sleduji. Vím, že v Ilvesu dostal parádní prostor a dokázal ho využít. Bylo by moc fajn, kdyby se něco podobného povedlo i mně.

Jak se vlastně vaše angažmá ve Finsku zrodilo?
Někdy kolem února jsem byl v pravidelném kontaktu s trenérem brankářů v Carolině. Řešili jsme zápasy, kromě toho jsem se ho ptal, jaké se mnou mají do budoucna plány, jestli jsem v jejich očích připravený chytat seniorský hokej v Americe. Řekl mi, že by bylo dobré, abych do dospělého hokeje nakouknul v Evropě, takže jsem kontaktoval svého agenta a když přišla nabídka Ilvesu, rychle jsme se domluvili. Je to výhodné pro všechny strany.

„Když přišla nabídka Ilvesu, rychle jsme se domluvili. Je to výhodné pro všechny strany."

Dá se tedy říct, že v Carolině jsou si vědomi vyhlášené úrovně finské brankářské školy?
Přesně tak. Navíc organizace Ilvesu se nebojí dávat šanci mladým, takže to pro mě dopadlo asi vůbec nejlíp, jak mohlo.

Hrála ve vašem rozhodování roli česká kolonie, která se v Ilvesu tvoří?
Upřímně ne. Samozřejmě jsem věděl, že v klubu jsou čeští brankáři a že Marek Langhamer bude odcházet, ale třeba o Petru Kodýtkovi jsem v době jednání vůbec nevěděl. Tak či tak se budeme muset bavit anglicky. V Rimouski jsem byl s Honzou Šprynarem, přičemž moje zkušenost je taková, že když jsme v kabině mluvili česky, někteří se na nás dívali, jako bychom byli divní. Takže mám hlavně radost z toho, že mi Ilves dal šanci a počet českých spoluhráčů až takovou roli nehraje.

Patrik Hamrla v dresu Ilves Tampere

Patrik Hamrla v dresu Ilves Tampere | Foto: Ilves Hckey

S dalším českým brankářem v organizaci Jakubem Málkem už jste si psali?
Jo, známe se dlouho. Kuba je z Kroměříže, já ze Zlína, takže jsme v mládeži byli prakticky celou dobu blízko sebe. Mám ho rád, je to pokorný kluk, který udělal velký pokrok. Je super, že teď z nás budou parťáci.

„Když jsme v kabině mluvili česky, někteří se na nás dívali, jako bychom byli divní."

Ilves zároveň přivedl švédského brankáře Jonase Gunnarssona, počítáte s tím, že sezonu zahájíte v partnerském klubu KOOVEE?
Počítám a vůbec mi to nevadí. Do nového prostředí přicházím s velkou pokorou, budu se snažit mít co nejlepší letní přípravu, abych byl dobře nachystaný a hned zpočátku ukázal, že chytat umím.

Navíc pravidelně chytat Mestis je lepší než leštit lavičku, ne?
Stoprocentně! Během posledních dvou let v Americe jsem odchytal 97 zápasů, které mi ohromně pomohly. Trénink vám nikdy nedá to, co ostrý soutěžní zápas a Mestis má taky velkou kvalitu. Věřím, že se budu posouvat dopředu.

„Do nového prostředí přicházím s velkou pokorou."

Několikrát jste zmínil vaše dvouleté působení v QMJHL, co vám kromě zápasové vytíženosti dalo?
Byla to pro mě obrovská zkušenost. Zkusil jsem si nový život, přičemž zpětně budu na tuhle štaci vzpomínat jen v tom nejlepším. I když na začátku to bylo hlavně o zvykání si. Například bylo potřeba, abych změnil svůj styl chytání. K tomu jsem zažil pořádnou zimu, bylo i přes mínus třicet.

Tak to už vás finská zima nepřekvapí, co?
Myslím, že ne. V tomhle úhlu pohledu jdu do známého prostředí. (usmívá se)

Patrik Hamrla

Patrik Hamrla | Foto: oceanic.qc.ca

Zmínil jste změnu stylu chytání, v čem spočívala?
Například bylo potřeba, abych změnil svůj gólmanský postoj. To kvůli tomu, abych se stihl přesouvat, protože kluziště v Rimouski bylo opravdu malinké a hráči v lize navíc šikovní. Pro kluka z Česka, který byl zvyklý na letiště šlo o něco nového.

S návratem do Evropy budete svůj gólmanský styl opět upravovat?
Spíš ne, rád bych zůstal u toho ze zámoří, protože díky němu si v bráně připadám rychlejší. Užší postoj mi sedí víc.

„Užší brankářský postoj mi sedí víc."

Když bych byl mladý brankář a zeptal se vás, jestli mi doporučujete zámořskou juniorku, co byste odpověděl?
Určitě bych řekl ano, protože jde o velkou zkušenost. Jen bych asi doporučil OHL nebo WHL. Na QMJHL nemůžu říct špatného slova, ale problémem byla francouzština. Hlavně zpočátku kolikrát nebylo co dělat, protože jsem nikomu nerozuměl.

Vím o vás, že hrajete inline hokej, zařazujete ho do své letní přípravy pravidelně?
Ano, když tu možnost mám, snažím se o to. Není to stěžejní část přípravy, ale dobrý doplněk.

Foto: Iften Redjah, oceanic.qc.ca

Pomáhá vám při následném přechodu na led?
Jednoznačně, pro brankáře je inline všestranný pomocník do letní přípravy. Směrem k hokejové sezoně vám dá strašně moc v tom smyslu, že musíte většinu situací ustát. Inline hraju od raného gólmanského věku, navíc ve Zlíně ho vede Ríša Hrazdira, sám bývalý vynikající gólman. Všem brankářům bych inline doporučil.

Ostatně nynější zlínská brankářská jednička Daniel Huf mi říkal, že si v inline hokeji taky libuje.
Ano, dělá ho dlouhodobě, protože inline mají zařazený jako doplněk letní přípravy. Když jste sledoval jeho výkony v letošním play off, viděl jste, že byl schopný spoustu situací ustát, nebo na poslední chvíli skočit či natáhnout se. Právě tohle mu podle mě dal inline hokej.

Váš tatínek Robert Hamrla byl taky brankář a když jste mu řekl, že chcete mezi tři tyče, prý moc nadšený nebyl.
To je pravda. (usmívá se) Dřív jsem hrál v poli, ale nebavilo mě to. Byl jsem pomalý. Do brány mě to vždycky táhlo, už kvůli tátovi nebo třeba Kubovi Sedláčkovi, Liboru Kašíkovi a dalším, na které jsem se jako malý chodil ve Zlíně dívat.

„Všem brankářům bych inline doporučil. Je to všestranný doplněk letní přípravy."

V bráně působíte velmi klidně, jen tak něco vás nerozhodí, co?
Snažím se o to. Je důležité mít svou bublinu, neboť zastávám názor, že gólmanský post je v hokeji individuální sport v týmovém sportu. Stačí jeden blbý gól, který prohraje zápas a lidé vám to kolikrát dají pocítit, bez ohledu na to, že jste měl třeba třicet dalších parádních zákroků. V tomhle je to řehole, ale zároveň krásné řemeslo. Nedám na něj dopustit.

S tátou chytání řešíte?
Jasně, často mi říká, jak by to on chytil. (směje se) Dělám si legraci, tahle se bavíme samozřejmě v nadsázce. Komunikujeme spolu hodně, jeho rad si vážím. Jen to má složitější v tom, že se na chytání dívá očima doby, kdy on chytal. Dneska je to jiné, hráči jsou rychlejší a my se jim musíme přizpůsobovat. O hokeji polemizujeme v přátelském duchu. (usmívá se)

A polemizujete taky o jeho roli generálního manažera ve Zlíně?
Tyhle věci spolu moc neřešíme. Ve Zlíně na to má svůj tým lidí. Jsem hlavně rád, že může dělat to, co ho baví.

Patrik Hamrla

Patrik Hamrla | Foto: Facebook Club de hockey L'Océanic de Rimouski

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz